..: Projekt Dráhy Orlických hor :..
Billboard DOh Rychnov nad Kněžnou - Před týdnem zveřejnily ČD na internetu v odkazu Nové projekty další z perspektiv - jedná se o projekt Dráhy Orlických hor. Po 100 letech opět ožívá myšlenka o prodloužení kolejí až do horských středisek. Myšlenky se upírají k lehké železniční dopravě. Podobné projekty existují i v Libereckém kraji (Regiotram Nisa) a v Jihočeském kraji (Šumavské elektrické dráhy).
Projekt Drah Orlických hor (DOh) počítá s vybudováním okružní trasy, která by vycházela i končila v Týništi nad Orlicí. Tato základní okružní trasa by měřila 88 km, z čehož 45 kilometrů by se muselo nově postavit a pro začátek se z finančních důvodů nepočítá s její elektrifikací. Motorové jednotky by celý okruh měly zvládnout za 100 minut a náklady se odhadují na 3,5 mld. Kč.
Mapa DOh Aby byl systém kompletní a zajišťoval úplnou dopravní obslužnost Orlických hor, počítá projekt DOh ještě s odbočnou trasou, která by se oddělovala v Deštném v O. h., procházela přes další významná horská střediska Zdobnici a Říčky v O. h., a napojila se v Rokytnici v O. h. na stávající regionální dráhu do Doudleb nad Orlicí a dále opět do Týniště n. O. Tato trasa by z Deštného v O. h. do Týniště n. O. měřila 67 km, přičemž novostavba představuje 24 km a odhadované náklady 1,7 mld. Kč. Tento úsek by měla motorová souprava absolvovat za 1:15 hod.
Dobrovolný svazek obcí Region Orlické hory nyní usiluje o to, aby myšlenku podpořily krajské samosprávy.

Zdroj: České dráhy, Orlické dráhy

Foto: www.orlickedrahy.cz


CSPSV | 19.5.2006 (23:32)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Královéhradecký


20.05.2006 (8:47)  
K Dave751 - Jen souhlas. Např. zdvoukolejnění 031, modernizace zab. zař. ve Staré Pace, výhybna v Blešně, Vysokovský tunel, elektrizace 030, 032, 026, 021 a mnoho dalších.
20.05.2006 (7:45)  
Pěknej projekt, ale do fronty. Jsou důležitější věci.
20.05.2006 (7:44)  
Vážení, koukám, že myšlenky na regionální koleje jsou hezké, ale abych to mohl někdy vidět v reálu, musel bych tam z Plzně dojet autem po D5 a D11. A to považuji za špatné.
registrovaný uživatel Bram 
20.05.2006 (6:40)  
Beru prodloužení Rokytnice - Říčky, to smysl má, zejména v zimním období. Ostatní radši ne. A za ty peníze bych raději zkvalitnil autobusové spojení.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko