..: Na trati u Dobřichovic nalezena bomba :..

obrazekPřepis tiskové zprávy - Neznámý pachatel umístil na železniční trať 171 Praha - Beroun poblíž stanice Dobřichovice výbušninu a kolej poškodil, zřejmě ji nařízl. Podle mluvčího zjistil lom na koleji v 09:15 výpravčí na informačním panelu a o hodinu později se podařilo najít i přesné místo. Od 10:30 na místě pracuje policie. Místo ohledávali spolu s hasiči, pyrotechniky a psy. Není vyloučeno, že událost souvisí se dvěma loňskými případy, kdy pachatel nařízl koleje a umístil pod ně výbušninu v Praze- Kyjích a na Nymbursku. Musejí to však potvrdit nebo vyvrátit kriminalisté, upozornila středočeská policejní mluvčí Soňa Budská. Nechtěla se ani vyjadřovat k tomu, zda poškození koleje doprovází nějaká anonymní hrozba.

Zpracováno podle tiskové zprávy - Na trať mezi Radotínem a Dobřichovicemi u Prahy dnes neznámý pachatel umístil nástražný výbušný systém. Událost se obešla bez zranění, podle mluvčího Českých drah Petra Šťáhlavského pachatel kolej poškodil. Místo ohledávaly desítky policistů spolu s hasiči, pyrotechniky a speciálně vycvičenými psy. Provoz na trati byl v obou směrech přerušen, do Radotína a Dobřichovic vozí cestující z hlavního města náhradní autobusová doprava. "Několik rychlíků jsme odklonili přes Rudnou u Prahy, takže ty mohly mít zpoždění," uvedl ČTK Šťáhlavský. Nebyl schopen říct, kdy policie dovolí, aby na trať znovu vyjely vlaky alespoň po koleji, která nebyla poškozena. Výbušninu na trati spojující Prahu a Plzeň objevil zaměstnanec drah při prohlídce kolejí. Policie trať po 10:00 uzavřela, informovala ČTK policejní mluvčí Soňa Budská. Zhruba třísetmetrový úsek trati začínající hned za přejezdem u Radotína policisté zcela uzavřeli. Specialisté prohledávali přilehlé pole a les. Ke střeženému místu se během odpoledne přicházeli podívat i obyvatelé obce, oni ani novináři se ale nedozvěděli, kde přesně byla kolej poškozena. Není vyloučeno, že událost souvisí se dvěma loňskými případy, kdy pachatel nařízl koleje a umístil pod ně výbušninu v Praze- Kyjích a na Nymbursku. Musejí to však potvrdit nebo vyvrátit kriminalisté, upozornila Budská. Nechtěla se ani vyjadřovat k tomu, zda poškození koleje doprovází nějaká anonymní hrozba. Loni na podzim neznámý pachatel na železniční trati Praha- Kolín dvakrát nařízl koleje pilkou na železo. Nejprve 19. listopadu objevili železničáři výbušný systém pod naříznutou kolejí v Praze-Kyjích. O devět dnů později, 28. listopadu, poškodil pachatel kolej na Nymbursku mezi obcemi Pečky a Poříčany. Vyšetřovatelé obou případů jsou přesvědčeni, že pachatelem nebyl pracovník Českých drah. Obě kauzy policisté vyšetřují jako obecné ohrožení. Pachateli podle trestního zákona hrozí až osm let vězení, v případě přísnější kvalifikace až 15 let. V souvislosti s incidentem se ministři vnitra a dopravy Stanislav Gross a Milan Šimonovský rozhodli zpřísnit na železnici bezpečnostní opatření. Oba útoky se totiž staly v době konání summitu NATO v Praze. Policie stále prověřuje, zda tyto případy nemají spojitost se třemi staršími nálezy výbušnin na tratích ve středních Čechách. Útok na železnici zaznamenali policisté i letos. Desátého ledna objevili pracovníci Českých drah nástražný výbušný systém na trati mezi Českou Třebovou a Zábřehem na Šumpersku.

Přepis tiskové zprávy - České dráhy ve 14:55 obnovily dopravu na jedné koleji tratě, kde se ráno našel nástražný výbušný systém. ČTK to řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Druhá kolej mezi Radotínem a Dobřichovicemi zůstává uzavřena, na místě stále pracují policejní experti. Mluvčí uvedl, že vlaky zřejmě budou mít zpoždění, protože nějakou dobu potrvá, než se srovnají tak, aby mohly po jedné koleji v úseku přes deset kilometrů projet. Trať je navíc v neděli odpoledne poměrně vytížená, intervaly mezi vlaky se pohybují mezi 20 a 30 minutami. Dopolední intervaly podle mluvčího nepřesahují hodinu. Neznámý pachatel na trať umístil výbušninu a kolej poškodil, zřejmě ji nařízl. Podle mluvčího zjistil lom na koleji v 09:15 výpravčí na informačním panelu a o hodinu později se podařilo najít i přesné místo. Od 10:30 na místě pracuje policie. Místo ohledávali spolu s hasiči, pyrotechniky a psy. Není vyloučeno, že událost souvisí se dvěma loňskými případy, kdy pachatel nařízl koleje a umístil pod ně výbušninu v Praze- Kyjích a na Nymbursku. Musejí to však potvrdit nebo vyvrátit kriminalisté, upozornila středočeská policejní mluvčí Soňa Budská. Nechtěla se ani vyjadřovat k tomu, zda poškození koleje doprovází nějaká anonymní hrozba. Loni na podzim neznámý pachatel na železniční trati Praha- Kolín dvakrát nařízl koleje pilkou na železo. Nejprve 19. listopadu objevili železničáři výbušný systém pod naříznutou kolejí v Praze-Kyjích. O devět dnů později, 28. listopadu, poškodil pachatel kolej na Nymbursku mezi obcemi Pečky a Poříčany. Vyšetřovatelé obou případů jsou přesvědčeni, že pachatelem nebyl pracovník Českých drah. Obě kauzy policisté vyšetřují jako obecné ohrožení. Pachateli podle trestního zákona hrozí až osm let vězení, v případě přísnější kvalifikace až 15 let. V souvislosti s incidentem se ministři vnitra a dopravy Stanislav Gross a Milan Šimonovský rozhodli zpřísnit na železnici bezpečnostní opatření. Oba útoky se totiž staly v době konání summitu NATO v Praze. Policie stále prověřuje, zda tyto případy nemají spojitost se třemi staršími nálezy výbušnin na tratích ve středních Čechách. Útok na železnici zaznamenali policisté i letos. Desátého ledna objevili pracovníci Českých drah nástražný výbušný systém na trati mezi Českou Třebovou a Zábřehem na Šumpersku.

Další informace 17:26
Poškozenou kolejnici, kterou dnes ráno našel pracovník drah na trati ve směru na Dobřichovice nedaleko za Radotínem u Prahy, podrobí policie odborným expertizám. Z místa, které policie odpoledne ohledávala, detektivové odvezli ke zkoumání i další předměty. Zda šlo o pozůstatky výbušniny, odmítla středočeská policejní mluvčí Soňa Budská ČTK potvrdit. První informace mluvily o tom, že kolej poškodil výbuch. "Mohu pouze říct, že z místa byla odvezena poškozená kolej a další předměty," uvedla s tím, že odborné expertizy mohou trvat i několik týdnů. Místo ležící několik desítek metrů za Radotínem odpoledne prohledávali pyrotechnici se speciálně vycvičenými psy, nechyběli ani hasiči. Budská potvrdila, že v pátrání po vandalech, kteří poškozují koleje, není policie příliš úspěšná. "A to i z toho důvodu, že si pachatelé vybírají chvíle a místa, kde nejsou svědkové," uvedla. Policii se podle ní nepodařilo vypátrat ani člověka, který v roce 2000 poškodil trať v nedalekých Černošicích. Na železniční trati Praha - Plzeň tehdy 24. srpna vybuchl nástražný systém. Výbuch poškodil železniční svršek a omezil provoz ve směru na Prahu. V důsledku exploze se uvolnily čtyři pražce a praskla kolejnice, podle pozdějších údajů byla kolej naříznutá. Není vyloučeno, že dnešní událost souvisí se dvěma loňskými případy, kdy pachatel nařízl koleje a umístil pod ně výbušninu v Praze-Kyjích a na Nymbursku. Musejí to však potvrdit nebo vyvrátit kriminalisté, upozornila Budská. Hledání pachatelů, kteří na železniční tratě útočí, nebo útoky jen anonymně hrozí, bývá složité. V poslední době zadržela policie pachatele, který letos v srpnu hrozil narušením železnice na Šumpersku a požadoval 15 milionů korun. V září policie uvedla, že muž nebude obviněn z obecného ohrožení a šíření poplašné zprávy. Zůstane mu ale obvinění z vydírání. Letos v září kriminalisté také zadrželi osmadvacetiletého muže, který koncem srpna položil na železniční trať u obce České Zlatníky na Mostecku kovový barel a na vedlejší koleji vytvořil překážku z pěti balvanů. Muže policie obvinila z krádeže a obecného ohrožení, za což mu hrozí až osmiletý trest.


Pavel Vlček Poslat mail autorovi | 19.10.2003 (16:06)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Středočeský

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko