..: Fotogalerie - detaily fotografie 754.031-3 :..
 

754.031-3


754.031-3Informace o fotografii:
 - Úsek: Horní Lipová - Ramzová
 - Datum: 20.10.2012
 - Autor: Petr Borženský  Poslat email autorovi
 - Pozn.: R 902
 - Zobrazeno: 4728x
 - Detailní EXIF informace »
 - Rating od autorů:   
 9
 - Rating od uživatelů:
 5

   
 
Abyste mohli hodnotit, musíte se přihlásit
 

  1 2 3      Zpráv na stránku:   
30.10.2012 (8:52)  
Petr Borženský, Jirka Zápalka: No, to bude asi tím, že dost kritizuju a mám to prostě v povaze... :D A s tím se setkávám i v každodením životě... I na té nejlepší fotce vidím něco ke kritizování... A hlavně, že sám bych tu fotku nedokázal udělat ani zdaleka tak hezkou a ve fotogalerii mám 0 fotek... :D Takže se omlouvám, ale nejspíš si na to tady budete muset zvyknout... :-(
registrovaný uživatel _lt_ 
Počet komentářů uživatele55 »fotek 0
26.10.2012 (10:47)  
No takže, vzpomeňte si jak se před časem tady brečelo, že hodnocení fotek je neobjektivní. Poté se zavedlo dvojí hodnocení (galeristi a veřejnost), proto aby všechny fotky neměli 10. Když si ale všimnete, tak dnes to již neplatí a mnohdy je hodnocení od galeristů i o polovinu bodů lepří než veřejnosti. Jestli za to může to, že se všichni znají a dávají si mezi sebou jen pětky nehodlám posuzovat.

Myslím si, že galerie je dostatečně vytříděna na to, aby se sem dostalo jen to nejlepší. V takovém případě by opravdu všechny fotky měli mít 5ku.

To ale potom to hodnocení tady nemusí být, protože pokud je zde 6 možností, jak rozlišit to nejlepší z nejlepších, které se nesmí dle vás používat.

Pokud je fotka sebekrásnější a obsahuje vadu jak ji popisuje Joník (ten popisuje odborně to co vadí mě) a podpořil to Petr (taky v tom vidím spíš neostrost, a to přesně od řady smrků vyčuhujících z řady listnáčů nad vlakem. Vše co je od smrků blíže je neostré. Např. smrčky vedle čela lokomotivy), tak si nezaslouží lepší hodnocení než nepovedená (ano je to tam u té 0 dokonce slovně).

Tyto vady ale nezkrášlí ani to posunutí v pravo. Věřím že Petr to bude mít volnější a bude moci v pravo mít více stromu. Nesouhlasím však s tím, že to je potřeba vyrovnat v levo. Dle mého názoru je právě potřeba v levo stejnou část ubrat. Takhle ta fotka totiž v levo působí, jako by za ni někdo tahal. Tento dojem vytváří zub lesa v horním pravém rohu společně s kolejí vlevo dole. Je jasné, že nebudete rozumět řeči mého kmene, ale změna kompozice by stejně nezachránila chyby technické. Proto 0 a nikdy více. Dávat 5ku jenom proto že je to oblíbená mašinka, nebo je to hezky barevný je dle mého nesmysl.

Dovolím si použít fotky autora se stejnou loko (ať je to alespoň něčím srovnatelné, neboť žádnou fotku nelze porovnávat s jinou, každá je originál a to i ze stejného místa), abych nastínil dobrou kompozici místa.

Nejdřív místo před vlakem, kde je to naopak žádoucí:
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/754947.jpg
Dále vlak co je dokonce dál a přitom ostrý:
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/7541030.jpg
Tady je stejná situace co jsem nazval výpalem, ale díky ostrosti je to co?
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/7541003.jpg
A na závěr obrázek s celkem dokonalou kompozicí daného místa:
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/7541062.jpg
A nebo tato, kde není vlak tolik na středu:
http://www.zelpage.cz/fotogalerie/big/754639.jpg

Závěrem tedy, pokud by diskutovaná fotka neměla výše uvedené faktické chyby, tak by se dala hodnotit dle kompozice mezi 1-5.
24.10.2012 (21:27)  
Kompozičně s tím nemám problém, to bych vůbec neřešil. Krásný počasí, krásný námět, můžu jen závidět.

V náhledu to vypadá parádně, ale při zvětšení mě ihned do očí přaštilo, jak bílá barva na vlaku "přetéká" a rozplizlé čelo mašiny, což může být způsobeno kombinací pohybové neostrosti a téměř výpalu. Jistě, zaznělo tu, že výpal tam technicky není, ale rozhodně to tak působí. Bodejť, světlý objekt na pozadí, které vrací mnohem méně světla.

Osobně bych víc doostřil pozadí.
24.10.2012 (18:35)  
_lt_: Čoveče Lukáši, s místem po stranách to vnímám podobně jako Petr tak jsem to tak i odfotil a mám to možná i o kapku volnější, vzhledem k úplnějšímu stromu na pravé straně, na levé to pak musíš vyvážit prostorem. Myslím, že u takto barevných stromů není na škodu, když jsou obsaženy i více. Co se týká i vertikálního umístění lokomotivy, blíží se průsečíku třetin, takže by neměl být problém s tím kde se nachází. S větším ohniskem už bys vertikálně prostor ubíral a tím pádem by jsi se dostával z ideální polohy, nehledě na zmíněnou těsnost odshora. Jak si nastínil, bok slábne, na popojetější verzi byl již razantně tmavší, zde ale i tak čelo bylo intenzivněji nasvícené, proto i tak působí, zásadní výpal se zde neděje. Co se týká čela, odhaduji, že se jedná o neostrost, tedy né tu pohybovou, asi by se zde dalo uvažovat o selektivním doostření.

Ještě zmíním to Tvé hodnocení, aby to úplně nezaniklo. Je fajn, že si zavítal i aktivněji na žp, ale hodnotit ve velké míře snímky jako nepovedené - "0" si žádá vysvětlení, jinak to není úplně vypovídající. Při fotografování pro osobní potřebu Ti to asi může být fuk, ale na veřejném webu má autor zájem i o názory, které ho můžou někam nasměrovat.
24.10.2012 (16:19)  
Já bych zde nepřidával dole ani nahoře. Buď by z toho vzniknul takový ten skoročtvercový formát (který mně osobně moc nevyhovuje), a nebo pokud bys chtěl zachovat formát cca 2:3, ten vlak by tam pak byl docela utopený. Já mám tuto fotku ze Šumavy http://www.zelpage.cz/fotogalerie/motorove-lokomotivy/754/7541120.html na originále volnější do všech stran a oříznul jsem jí řekl bych hodně podobně.
24.10.2012 (15:44)  
Na můj vkus fotka je trochu těsná shora i zespoda. Myslím si, že by tomu pomohl menší nadhled. Zleva, zprava akorát. Výpal na čele? Na můj vkus už to skoro výpal je, neboť při 250 už není co řešit, což mi připadá hodně. Avšak někdo edituje blízko k hranici výpalu, každého věc. Jen můj osobní názor, žádné zobecňování.
Tedy velice pěkná fotka, 4*. Některé názory na fotku uživatele _lt_ chápu, avšak nechápu důvod 0* bodování; nazvat fotku jako "nepovedenou" a horší než "špatnou" mi připadá jako blbost, úlet či negativní záměr.
24.10.2012 (15:50)  


Za názor ti děkuji. O něco menší nadhled by tomu možná pomohl, ale volil jsem takový, jaký jsem volil. :)
Někde je hodnota na bílých plochách menší, někde větší, ale neřekl bych, že je na čele výpal...
Na můj vkus bych více oblohy a spodní části nepřidával, každého názor... :-)
24.10.2012 (15:24)  
It: Použít větší ohnisko? Proč? Z Jakého důvodu? Mít těsný spodek a oblohu? To jsem fakt nechtěl, jestli jsi praktikant takovýchle metod, budiž. Čelo mi mázlé nepřijde a výpal taky nikde nevidím, čím to bude?
Nevím kde chodíš na ty tvé centimetry, ale nic jsem nechtěl a nic taky nehodlám posunovat o centimetry do stran. Červený strom vpravo jsem chtěl mít u pravé strany a hlavně celý, větší ohnisko by bylo asi mimo.
Vlak jsem namáčkl optimálně, nevidím v tom problém. Jestli ty ano, je to rize jen tvůj problém.
Pobavil jsem se nad touhle částí souvětí:
...jen tahle působí kompozičně hůře, než Vámi nastolený standard, což z ní nečiní fotku špatnou, jak se někteří snaží zde podsouvat.
Čoveče kompozičně myslím, že není co řešit. Pokud to na tebe, pane mistr, působí kompozičně mimo, je to opět zase tvůj problém. Mimochodem, můžeš nám ukázat něco ze své tvorby? Rád bych se podíval na tvůj výtvor...
Mám rád takové rýpaly, jako jsi ty... :)
24.10.2012 (14:16)  
_lt_, to jsou mi ale silná slova, jaképak impertinence, já se jen snažím tříbit si názory. To dělám pomocí diskuse. Bavíme se o něčem a já si pak udělám názor. Buď na věc, nebo na člověka, podle kvality jeho výkonu.

Takže to vezmem od začátku.
Máme fotku, nahoře je přiměřeně místa s ohledem na horizont, dole je přiměřeně místa s ohledem na pozici vlaku a fakt, aby to nebylo těsné. Vlak je celý vyjetý z roští a z boku nasvícený včetně lokomotivy, která by dále v oblouku nemusela mít násvit na bok ideální. Vlevo je přiměřeně místa ve vztahu jednak k pohybu ve snímku a druhak k rovnováze s pravou stranou.

A ty tu píšeš, že by to chtělo přitelit a pak že by stačil posun o centimetr. Vycházím z průměrné velikosti fotky 27,5 cm našířku, tzn. posun o 3,6%.

Já ti nevím, ale já bych takový posun snad nepovažoval ani za berný.

Dále to chceš telit. Jak se s takovým počinem vyrovná místo nad horizontem a pod vlakem? Teda jestli to zase nechceš telit o tři milimetry víc, místo na (třeba) 70 to vzít na 73, že...

Stále mi to nejde na rozum, nejsem očividně sám, a nějaká názorná ukázka by byla k nezaplacení. Zkus to fotku vzít, oříznout ve smyslu natelení a třeba i namalovat, kam bys pak v takové oříznuté dal mašinu. Jestli odsud máš nějakou dokonalou fotku na papíře, vůbec ji nemusíš nějak velekvalitně skenovat, stačí cokoliv, co ukáže ořez a kompozici. I černobílej sken z multifunkční tiskárny nebo fotka ofocená mobilem. Kdo chce, způsob si najde.

Já si chci utříbit názor na lepší kompozici na tomto fleku, když tahle je nepovedená.

jen tahle působí kompozičně hůře, než Vámi nastolený standard, což z ní nečiní fotku špatnou, jak se někteří snaží zde podsouvat.

Fotka hodnocená 0* je to nejhorší, co zde v galerii máme. Takže nepodsouváme, pouze reprezentujeme předložená data ;-) Na názor má každý právo, stejně jako na dotaz. Já se teda tážu, jak by ta fotka musela vypadat (kompozičně), aby nebyla na 0*? ;-)
Centimetrový posun na fotce veliké 27 cm mně nějak ne a ne uspokojit jako dostatečný argument ;-)
24.10.2012 (11:49)  
_lt_: Vycházím totiž z podstaty (a ruku na srdce), že málo kdo fotí na digitál přesně. V originále bude dostatek prostoru nad i pod... tento prostor snad každý vyřízne, dokonce i minilab na kinofilmu to vyřezává. Tedy prostor na větší ohnisko(aby se nemuselo řezat) tam určitě bude a možná tam bude i prostor na oříznutí fotky z leva a vyvážit to v pravo.

Tomuhle tedy vůbec nerozumím. Proč tedy fotit na delší ohnisko, když tvrdíš, že by to stačilo oříznout? Jak by sis tedy ten ořez představoval konkrétně? Co kdybys to názorně předvedl? Stačí napsat o kolik pixelů to z které strany oříznout.


...To ale furt nemění nic na faktu levá a pravá strana a už vůbec ne na výpalu a máznutí. V tom si snad rozumíme ne?


V tom si prozatím nerozumíme, protože já bych se od tebe rád dozvěděl, která místa na fotce na fotce jsou vypálená. Ptám se již podruhé a myslím, že dost vědcně.


...jen tahle působí kompozičně hůře, než Vámi nastolený standard, což z ní nečiní fotku špatnou, jak se někteří snaží zde podsouvat.

Kdo tady co podsouvá? Máme zde 5 stupňů hodnocení a každý z nich je slovně vyjádřen. Ty jsi fotku ohodnotil 0*, tedy jako nepovedenou a to je o jeden stupeň horší než špatná (1*).
registrovaný uživatel _lt_ 
Počet komentářů uživatele55 »fotek 0
24.10.2012 (10:32)  
Topič: Opravdu to ale teď nemá smysl řešit, a to hlavně z důvodu že se musí vyjádřit nejdříve autor zda by to šlo či nikoliv.

Vycházím totiž z podstaty (a ruku na srdce), že málo kdo fotí na digitál přesně. V originále bude dostatek prostoru nad i pod... tento prostor snad každý vyřízne, dokonce i minilab na kinofilmu to vyřezává. Tedy prostor na větší ohnisko(aby se nemuselo řezat) tam určitě bude a možná tam bude i prostor na oříznutí fotky z leva a vyvážit to v pravo.

Pokud tam prostor nebude tak je jasné, že větší ohnisko by neprospělo fotce. To ale furt nemění nic na faktu levá a pravá strana a už vůbec ne na výpalu a máznutí. V tom si snad rozumíme ne?

Aby celá ta diskuse nevypadala tak jak díky rýpání charyho vypadá, tak Petře Borženský, vaše fotky patří k těm lepším z řad registrovaných přispivatelů, jen tahle působí kompozičně hůře, než Vámi nastolený standard, což z ní nečiní fotku špatnou, jak se někteří snaží zde podsouvat.
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- akreditovaný fotograf nebo člen ŽP, - správce galerie nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci - otázky a odpovědi


Info
informacni okenko