..: Výběr šotoklubu – 23. ledna až 5. února 2017 :..

Výběr šotoklubu Vážení kolegové, kolegyně a přátelé.
Je mi ctí pozvednou pomyslný štafetový kolík a nabídnout Vám můj pohled na vybrané fotky za dané období. O výběr jsem byl požádán už v červenci, ale díky přípravě na svatbu v daném období jsem to musel odmítnout. Nyní už, díky dlouhým zimním večerům, je trochu volněji a čas se tomu věnovat.

Nevím, jestli je to výhoda nebo naopak, ale za dané období nebyla prezentace tak masivní jako v jiných týdnech. I tak se objevily záběry, které nad ostatními vyčnívají jak originalitou, tak scenérií, která tímto dala za vznik vynikající fotografii. Jako každý fotograf, tak i já v pohledu na fotografii dospívám a zraji. Každý si při pohledu na fotky ze svých začátků něco vyčítá, ať kompozici nebo výběr místa. Bylo to také ovlivněno prostředky, které měl k dispozici. Dnes to je jednoduché. Každý má přístup k internetu, kde si na mapách najde nasvícené nezarostlé místo, co na vlaku jede a jaké má zpoždění. Doby, kdy jsme se s kamarádem domlouvali na fotoakci dopisem a v ruce jen jízdní řád s oběhy, jsou ty tam. Například dříve by mě nenapadlo fotit vlak proti světlu, ale když se k tomu přidá scenérie odehrávající se na obloze při východu či západu slunce, vyjde z toho hodnotný záběr s „přívlastkem“. Do toho v zimním období metelení sněhu, no to je paráda. Na zdejším portálu máme krásný mustr nápadů, jak vytvořit fotku, která lapí oko návštěvníka a donutí ho se nad ní zamyslet, co autora vedlo k tomu, že to vyfotil zrovna tak či onak. Mnoho jedinečných záběrů vznikne čistou náhodou anebo taky dlouhou přípravou a čekáním na dokonalé podmínky. Hodně mi ve tvorbě fotografie otevřel oči můj kolega a spolužák ze střední P. Holub. Tímto mu děkuji, že jsem neusnul na vavřínech.

Dost sentimentálního mletí a vrhneme se na výběr.

CP 8893 + CP 8810 + CP 8892 + CP 8942, autor: topič

CP 8893 + CP 8810 + CP 8892 + CP 8942, Black Canyon, Ashcroft - Coho, British Columbia, Kanada, foto: topič Jako první bych vybral tento monumentální pohled. Parádní nadhled jako z vrtulníku, ze kterého máme tamější krajinu jako na dlani. Dálavy ohraničených oblačností dávající na vědomí, že bude mokro. Mohutná meandrující řeka připomínající velikostí Labe na Mělnicku, jako by diktovala vlaku kudy a kam má jet. Stavebně i dostupností náročný terén dal za vznik takto pozoruhodným pohledům. Tento záběr plný superlativů bych si nechal vytapetovat v ložnici. Zkusím to navrhnout ženě. Když nebudu dlouho přítomen v galerii, můžete tušit, jak to dopadlo. Dále mě zaujala délka vlaku, kterou autor zachytil celou díky správné volbě místa. Edit nemá cenu ani řešit. Je prostě zvládnutý na jedničku. Ostřílený profík. O vánočním večírku jsem se rozplýval nad kalendářem T. Kubovce, který byl plný překrásných záběrů z této výpravy. Povedená akce.

Detail fotografie

555.0153, autor: Martin Švancar

555.0153, Kněževes, foto: Martin Švancar Všemi parními příznivci známé zátiší ve stanici Kněževes, kde ústí vlečka KHKD, dalo za vznik dalšímu záběru, který mě oslovil svojí promrzlou atmosférou. Asi je to náhoda, ale opět se do výběru dostal záběr od M. Švancara ze stejné jízdy. Zřejmě vydařená akce. Podobný záběr v protisvětle s mohutným sloupem kouře krásně vykresluje plasticitu onoho „baga“ a světlo prostupující mrazivým polednem umocňuje stíny stromů a jejich siluetu v dálavách. Poklidnou scenérii v malém nádražíčku nenarušuje žádný element moderní doby. Moje fantazie mi říká, co kdyby byla vidět v levém horním rohu silueta slunce procházející kouřem. To by byla přidaná hodnota. I tak je to krásný záběr.

Detail fotografie

363.073-8, autor: Duhy

363.073-8, Lysá pod Makytou - Strelenka, foto: DuhyI přes to, že elektriky jsou pro mě velkou neznámou, tak jako poslední záběr vybírám tento. Dlouhý vlak, zakroucený do esíčka se mi moc líbí. Pocit umocňuje krásná krajina Javorníků (CHKO Kysuce) s malebnou vesničkou. Přidanou hodnotou snímku je kostelíček vykukující nad koncem vlaku mezi smrky. Sám tyto objekty vyhledávám a rád s nimi komponuji. Kolize s objekty je zde vyřešena křovím za mašinou, které tomu zabraňuje. Možná až někdy zadrátují trasu do Liberce, začnu i s focením eletrik. Protože vidím, že i na elektrifikovaných tratích se dají pořídit krásné záběry, kde trolejové vedení není až tak na obtíž.

Detail fotografie

Závěrem bych vyzdvihl ještě další záběry, které mě oslovily. Monumentální viadukt s TGV duplex od R. Webera, slovinskou 363 od T. Kubovce na mega náspu. Trať v tomto místě dělá smyčku jako u nás v Rychnově u Jab. n/N. Čmelák v oparu od M. Hajna. SK „bařule“ s vyrovnávkou od N. Šeršeně… Tímto předávám slovo následujícímu řečníkovi.

Děkuji za pozornost a těším se na další díl.


Roman Zbroj | 7.2.2017 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Svět Česká republika (celá) Slovensko (celé)


08.02.2017 (18:16)  
přesně tak. fotky jsou krásné.
registrovaný uživatel stoupa  mail  
07.02.2017 (9:23)  
Dekuji! Hezký výber jste udelal.

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko