Technické detaily fotogalerie

  
Vše, co se týká fotografování a železnice

S jakým rozlišením snímků ve fotogalerii byste byli spokojeni?

Anketa končí za 28.08.2007 - 06:38:25

Stávající stav (1024x768)
14
54%
1280x1024
6
23%
1600x1200
6
23%
 
Celkem hlasů : 26

Re: Technické detaily fotogalerie

Příspěvekod MirekM » 13.11.2008 - 20:02:22

Myslím si, že nepřičte, protože určitě není tolik fotografů budov a jiného, kteří by se najednou odnikud vynořili… Ale to už je detail.
Uživatelský avatar
MirekM
generální ředitel
 
Příspěvky: 1099
Registrován: 15.06.2004 - 18:35:02
Bydliště: N. Město n. Met./Praha

Re: Technické detaily fotogalerie

Příspěvekod Chary » 13.11.2008 - 20:46:21

MirekM píše:Myslím si, že nepřičte, protože určitě není tolik fotografů budov a jiného, kteří by se najednou odnikud vynořili… Ale to už je detail.

Možná. Praxe mne naučila, že zpravidla méně zkušení fotografové (čili ti, s nimiž je nejvíc práce která taky nemusí nikam vést, nechci bejt černovizionář, ale jsem po těch letech v cenzuře poučen...) se snaží procpat cokoliv. Fotí ve stanici z nástupiště projíždějící vlak, no a když už tu sem, tak se otočím o 45°a vyfotim ten barák. To by bylo, aby něco neprošlo...
Mistr Vavřena, malíř pokojů. Lepší kvartýr řádně vybílený, než to tam mít pěkně vykradený.
Uživatelský avatar
Chary
správce galerie
 
Příspěvky: 760
Registrován: 15.06.2004 - 22:57:03
Bydliště: Pečky

Re: Technické detaily fotogalerie

Příspěvekod Mapl » 26.02.2009 - 16:54:32

Koupil jsem si po čase nový fotoaparát a mám takové ty amatérské začáteční problémy - při některém fotografování (a nemusí se nutně jednat io fotky kolem dopravy či pohyb. se předmětů) se mi na snímku objevuje jakési zrnění červené nebo tmavší barvy, které ruší celkový dojem snímku - zejména v tmavších prostorách apod. Resp. bych uvítal to, kdyby někdo znalý (většina z vás) mi napsala, jaké nastavení se hodí pro focení vlaků (ale i busů,...) jak srojících, tak jedoucích.

Co se dá udělat (jaká funkce či jas,, konstrast, clona,...), aby se to nedělo a snímek byl "neposkvrněný"? Děkuji vám. :) Jedná se o fotoaparát "Kodak M873".
Uživatelský avatar
Mapl
řadič
 
Příspěvky: 102
Registrován: 07.10.2006 - 17:46:36
Bydliště: Praha 2 - Vinohrady

Re: Technické detaily fotogalerie

Příspěvekod samlep » 26.02.2009 - 19:30:00

Mapl píše:Koupil jsem si po čase nový fotoaparát a mám takové ty amatérské začáteční problémy - při některém fotografování (a nemusí se nutně jednat io fotky kolem dopravy či pohyb. se předmětů) se mi na snímku objevuje jakési zrnění červené nebo tmavší barvy, které ruší celkový dojem snímku - zejména v tmavších prostorách apod. Resp. bych uvítal to, kdyby někdo znalý (většina z vás) mi napsala, jaké nastavení se hodí pro focení vlaků (ale i busů,...) jak srojících, tak jedoucích.

Co se dá udělat (jaká funkce či jas,, konstrast, clona,...), aby se to nedělo a snímek byl "neposkvrněný"? Děkuji vám. :) Jedná se o fotoaparát "Kodak M873".

To zrnění je způsobeno šumem, který vzniká při nastavení vysoké citlivosti. Doporučuji snížit ISO na minimální možnou hodnotu. Na focení vlaků doporučuji pro začátek držet časy na minimální hodnotě 1/400 s. U kompaktu totiž není nutné držet clonu f/8, a proto bych se nebál clonu snížit do takových hodnot, aby byl možný čas 1/400 a kratší (1/500, 1/640, atd...).

Jas a kontrast lze korigovat v editoru a ne na foťáku a se šumem nemá vůbec nic společného...

Pokud by ses tomu chtěl věnovat trochu víc, doporučuji se ale ohlídnout po něčem lepším. Takový Nikon D40 se dá sehnat již v podstatě za pár peněz. :wink:
380 - Nejhezčí lokomotiva ČD. :)
Uživatelský avatar
samlep
člen ŽelPage
 
Příspěvky: 2021
Registrován: 09.08.2005 - 17:37:45
Bydliště: Bohumín

Re: Technické detaily fotogalerie

Příspěvekod Cartmen » 16.06.2010 - 18:40:18

Cau, prosim vas, mam monitor s rozlisenim 1680x1050 a chtel bych si dat na plochu nejakou fotku lokomotivy, nejlepe 350 ZSSK, ale jsou tu same fotky z rozlisenim 1024x768. Doufam, ze se nemylim. Slo by to nejak udelat na vyssi rozliseni? 8) Diky
Cartmen
staniční dělník
 
Příspěvky: 3
Registrován: 29.01.2010 - 12:29:34

Re: Technické detaily fotogalerie

Příspěvekod samlep » 16.06.2010 - 21:22:45

Cartmen píše:Cau, prosim vas, mam monitor s rozlisenim 1680x1050 a chtel bych si dat na plochu nejakou fotku lokomotivy, nejlepe 350 ZSSK, ale jsou tu same fotky z rozlisenim 1024x768. Doufam, ze se nemylim. Slo by to nejak udelat na vyssi rozliseni? 8) Diky

Stačí napsat autorovi, větší fotku určitě rád pošle. :wink:
380 - Nejhezčí lokomotiva ČD. :)
Uživatelský avatar
samlep
člen ŽelPage
 
Příspěvky: 2021
Registrován: 09.08.2005 - 17:37:45
Bydliště: Bohumín

Předchozí

Zpět na Fotografování

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron