..: Na trati 042 narazil vlak do sesutého kamení :..

Střet MV 810.563 se spadlou skálou na trati 042 u Poniklé (28.1.2015), foto: Drážní inspekce Poniklá — Středa 28. ledna 2015 nezačala pro některé zrovna příjemně. V ranních hodinách narazil na podkrkonošské trati 042 vlak do sesutého kamení. K nehodě podle informací Drážní inspekce došlo v 6.34 v úseku mezi dopravnami Poniklá a Hrabačov, konkrétně mezi Poniklou a zastávkou Horní Sytová. Jelikož se místo nehody nachází v oblouku a v zářezu, strojvedoucí spatřil překážku až na poslední chvíli a vlak tak již nestihl i přes okamžité použití rychlobrzdy zastavit ani opustit své stanoviště. Zraněno bylo celkem 7 cestujících, dále také vlakvedoucí a strojvedoucí osobního vlaku. Zranění strojvůdce byla klasifikována jako středně těžká a k jeho transportu byl nasazen vrtulník, zatímco ostatní byli po ošetření na místě či v nemocnici vesměs již propuštěni domů. Dotčeným vlakem byl spoj Os 15501, který jel z Jablonce nad Jizerou do Martinic v Krkonoších. Vlak je pravidelně veden motorovým vozem řady 810, dnes byl nasazen konkrétně vůz 810 563-7. Podle vyšetřovatelů je trať nyní zavalena skálou v rozsahu asi 3 metry na výšku, 4 metry na šířku a v délce až 30 metrů. Škoda byla prozatím vyčíslena na 1,5 mil. Kč, provoz by měl být podle informací SŽDC obnoven přibližně za týden.

Nehoda u Poniklé, foto: Drážní inspekceTrať 042 je jednokolejná regionální trať, na které je provoz vyjma úseku Martinice v Krkonoších - Jilemnice řízen podle předpisu pro zjednodušené řízení dopravy D3. Sídlo dirigujícího dispečera je v Jilemnici a ke komunikaci se strojvedoucími se používá traťový telefon z jednotlivých dopraven, ojediněle pak mobilní telefon v případě poruchy. Na trati jezdí vlaky celotýdenně ve dvouhodinovém taktu, mezi stanicemi Jablonec nad Jizerou a Rokytnice nad Jizerou pak jezdí jeden dopolední pár vlaků o pouze víkendech. Všechny spoje jsou integrované v dopravním systému Libereckého kraje IDOL a vedeny výhradně revitalizovanými motorovými vozy řady 810 s vyššími čalouněnými sedačkami a audiovizuálním informačním systémem.

Odkaz: Fotografie SŽDC

Zdroje: Drážní inspekce, SŽDC


Michal Jaroš Poslat mail autorovi , RaPa Poslat mail autorovi | 28.1.2015 (9:54)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Nehody a mimořádnosti

Další z regionu ČR Liberecký


03.02.2015 (20:00)  
Nestrašte zavíráním, v sezoně ta trať je využitá turistama slušně. Jinak spíše víkendové navážení a odvážení študáků a pár kober do obchodu nebo k doktorovi. Ale narozdíl od silnice lemované hnusným hliníkovým svodidlem a s tolika zákrutami, až se z toho zvedá kufr, je to nádherné svezení. Za podzimu, když hnědavá Jizera nese zlato setřepané buky u Buřanské skály dál dolů k Semilům, líně se vleče a člověk má oči jen pro ty osamocené lístky, co se vydaly do světa...
30.01.2015 (14:38)  
Podobné věci se podle mne hlídají poměrně těžko. Spíše bych čekal problémy teď: Bude snaha svah nějak sanovat/odtěžit (navíc ta skála bude pracovat dále), nebudou na to peníze, ...

Je tam alespoň nějaká důležitá vlečka (za tím problematickým místem)? Pokud ne, tak vidím osud tratě malinko bledě, protože toto je jeden z úseků, ve kterém Liberecký kraj objednává dopravu tak nějak z povinnosti. Pochybuju, že zrovna za tenhle úsek bude nějak extra bojovat.
30.01.2015 (13:22)  
Tohle mělo SŽDC ohlídat. Pokud má někdo v ochranném pásmu dráhy dům a chce vyměnit okna, potřebuje od SŽDC 10 razítek, ale pokud mají dohlédnout na bezpečnost, tak mají problém a spoustu výmluv.
30.01.2015 (11:28)  
No vzhledem k tomu, že první spoj nahoru (v 5:16 z Hrabačova) projel ještě před závalem, bylo z pekla štěstí, že spadl v tom poměrně krátkém mezičase a ne zrovna při průjezdu krabice! Podle fotek je to totiž docela slušný kus skály.
editor nebo admin ŽP RaPa  mail  
30.01.2015 (9:10)  
Admin >
Pánové, toto je zpráva o mimořádné události na trati 042, nikoliv diskusní kroužek o zatáčkách a obloucích. V případě jakéhokoliv dalšího komentáře mimo téma bude užito bodu 1 pravidel pro vkládání příspěvků.
28.01.2015 (18:39)  
810 vzal čert, je to jen kus železa. Strojvedoucímu přeju ať se z toho bez následků dostane!
28.01.2015 (11:57)  
Tak hlavně ať se z toho všichni dostanou, zejména ten strojvedoucí. Kdyby i ten motorák byl opraven by bylo fajn, ale hlavně ti lidé...
registrovaný uživatel Honnzok  mail  
28.01.2015 (11:49)  
Fujtajbl tyksl, děsivě vypadající incident. Všem přeji brzké a bezbolestné uzdravení! Motoráku 810.563 ještě hodně kilometrů bez těchto nepříjemných zážitků stejně jako všem ostatním!

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko