..: Sníh na Moravě omezil dopravu :..

sněhová fréza - ilustrační fotoSeverní Morava - aktualizováno 15:00 - V úterý 6.12.2005 odpoledne, jak předpověděli meteorologové, začalo silně sněžit. Již odpoledne a večer sníh velmi zkomplikoval dopravu na severní Moravě nejen na silnicích, ale také na železnici. Na několika tratích byl v noci na dnešek nebo ráno z důvodu sněhové kalamity, kdy na koleje spadlo velké množství stromů, přerušen železniční provoz. Pokud to dopravní situace na pozemních komunikacích dovoluje, organizují České dráhy náhradní autobusovou dopravu. Obnovování provozu komplikuje těžký mokrý sníh, nesjízdné pozemní komunikace a také výpadky elektřiny z veřejné rozvodné sítě.

8.12.2005 12:20
Podle iDnes byl obnoven provoz na všech dotčených regionálních tratích. Na mezinárodní trati mezi Třincem a Čadcou se stále jezdí po jedné koleji.

7.12.2005 15:50
Doprava na mezinárodní trati mezi Třincem a Čadcou byla obnovena ve 14.10 hod., jezdí se v elektrické trakci po jedné koleji.

Tiskové zprávy a další informace

7.12.2005 15:50 Aktualita

Doprava na mezinárodní trati mezi Třincem a Čadcou byla obnovena ve 14.10 hod., jezdí se v elektrické trakci po jedné koleji.

V Praze 7. prosince 2005

Na severní Moravě komplikují dopravu padající stromy

Velké množství stromů, které padají v důsledků přívalů těžkého mokrého sněhu, komplikují železniční dopravu především v Moravskoslezském kraji. Na několika tratích byl z tohoto důvodu v noci na dnešek nebo ráno přerušen železniční provoz. Pokud to dopravní situace na pozemních komunikacích dovoluje, organizují České dráhy náhradní autobusovou dopravu. Železničáři v regionu mají nejvyšší pohotovost, do odstraňování následků kalamity jsou nasazeny všechny dostupné prostředky. Obnovování provozu však komplikuje těžký mokrý sníh, nesjízdné pozemní komunikace a také výpadky elektřiny z veřejné rozvodné sítě.

Zcela přerušen je provoz na hlavním mezinárodním tahu z Ostravy do Žiliny. V oblasti Jablunkovského průsmyku jsou odřeknuty všechny osobní i nákladní spoje. Mezinárodní vlaky z Prahy do Košic a Zvolena jsou odkloněny na trať přes Horní Lideč. Stejné opatření platí pro rychlíky Brno – Žilina. Náhradní autobusovou dopravu není možné s ohledem na nesjízdnost komunikací zajistit. Částečné obnovení provozu na této mezinárodní trati se předpokládá v odpoledních hodinách.

Přerušena je nebo byla také doprava na dalších tratích:

  • Albrechtice u Č.T. – Český Těšín – doprava přerušena 19:50 hod. – 10:45 hod., provoz obnoven po jedné koleji s motorovými lokomotivami, po dobu výluky zajištěna náhradní autobusová doprava,
  • Kravaře – Chuchelná – zajištěna náhradní autobusová doprava
  • Hostašovice – Nový Jičín – zajištěna náhradní autobusová doprava
  • Mikulovice – Jindřichov ve Slezsku přes polské Głuchołazy (trať nesjízdná v Polsku)
  • Hanušovice – Staré Město pod Sněžníkem – zajištěna náhradní autobusová doprava
  • Hanušovice – Červený Potok – zajištěna náhradní autobusová doprava

Mimořádná situace si vyžádala nejvyšší stupně zimních opatření, kdy mají zaměstnanci maximální pohotovost a je nasazeno maximum techniky na odklízení sněhu a napadaných stromů je v oblasti od Českého Těšína po Mosty u Jablunkova, na Novojičínsku, Vsetínsku, zvýšená pohotovost je pak v oblasti Lichkova a Dolní Lipky.

Petr Šťáhlavský, tiskové oddělení ČD

V Praze 7. prosince 2005

Přerušení dopravy mezi Třincem (CZ) a Čadcou (SK)

Pro velký počet spadaných stromů na trať mezi Třincem (CZ) a Čadcou (SK) je zcela přerušen provoz na železnici přes státní hranici mezi ČR a Slovenskem. Situaci v oblasti Jablunkovského průsmyku navíc komplikují výpadky elektřiny z veřejné rozvodné sítě a nesjízdné silnice. Všechny vlaky osobní i nákladní dopravy v tomto úseku jsou z výše uvedeného důvodu odřeknuty až do odvolání. Náhradní autobusovou dopravu není možné zajistit.

Dálkové spoje InterCity a rychlíky ve směru Praha / Brno – Žilina – Košice / Zvolen jsou až do odvolání přesměrovány na trať přes Horní Lideč mimo Ostravu. U těchto vlaků se během dne nepředpokládá větší zpoždění. Cestující z Prahy a Brna směřující do Ostravy mohou v úseku Hranice na Moravě – Ostrava využít vnitrostátní spoje na této trase. Cestujícím směřujícím mezi severní Moravou a Slovenskem doporučujeme využít spoje přes Hranice na Moravě a Horní Lideč nebo svou cestu o několik hodin odložit.

Termín obnovení provozu na mezinárodní trati mezi Třincem a Čadcou v tuto chvíli není znám.

K pádu velkého množství stromů na trať a trolejové vedení došlo v důsledku velkého množství těžkého mokrého sněhu. Některé noční rychlíky byly z důvodu čekání na odstranění následků kalamity a následně s ohledem na odklonění na jinou trasu zpožděny o 300 až 500 minut. Pokud dnes nedojde ke zhoršení povětrnostní situace, nepředpokládá se větší zpoždění u denních spojů odkloněných na trať přes Horní Lideč.

Informace o vlivu padajících stromů na tratě v oblasti Moravskoslezského kraje vydáme v následující zprávě.

Petr Šťáhlavský, tiskové oddělení ČD

Tiskové zprávy na webu ČD:


JRtrain Poslat mail autorovi | 7.12.2005 (9:51)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Moravskoslezský ČR Olomoucký ČR Zlínský Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
p11
08.12.2005 (15:22)  
Pokud si dopře pamatuju tak silniční doprava se při posledných kalamitách obnovila vdžy o několik hodin nebo dokonce dní dříve než doprava železniční!!!!

Na bilboardu ČD byl zobrazen kalamitní stav kde auta stojí a vlaky jedou. Ale při posledných kalamitách se prokázalo že vlaky ještě stojí, když auta a autobusy už dávno jedou.
registrovaný uživatel xyz  mail  
08.12.2005 (13:54)  
poditýkač:

Ne, ja kopal do marketingu a urovne reklamnich sloganu vubec, jak si jiste kazdy, kdo umi cist a rozumi cesky vsimnul.

Garfield:

I kdyz stoji auta i vlaky, tak ten slogan nerika "pravdu" (ovsem auta stoji, vlaky taky by samozrejme nikdo nepouzil - to je marketing). Ale ani bych to od nej necekal, je to jen "pritrouble heslo" prakticky bez obsahu, jako treba: "Vice ze zivota", "Simply clever" nebo "Lepsi nez jste cekali".
registrovaný uživatel Garfield
08.12.2005 (13:17)  
xyz: Ten den ráno nejezdily na některých cestách ani auta...
registrovaný uživatel poditýkač
08.12.2005 (12:46)  
to pll a xyz - To zahřeje kopnout si do dráhy - žejo, však od Římana příjde pochvala
registrovaný uživatel xyz  mail  
08.12.2005 (12:30)  
jr:

Nemyslim, ze nazor P11 je az tak zcestny. Proste si taky vsimnul, ze jeden z reklamnich sloganu CD je naprosto stejnym frazovitym blabolem bez skutecneho obsahu jako vetsina ostatnich vzletnych marketingovych hesel (prakticky vsech spolecnosti). Samozrejme, ze hesla jsou minena s nazdsazkou, ale stejne jsou obvykle bez obsahu a nekoresponduji s realitou jako celkem.
registrovaný uživatel P11
08.12.2005 (2:49)  
VLAKY STOJÍ AUTA JEDOU!!!

ZASE OSTUDA ČD!!!
registrovaný uživatel Zapa
07.12.2005 (18:28)  
Nick: No já byl v Ústí po 14. a jakýsi rychlík s lehátky tam byl odstavený. Ale třeba to je normální stav.
registrovaný uživatel marek
07.12.2005 (17:57)  
na www.zsr.sk Na hlavnej stranke je asi v strede modrym pismom tucnym vysvietena informacia - INFORMACIE O POHYBE OSOBNYCH VLAKOV.

Mozte niekto pozriet co ide za supravu dnes na vlaku 420? museli asi v KE poskladat co mali, kedze ranny excelsior v case odchodu vlaku 420 este nebol v KE.
editor nebo admin ŽP Nick  mail  
07.12.2005 (17:13)  
Sudou Excelu jsem potkal teprve v poledne v Praze na hl.n. To uz pak snad ani nejelo jako R, ale jako Sv :-/
editor nebo admin ŽP Garfield
07.12.2005 (17:06)  
Durch: asi nejely odklonem(nejel ani Beskyd, který jede o 2 hodiny později)

Kde se dá zjistit zpoždění na SVK?
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko