..: Plná liberalizace na evropských kolejích až v roce 2010 :..
Brusel, Praha - O tři roky později proti předpokládanému termínu, tedy až k 1.1.2010 dojde k úplné liberalizaci na evropských kolejích. Cestující si pak budou moci zvolit dopravce, se kterým budou cestovat v určitém úseku. Shodli se na tom ministři dopravy členských zemí EU na pondělní konferenci. Otevření trhu však bude omezeno řadou podmínek. Podle českého ministra dopravy Milana Šimonovského bude konkurence vpuštěna jen do části národního trhu, neboť aktivita cizích licencovaných dopravců na vnitrostátním území můsí být jen okrajovou záležitostí a jejich hlavní činností musí zůstat přeprava osob přes české území, nikoliv v jeho rámci.

Šimonovský dodal, že jde převážne o to, aby nebyla narušena a ohrožena obsluha území, kde je systémově objednávána ministerstvem dopravy. Tam, kde je nasmlouvána s místními dopravci, nebude vstup cizí společnosti povolen. V praxi to znamená, že například na trase z Budapešti do Berlína české úřady nepovolí cizímu dopravci přepravovat cestující mezi Břeclaví a Děčínem za nižší cenu, než jakou účtují domácí dopravci dotovaní státem.


Martin Hanzal | 8.12.2005 (20:19)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Legislativa

Další z regionu Evropa


Frantisek
09.12.2005 (12:51)  
Systémově objednávána MD... Cha cha cha. Jestli tohle opravdu řekl a opravdu se to týká místních drah, pak je to celé trošku mimo. A omezovat jejich vstup na lokálky, kde kraje (ne)objednávají dopravu tak, aby chránily zájmy sociální organizace ČD (dosud například nejsou prováděna výběrová řízení, a kde jsou, stejně nakonec neplatí), to je přímo barbarství páchané na těchto tratích. Jestli se za tohle zasazuje MD, pak asi nezbyde, než je sesadit, jinak hrozí "čtyři tratě a dál jen busy" v celé ČR. A dálková doprava po těch tratích stejně jen minimální - vždyť budujeme dálnice.
registrovaný uživatel M 
09.12.2005 (0:45)  
A je to dobry napad vychazet ze slov ministra Simonovskeho?:-))
registrovaný uživatel ETR
08.12.2005 (23:38)  
To jste trochu poplet. Zaprve ne "az" ale "uz". Puvodni plan by liberalizoval osobni dopravu o par let pozdeji. Za druhe omezeni se tyka pouze mistnich-regionalnich-lokalinich (jak chcete) trati, Vami uvedena trasa je prave prikladem "uvolneneho" zeleznicniho koridoru.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko