..: Stávka francouzských železničářů zkomplikuje dopravu :..
Paříž - Ve včerejších večerních hodinách začala časově neomezená stávka francouzských železničářů. Ti protestují především proti plánované privatizaci SNCF a následné předpokládané ztrátě pracovních míst i přesto, že šéf SNCF Louis Gallois všechny ubezpečil, že rušení spojů, tratí, ani ztráta pracovních míst po privatizaci nehrozí.

Mnoho lidí se tak dnes do práce vydalo autem, což způsobilo ohromné dopravní zácpy na silnicích a dálnicích především v okolí hlavního města. Někteří se pokoušeli využít to málo vlaků, které je v provozu, protože stávkující se zavázali udržet v provozu cca 40% vlaků kategorie TGV a cca 25% regionálních spojů, vlaky EuroStar a Thalys vyjely bez omezení. Většina Francouzů, kteří jsou na podobné stávky zvyklí, si prostě vzala den volna.

Časově neomezená stávka, která byla zahájena 21.11. ve 20:00 má trvat minimálně 24 hodin. Na případném prodloužení stávky se dohodnou předáci odborových organizací dnes na jejich společné schůzce. Ve středu by se k železničářům měli připojit i zaměstnanci pařížského metra. Zdá se tedy, že po třítýdenních rasových a sociálních nepokojích se na Francii valí další problémy.


Martin Hanzal | 22.11.2005 (11:28)
Související zprávyopen/close

Glagol
24.11.2005 (8:27)  
Oni jsou Maročani a Alžířani tvoji soudruzi? To máš opravdu dobré.
Marian
22.11.2005 (19:08)  
"Zdá se tedy, že po třítýdenních rasových a sociálních nepokojích se na Francii valí další problémy."

-- však oni se soudruzi Maročani a Alžířani inspirovali právě touhle tradicí, akorát ji kreativně (krvavěji) rozvinuli dál.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko