..: Na mošnovské letiště má vést do pěti let železniční trať :..
KolejeOstrava - V roce 2010 by cestující mohli cestovat na druhé největší letiště České republiky Ostrava - Mošnov i vlakem. Počítá s tím alespoň Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje. Nová trať využije stávající trasu ze Studénky do Veřovic, z ní je třeba k letišti dobudovat tříkilometrový úsek kolejí. Počítá se i se zastávkou v nově budované průmyslové zóně nedaleko letiště.

Rozvoj mošnovského letiště je pro Moravskoslezský kraj jakožto vlastníka jednou z klíčových dopravních priorit. Stavba nového úseku má by měla začít nejpozději do dvou let a vyžádat si investici ve výši asi 300 miliónů korun.
Dosud je doprava na letiště zajišťována autobusy a taxislužbou. Cesta trvá zhruba 35 minut. Nově zamýšlená železniční trať by se podle generálního ředitele sdružení Miroslava Fabiana měla napojit na druhý železniční koridor z Břeclavi do Petrovic u Karviné.
Na investici už je zpracovaná finanční analýza a studie proveditelnosti, kdy náklady na stavbu by měly být hrazeny ze státního rozpočtu i ze zdrojů Evropské unie.
Moravskoslezský kraj převzal mošnovské letiště v polovině loňského roku s otevřenou náručí. V současné době se dostavuje novou odbavovací halu, která má kapacitu letiště zvýšit ze současných 140 tisíc na 600 tisíc cestujících ročně. Loni zde odbavili 220 tisíc lidí. Výstavbu nové haly za 160 miliónů korun financuje kraj s pomocí peněz z fondů Evropské unie.

Zdroj : Novinky.cz

Petrr | 18.11.2005 (21:42)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel nbsk8  mail  
20.01.2006 (19:10)  
Re olda: <i>Nevím jak byla vyřešena tarifní politika (neznám poslední stav), ale pokud by se měl platit zvláštní tarif, tak by např. z Kladna podle mě většina radši jela busem za dvacku na metro a pak na lítačku, zejména nebydlí-li v Kladně v dosahu dráhy vedoucí po západním kraji města. Bude to levnější i rychlejší. Navíc - nablíží-li se kladenskou HD na dráhu a ta jim ujede, budou čekat 20 min, ujede-li jim metro, tak 3 min.</i>

1) "rychlodraha" je v uzemnim planu vedena jako "zeleznice typu s-bahn" a planuje se na ni normalni tarif PID
2) Vy si myslite, ze na letiste bude metro mit interval 3 minuty??? To by vozilo hlavne vzduch. Spise se da ocekavat pasmovy provoz a interval spise ne pod 10 min. U "rychlodrahy" se nyni mluvi o spickove intervalu 15 minut od Kladna a 15 minut od letiste tzn od stare Ruzyne 7,5 minuty.
registrovaný uživatel Olda
21.11.2005 (2:13)  
Rodny: Omlouvám se, řekněme že se řeší problém spojení město - letiště. Bude to můj poslední příspěvek na toto téma.

Stranger: Problém rychlodráhy sleduji již od poloviny 90. let. I když je je současný návrh příznivější od původního stran obslužnosti aglomerace po cestě od centra na letiště, pořád nic neřeší. Respektuje totiž sídelní strukturu poloviny 19. století, kdy byla buštěhradská dráha stavěna. Mezitím ovšem vznikla sídliště (kde dnes žije větší část obyvatel Prahy 6), a to logicky na neosídlených plochách, tzn. mezi těmito staršími uzlovými body. Nové dopravní spojení by ale mělo řešit přednostně ty lokality, kde žije většina obyvatel.

Vladass: Uznávám, že radnice Prahy 6 používá letiště jako argument pro stavbu metra. Je ovšem třeba se podívat na genezi tohoto argumentu. Když se na počátku 90. let objevily první reálnější návrhy na prodloužení metra A, pochopitelně jedním z podpůrných argumentů bylo právě spojení s letištěm. Pak přišel první návrh rychlodráhy - velmi elitářský - směřovaný hlavně k obslužnosti letiště. V tuto chvíli byl pochopitelně projekt prodloužení metra A ohrožen, protože pokud by se vystavěla rychlodráha, byl by na dlouhá léta poslán k ledu. Radnice šestky začala tedy bojovat, a to i částečně demagogickými argumenty jako rozdělení Prahy 6 na severní a jižní. Ty jsou ovšem stejně demagogické, jako že metro na letiště bude pomalé a vůbec nedůstojné, neboť bude třeba přestoupit na jiný dopravní prostředek než vlak. Metro na letiště, které by ovšem zároveň obsloužilo tři velká sídliště a největší nemocnici v ČR (jen 5000 zaměstnaců, pacienty nepočítaje), podle mne je argumentem, ale zase chápu, že pro lidi, kteří nemusí obden vykysnout na zacpané Evropské či na Vypichu, to argument není.

Došlo tady poněkud ke zmatení jazyků. Argumenty, které dnešní zastánci dráhy uvádějí jako masáž radních, nepocházejí vůbec od radních. Živě si vzpomínám, jak bombasticky první návrhy rychlodráhy zněly. Cestovní rychlost 100 km, narovnání oblouků, žádné zbytečné zastávky, prostě co nejrychleji na letiště, příp. na Kladno. Ztělesněný pozůstatek etatistického přístupu předchozí éry, kdy se nebere ohled na potřeby a mínění zúčastněných, v tomto případě Prahy 6. Jak se ale časem ukázalo, tato "reklama" se nakonec ukázala největší přítěží. Dnes již se mluví o 70-80 km, jen nejnutnějším narovnávání a zastávek je několik. Zastánci již nehovoří o rychlodráze, ale o příměstské dopravě. Ta masáž Chalupy a spol. není nic jiného než převzetí argumentace původních navrhovatelů rychlodráhy. Navíc si myslím, že vizí radnice není znemožnění modernizace současné tratě. Je to jen součást momentální rétoriky, za kterou stojí prosazení metra. Až se toto stane, výhrady proti rychlodráze ustanou.

Diskutující na tomto webu, z nichž pochopitelně většina fandí vlakové dopravě, podle mě podceňují ekononomii jednání cestujících, což se ukázalo např. při diskusi o zrušení relačních slev (většina normálních smrtelníků dá přednost žlutým rakvím, byť to na stránkách zelpage vypadá jinak). Nevím jak byla vyřešena tarifní politika (neznám poslední stav), ale pokud by se měl platit zvláštní tarif, tak by např. z Kladna podle mě většina radši jela busem za dvacku na metro a pak na lítačku, zejména nebydlí-li v Kladně v dosahu dráhy vedoucí po západním kraji města. Bude to levnější i rychlejší. Navíc - nablíží-li se kladenskou HD na dráhu a ta jim ujede, budou čekat 20 min, ujede-li jim metro, tak 3 min.

registrovaný uživatel Rodny
20.11.2005 (21:03)  
Ahoj,nevím jestli si toho někdo všiml,ale tohle bz měla být debata ke spojení Mošnovského letiště k Ostravě,ne o napojení Ruzyně na Prahu.Bylo by fajn kdyby jste přestali zaplňovat tuto diskuzi příspěvky,které nemají s daným tématem co dělat,díky.
S pozdravem Rodny
registrovaný uživatel Yossarian
20.11.2005 (19:51)  
Prodloužení tramvaje by mohlo být realizováno přes Dědinu, znamenalo by to dvě - tři zastávky navíc. Taktéž vedení tramvaje po Evropské by vedlo docela neosídlenou oblastí. Nedávno jsem o semmeringu cosi četl, ohledně jeho zdvojkolejnění. Osobně se domnívám že v celé délce trati možné není. Nechci se ale hádat...
20.11.2005 (13:56)  
Sklonové poměry :

Praha Bubny - Hostivice : rozhodné stoupání 24 promile, Smíchov společné nádraží – Hostivice (Semmering) rozhodné stoupání 14 promile, což je méně než rozhodné stoupání z Tišnova do Křižanova. Z hlediska sklonových poměrů je výhodnější "Semmering".
Výstavba druhé koleje na Semmeringu je možná, tak jako je možná druhé kolej z Buben … Trať musí být samozřejmě elektrifikovaná …
Z hlediska zdravého rozumu je nejlepším způsobem dopravní obsluhy Letiště
a)prodloužení tramvaje z Divoké Šárky (nejlevnější a stevbně nejrychlejší varianta) po trase současné autobusové linky číslo 119 - nyní linka 26, která jede centrem kolem Masarykova nádraží i HLN; sídliště Na Dědině obsluhovat "polookružní" tramvajovou linkou končící v součané době na smyčce "Červený vrch" (linka číslo 2);
variantně může být prodloužena i linka číslo 20, která by jela na Letiště přes sídliště Na Dědina a obslouží další pražské lokality.
Tramvajové linky by měly mít na letišti minimální pobyt, v podstatě by měly fungovat jako "polookružní", aby se nástup a výstup cestujících uskutečňoval na letišti u jednoho označníku.
b) následně vybudovat kapacitní železniční spojení jednak z Masarykova nádraží, jednak přes Semmering, tak aby "letištní" vlaky jedoucí z Masarykova nádraží mohly po Semmeringu pokračovat směrem na Smíchov (kolejově zapojení do "hlavního smíchovského nádraží") a dále přes HLN směr "východ". Na Smíchově možnost přestupu směr "západ". Část letištních vlaků pokračuje směr Kladno. Vedle toho dálkové doprava na letiště.
c) prodloužení linky metra B položením
kolejí na povrch a následným "zatupnelováním" umělým tunelem posléze zasypnaým zeminou.
d) prodloužení linky metra A z Dejvické s možností propojení obou tras v jednu.
Každý z těchto druhů kolejové dopravy si najde svého zákazníka.
Představa, že všichni cestující jedou z letiště do centra je mylná …
20.11.2005 (13:53)  
Problem je hlavne v tom, ze zastupitelstvo Prahy 6 razi primitivni politiku vstepujic svym obyvatelum, ze oni jsou si "rovnejsi" nez zbytek Prazanu - a ti na to kupodivu slysi (viz treba diskutujici Olda, ktery priste nez neco napise se mohl taky podivat, ze mezi letistem a nadrazim je "par" stanic i na uzemi Prahy 6)
Ale resit tu problem rychlodrahy, to je jak diskutovat o nadrazi v Brne...(jenze na to da aspon castecne penize stat)

Zpet na Ostravsko - at uz pujde Hyundai kamkoliv, nabali se na nej spousta dodavatelu, kteri zaplni i Mosnov - coz pravdepodobne bude mit efekt vyssiho poctu cestujicich do prace do prumyslove zony a casem snad i (nezavisle) zvyseny letecky provoz...
registrovaný uživatel Hroch 
20.11.2005 (12:34)  
zachos:
Oprava. O tom tunelu z Bubenče to nebylo na K-čku, ale zde o několik článků níže (článek byl o autobusech z Holešovic od Pendolina na letiště).;-)
registrovaný uživatel Pavel
20.11.2005 (9:48)  
Zajímavá diskuze na téma Ostrava - Mošnov. Ale tady fakt nelze stavět metro, oblast je poddolovaná...
registrovaný uživatel Yossarian
20.11.2005 (9:19)  
Tak tak. Prodloužit tramvaj z Divoké Šárky na Dědinu by dle mého názoru nebyl až takový problém. Vlastina ulice je dost široká, a bylo by z toho méně hluku než teď ze tří autobusových linek jezdících po kostkách... Byl by to max. 1 - 2 km kolejí. A ubylo by autobusů; tyto však podle mne plně pro Dědinu postačují. Hůře na tom je třeba stará Ruzyně, okolo kriminálu. To už ale nikoho nezajímá. Co by třeba z metra měli tamní obyvatelé?
registrovaný uživatel Vladass
20.11.2005 (1:42)  
Tohle je hodně hodněkrát propíraný téma. Ono by bylo dobrý jak metro, tak vlaky.
Politiky Prahy 6 na jednu stranu chápu. Jim nejde o nějaký letiště, ale o metro na jejich území. Jeslti bude jezdit až na letiště pro ně není priorita. Oni to mohou používat jako argumentr pro stavbu. Toť můj názor, víc do toho kecat nebudu. Vím o tom pramálo.
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko