..: Neuspokojuje Tě kvalita a kvantita obsahu? Napiš lepší! :..

Ilustrační obrázek Praha - Možná tě taky napadá nejčastější odpověď. Proč právě JÁ? Co za to? Jak to tedy vlastně je?

ŽelPage je nekomerční a práce pro ni dobrovolná. Žádný z příspěvků na ŽelPage nebyl, není a prozatím ani nebude jakkoliv honorovaný. Provoz je hrazen z příspěvků, nenajdete tu ani žádnou klasickou reklamu. Každý autor, i každý z týmu správců a redaktorů, vše dělá z dobré vůle ve svém volném čase a jedinou „odměnou“ mu je zobrazení jména a reakce čtenářstva. Mnohdy jde o zapálené amatéry pracující ve zcela jiných oborech, mnohdy jde o lidi v oboru teprve studující nebo dokonce jen se o železnici zajímající. Po práci či škole jdou a bez honoráře hledají zdroje, překládají tiskové zprávy. Je od nich často nesmyslně očekávána dokonalá znalost železnice a praxe v novinařině – a přesto se o ni všichni v rámci svých možností snaží.

On se ten fotbal sám neudělá...

ŽelPage je komunitní web příznivců drážní dopravy, především železniční. Tato komunita je naštěstí otevřená a nabízí tak většinu toho, co na ní bylo vytvořeno, ku prospěchu celé veřejnosti. ŽelPage vzniká z dobrovolných příspěvků, především autorských textů a fotografií a evidencí (zpracování například podkladů řazení, správy katalogu odkazů, kalendáře akcí a další). I když se snažíme dělat vše, co je v našich možnostech, pro úplnost a správnost informací, stává se, že se nedaří. Vždy je třeba počítat s tím, že ani autor, ani nikdo za ŽelPage, ani samo sdružení neposkytuje za zveřejněné údaje záruky. Najdeš-li chybu, můžeš ji často přímo opravit sám nebo o tom napsat správcům projektu. Jelikož žádný přispěvatel není za svůj příspěvek placen, tím méně od návštěvníků, nečekej na nevhodnou kritiku žádnou (přinejmenším ne lichotivou) reakci.

Část čtenářů v reakcích ale toto ignoruje a zbytečně dělá z autorů "neschopné placené novináře, kteří jen opisují bludy a generují chyby". Jak jinak si lze vysvětlit agresivní hvězdičkování v reakcích upozorňujících na drobné překlepy? Tato negativní nálada již dokázala nejednoho našeho kamaráda dokonale vyléčit z otevřenosti k publikování – ke škodě všech návštěvníků.

Jak můžu ŽelPage pomoci...

Jistě souhlasíš s tím, že informační naplněnost ŽelPage je obrovská, i když ne striktně aktuální. Najdou se zde nejen novinky a fotogalerie, na kterých portál vznikl, ale i celá řada přehledů, jejichž údržba vyžaduje enormní úsilí (přehled vlaků, jízdních řádů, řazení, kalendář železničních akcí, přehled výluk). Abychom byli nadále schopni vše udržovat, urgentně potřebujeme nové aktivní zájemce.

Chceš-li pomoci ŽelPage v cestě nahoru, připoj se – napiš novinku nebo článek ze svého regionu, připomínkuj kalendář, nabídni zpracování nějakého přehledu. Náš tým redaktorů je připraven Ti pomoci „dostat se do hry“. Stačí být užitečný v některém z projektů, kterým se ŽelPage věnuje. Najdeš-li zajímavé stránky, vlož je do katalogu. Fotografuješ-li zajímavou jízdu, sepiš pro ostatní reportáž. Používáš-li často informace o řazení vlaků, bude nejspíš fér pomoci s jejich aktualizací. Zjistíš-li podrobnosti o železniční akci, které nejsou v kalendáři, dej nám vědět. Jedině díky desítkám aktivních pozorných čtenářů je ŽelPage tak jedinečná a může své informace poskytnout tisícovkám dalších pasivních čtenářů.

Pokud na to nemáš, snaž se aspoň vytvářet pozitivní prostředí. Když najdeš překlep, napiš o tom autorovi nebo některému z redaktorů soukromě, nepiš o tom příspěvek do diskuse k tématu (bude beztak smazán). Když je něco jinak, nejen my rádi tvé upřesnění uvidíme. Neznamená to ale nutně, že je autor blbec a diletant – může být jen v situaci, kdy zpracovává téma, o kterém ví méně než ty.

Odkazy na ŽelPage...

Naše krédo je publikovat obsah a ne logo, proto u nás nenajdeš klasický „banner pro vaše stránky,“ nicméně to neznamená, že nás odkaz na ŽelPage na jiných webech nepotěší ;-)

Použít můžeš buď připravený HTML kód, jako na stránkách jrtrain.zelpage.cz, nebo si můžeš zobrazení sám upravit z rss souboru, který najdete na http://www.zelpage.cz/rss.php (takto je vyřešeno zobrazování novinek na webu VLAKY.NET).

Jak je ŽelPage financována...

Ilustrační obrázek

V srpnu 2006 založila skupina lidí kolem ŽelPage občanské sdružení, jehož hlavním cílem je zabezpečit provoz a propagaci webu. Za tímto účelem byla zahájena doplňková činnost – vydány kalendáře, trička, spuštěn e-shop s naskenovanými historickými jízdními řády, uspořádána zvláštní jízda. Již během prvního roku sdružení splnilo svůj účel a ŽelPage je pro základní provoz soběstačná, i když samozřejmě více prostředků by znamenalo více možností. Na ŽelPage jsme vydrželi sedm let bez reklamy a i v současné době, kdy si nás řada čtenářů plete s komerčními zpravodajskými weby s rozsáhlým zázemím, si tak vystačíme.

Pokud nám chceš pomoci, staň se členem sdružení (členské příspěvky jsou dobrovolné, minimálně 100,- ročně) nebo si nakup v e-shopu. Pokud bys nám snad chtěl věnovat sponzorský dar, rádi si o tom promluvíme.

Hodně radosti z ŽelPage přeje tým redaktorů.


Zdeněk Michl Poslat mail autorovi | 18.2.2008 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel zaza 
18.02.2008 (9:33)  
Už nadpis mluví za vše...
registrovaný uživatel Přema 
18.02.2008 (8:17)  
Krásný článek. Asi v březnu se dočkáte článku o mě :-)
18.02.2008 (7:47)  
prozatím ani nebude jakkoliv honorovaný.. nechápu.. to chcete za příspěvky v budoucnu platit??
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko