..: Fotogalerie - detaily fotografie 163.241-3 :..
 

163.241-3


163.241-3Informace o fotografii:
 - Úsek: Poříčany - Ahr Třebestovice
 - Datum: 4.4.2016
 - Autor: Chary  Poslat email autorovi
 - Zobrazeno: 4407x
 - Detailní EXIF informace »
 - Rating od autorů:   
 8
 - Rating od uživatelů:
 6

   
 
Abyste mohli hodnotit, musíte se přihlásit
 

  1 2      Zpráv na stránku:   
18.04.2016 (21:05)  
Mě osobně fotka neobvyklým pojetím moc zaujala :-)
11.04.2016 (22:16)  
No ale pokud to odšumením potratilo na zřetelnosti (což je pravda), tak potom by to ale mělo plně odporovat té tvojí teorii, že je moc ostrý originál, že? A jak by sis tak asi představoval to vyhladit, aby to nezubatilo?

Já jsem se vždy držel zásady, že jeden obraz vydá za tisíc slov, a kdybys mi tu napsal "hele, hodil jsem na to gauss 2,0 a takhle vypadá výsledek (link), tak fajn. Teoretizování může být také jen jedním ze způsobů slepých uliček.

To, že různé objektivy kreslí různě, to je pravda. Že na stejnou expozici (stejné hodnoty) můžou různé objektivy dávat různě "světlé" fotky, to je taky pravda. Ale aby zaclonění způsobovalo výpaly, to slyším prvně. Co by mohlo nastat, je to, když objektiv HODNĚ vinětuje a ta viněta se promítne do expozice, že se jako celková expozice počítá i podle těch ztmavených rohů, čímž se celkově expozice zesvětlí, a nevinětovaný prostředek se pak vypálí. To zní celkem logicky a i proveditelně. Ale aby se zlepšením kontrastu zničehonic vynořily výpaly na "jinak stejně exponované fotce", to se mi nějak nezdá.

Platí to, co jsem už psal. Nějaký obrazový doprovodný materiál, co by vydal za tisíc slov...?
11.04.2016 (21:05)  
No podle těch výřezů to opravdu není moc prokreslené. Určitě to je odšumené, že? Tím je taky pěkně ubráno na zřetelnosti... tak pak bych to viděl na lehké prožehlení, aby to tak nezubatilo. Přece nemůžu operovat s tím, že pokud se to zmenšovaním zubatí, že je to tak správně a že to tak má bejt.

Já používám 3 objektivy, telák používám v nejkrajnějším případě, protože je pevnej prostě lepší a telák skoro vždy někde přepaluje... schválně jsem si zkoušel nastavit stejnou expozici u retro pedesátky a u toho moderního. Retro hezky měkce a vůbec nepřepaloval, ale u teláka slabá kresba a drobné výpaly...
Já mám dojem, že zacloněním je kresba tvrdší, tudíž hrozí větší riziko výpalu. Není to tak? Nemůžu říct, že to je nějaký zákon, ale člověk se prostě musí přizpůsobit prostředí a stejně jako nepoužívat zbytečně moc citlivosti, tak zbytečně neclonit, když to není třeba. (Na práci v noci by se dala napsat kniha, ale to se netýká této fotky)

Při zmenšovaní fotek jsem dost zkoušel experimentovat s funkcí "měkká kresba" a kresbu před zmenšováním změkčit. Téměř vždy ale s rozdílným výsledkem...
11.04.2016 (10:34)  
Vidíš, mně to rozhodně nepřijde vzadu nějaké extra prokreslené na originálu. Ale posuď sám, tady máš čtyři výřezy, je to 1:1, po všech editačních úpravách před zmenšením.

http://i.imgur.com/IUqunrL.jpg

Připadá ti to na soupravě nějak extrémně ostré? Mně ani trochu. Připadají ti hlavně ty vozy vzadu nějak obrovsky prokreslené? Ani bych neřekl.

Jenomže když tohle (ta čtyřdlaždice výřezů má 1118x736) zmenšíš na výsledný rozměr 165x109 tak, aby to odpovídalo originálu zmenšenému do 1024, tak schválně, dostaneš zuby nebo ne?

---

A pak mi ještě vysvětli, proč by odcloněním (nebo spíš nezacloněním) měly vznikat výpaly? Výpaly mi na fotkách někdy vznikají, ale bez ohledu na to, jak cloním a tomu uzpůsobuju ostatní členy expozice, žejo.

Pokud někdo zvolí nějakou expozici vhodnou pro danou situaci (např. F9 1/640 vteřiny a ISO400), a pak odcloní (na F5), aniž by zkrátil čas (třeba na 1/2000 vteřiny ISO400) nebo snížil iso (na 1/640 vteřiny ISO125), čímž logicky přeexponuje a vypálí jasy, tak podle mě neví, co dělá.
11.04.2016 (7:24)  
Určitě záleží na jednotlivém objektivu, například když budu fotit telákem na f/5, tak bude fotka mít slabší kresbu,než na f/10. Tím pádem při zmenšovaní se mi více zacloněná ukáže jako prokresněnější a bude se to zubatit. Aspoň tak to dělá mě a myslím, že se to různě odvíjí od objektivu a ohniska... takže pokud by jsi fotil víc odcloněno, možná by tam byly přepaly, ale nebyly by ty vozy vzadu tak prokreslené a nezubatily by se?

Jak moc to je zacloněný na těch 15mm?
10.04.2016 (21:46)  
Jak přesně vstupuje clona* do výsledné zubatosti zmenšené fotky? To si rád nechám vysvětlit. Naprosto vážně.

* její hodnota, zacloněno, odcloněno, zlaté oko clony.
10.04.2016 (21:39)  
Ono to bude asi dost zacloněný, myslím že to zrovna ostřením nebude...

Prostě to má takovou kresbu, tak co s tím.....

Každopádně zubatosti na lokomotivě jsem vždy všelijak žehlil, překresloval a různými metodami zkrášloval, ale někdy je to fakt těžký...
10.04.2016 (19:55)  
Tak jsem ten originál schválně zmenšil úplně jinou metodou. Je to lepší?
tato zpráva byla vygenerována automaticky systémem Systém
Počet komentářů uživatele641 »fotek 0
10.04.2016 (19:55)  
Autor uložil novou verzi této fotografie, předchozí komentáře již nemusí odpovídat aktuální skutečnosti.
10.04.2016 (19:35)  
Dle mne mřížka na stání pro umývání oken HDV a hrana světlého pruhu nátěru posledních šest vozů. Avšak když se člověk dívá z rozumné vzdálenosti na monitor, tak to tak viditelné není.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- akreditovaný fotograf nebo člen ŽP, - správce galerie nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci - otázky a odpovědi


Info
informacni okenko