..: Fotogalerie - detaily fotografie Dravec jde na klesání :..
 

Dravec jde na klesání


Dravec jde na klesáníInformace o fotografii:
 - Úsek: Všesulov - Čistá
 - Datum: 8.11.2015
 - Autor: Chary  Poslat email autorovi
 - Zobrazeno: 6943x
 - Detailní EXIF informace »
 - Rating od autorů:   
 10
 - Rating od uživatelů:
 8

   
 
Abyste mohli hodnotit, musíte se přihlásit
 

  1 2      Zpráv na stránku:   
12.11.2015 (0:02)  
Tak jistě, perspektiva bude ekvivalentní; nebo spíš to, že zoom nastavený na 500 mm má totožný zorný úhel jako pevné sklo 500 mm, pak není o čem... To, co psal Lesan jsem nějak na mysli neměl, spíš mi přišlo na mysl, že není totéž a totéž z těch důvodů, jak jsem psal. Bokeh, zkreslení a asi i vinětace.
Každopádně, jak jsi nastínil ten test, byl bych celkem zvědavý, jak se budou snímky lišit. Já na Nikonu toho moc k porovnávání nemám, pár zoomů na filmová těla (35-70, 28-70 a 19-35) a dva DX (18-70 a 16-85).
Filozofování už přenechám pro dnešek někomu jinému :-)
Tvůj snímek budiž pro mne další popostrčení k návštěvě míst, kde jsem byl asi osmkrát, avšak ani jednou vlakem. Ta obsazenost, jak píšeš na to tam není až tak tragická, když z pohledu turisty po pamětihodnostech tam nic (snad krom Mariánské Týnice) není. A ještě v listopadu... To už není ani na ty houby.
11.11.2015 (23:44)  
Jo, ale o bokehu ani optických vadách jsme se s Lesanem nebavili.

Takže my dva se klidně můžeme pobavit o aberaci a podušce, nicméně je to pláč na špatném hrobě. Z pohledu zdrcnuté perspektivy tam rozdíl nebude. Polemika se nekoná.

EDIT
Samozřejmě můžeme přidávat smajlíky a bavit se čistě filozoficky, ostatně filozofická je jedna z mých oblíbených rovin. Přesto, zde mi nepřijde nic k filozofování :-(
11.11.2015 (23:40)  
Chary: Tak myslel jsem spíš tak, že pevný objektiv bude mít jiný bokeh, bude mít lepší (nebo žádné) zkreslení oproti zoomu a tak podobně.
Nedělal jsem si žádné exaktní srovnání pevné sklo vs. zoom, na digitál (rozuměj Nikon) nemám pevného nic. Naopak, na Olympus OM mám obojí. Fotil jsem párkrát totéž (ale nestál jsem na stejném místě, nešlo o totožné tělo, totožný film, totožné světelné podmínky). Jednou se sklem Zuiko 35 mm 1:2,8 (poměrně jednoduchá konstrukce, sedm v šesti skupinách), cloněným cca 8 nebo 11 a podruhé se zoomem 35-105 mm 1:3,5-4,5 (naopak, i na dnešní dobu poměrně složitá soustava, šestnáct ve dvanácti, cloněno obdobně) a z toho zoomu to bylo jiné; vstoupilo tam do hry asi zkreslení. Je obvyklé, že zoomy na kratším kraji dělají soudek a na delším polštář a tímto pevná skla netrpí. Tedy, bavíme se o rozumné kvalitě, ne o nyní kultovním Industaru a podobných.
Také se dá dočíst o zvláštní perspektivě objektivů z dílny pana Leitze.
Ale - doplnil jsem to smajlíkem, mohlo by to být vyloženo i filosoficky, neboť vše přece plyne, ne?
11.11.2015 (23:29)  
Dale Coopere, v čem by měla spočívat polemika? Obzvláště v kontextu toho, v jakém smyslu se srovnávají objektivy 500 - pevné ohnisko a 500 na zoomu. Totiž v míře zdrcnutí perspektivou. Jak je mým zvykem, udělal bych nějaké srovnání, ale zrovna není venku ideální násvit, i když bychom mohli srovnat třeba perspektivu z objektivů:

85 - 85/1,8, 18-105@85, 70-200@85
50 - 50/1,4, 18-105@50
35 - 35/2, 18-105@32

ale mám takový pocit, že co do perspektivy a míry zdrcnutí nebude mezi pevnými ohnisky a zoomy natočenými na odpovídající úhel nějak dramaticky velký rozdíl.

Nebo jsi jiného názoru? Klidně se rozhovoř, docela by mě to zajímalo.

Ad obsazenost - tuhle fotku jsem fotil z náspu u trati a když jel kolem mne, tak jsem dovnitř neviděl. Ovšem když jsem fotil bokovku vlaku ve dvě z Kralovic a jestli dobře počítám, je tam devět prstů. Což na neděli po obědě na takovej konec světa není úplně tragickej výsledek, ne?
11.11.2015 (23:03)  
Chary, když už jsme u těch termitů:
Nikkor 500/4, což je objektiv s pevným ohniskem, dostal bych to samé
To by bylo na další polemiku, zda by to bylo to samé :)
Tuhle trať si chci projet, no, snad to stihnu, než to zaříznou úplně... Není až tak dávno, kdy jsme kolem nádražíčka Trojany byli na houbách. Tam ta trať vede (či spíše vedla...) pěkně lesem, mohlo to být fajn, se tam projet.
Na okraj - kolik lidí v tom jelo? Spočítal by je dlouholetý dělník z pily na prstech jedné ruky?
11.11.2015 (21:15)  
Žížo, ď, tak je to Tlustou Bertou, to tě asi napadlo správně. Plnej céres, 500 mm. Mašina by měla být asi 600-650 metrů daleko, nedovedu to odhadnout přesněji.

Danieli Rohlíčku, spodní část fotky rozmazaná je, protože jak naznačil Vojtěch Beran, je to mimo hloubku ostrosti objektivu. Ostrý je jenom vlak (a kus před a za ním), ale to, co je hodně vpředu a hodně vzadu, ostré není. Jdi na 30 cm k oknu a zaostři na mouchu, co na něm leze. Krajinu desítky metrů za oknem taky neuvidíš ostře. A když zaostříš na strom na zahradě, tak zase tu mouchu neuvidíš ostře. Tak tohle je něco podobného.

Vojtěchu Berane, tak záměr i nezbytnost. Sice by tohle asi šlo udělat tak, aby bylo ostré úplně ale úplně všechno ve fotce a máme na to, kupodivu, i díl Fotoškoly, ale schválně píšu udělat a ne vyfotit. Leč, nebyl záměr mít perfektně ostré vše, nebyl důvod.

Stando Lopato, ď., někdy si říkám, že by se nějaký kompars na písknutí hodil. Pohledná brunetka s kytarou na zádech, mamina s kočárkem a synkem, co tlačí obruč, dva jezdci na koních, stádo koz a zetor provádějící orbu. Jenomže to bych asi do kufru jen tak nenaskládal...

Vranitko, kolej je zubatá, jenomže velikost zubu je třeba 1-2 metry, uplně rovná jako novotou vonící koridor to není. A velmi velké ohnisko to zkreslí, zdrcne. Obnova té trati proběhla prý v roce 1997, takže za tu dobu má trošku právo nebýt úplně podle pravítka.

Lesane, výraz zoom je zde použit špatně. Zoom je parametr objektivu a přeneseně též označení pro takový objektiv (též jinak hezky česky transfokátor), jenž má takovou konstrukci, že umožňuje měnit ohniska. Zoom není dlouhé ohnisko. Kdybych to fotil na Nikkor 500/4, což je objektiv s pevným ohniskem, dostal bych to samé, ale není to objektiv typu zoom. Kdybych použil objektiv typu zoom s rozsahem 10-20 mm, dostal bych naprosto jinou fotku, byť focenou zoomem. To jen tak, abychom si srovnali termity ;-)

743 010-1, ď, tak já se rád nechávám zanést větrem někam na lokálky na konci světa. Tenhle flek jsem si obhlédl při poslední cestě tudy, zaujal mne ten parádní zlom nivelety. Jinak na té trati je ještě pár zajímavých míst, takže se tam nejspíš budu muset vrátit, i když žluté stromy jsem letos zvěčňoval jinde.

Matesi z Letovle, no a jak jinak to fotit? ;-)
11.11.2015 (17:44)  
Ty koleje končíčí v rozích fotky.... 5*
11.11.2015 (17:32)  
Báječná věc! Jsem rád, že se tu objevila fotka ze 162. A rovnou od Pana Fotografa! Chary, co Vás zaválo do těchto odlehlých končin?
11.11.2015 (16:25)  
Nádhera..
Kolej není tak zubatá, zoom zkresluje. Že by ale byla úplně rovná, to říct nemůžu.
11.11.2015 (15:25)  
parádní! Fotka zkresluje, nebo je ta kolej fakt tak "zubatá"?
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- akreditovaný fotograf nebo člen ŽP, - správce galerie nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci - otázky a odpovědi


Info
informacni okenko