..: Fotografie roku 2012 - nominace :..

Fotosoutěž Beroun — Stejně jako v minulých letech i v tomto roce pořádá portál ŽelPage soutěž o fotografii roku. Fotografové budou tradičně soutěžit v hlasování uživatelů ŽePage i o Cenu odborné poroty. Novinkou letošního ročníku je zjednodušení a zpřehlednění soutěžních kategorií hlasování uživatelů. Do soutěže je možno nominovat všechny snímky, které byly na ŽelPage zveřejněny v roce 2012. Své fotografie můžete nominovat až do půlnoci 14. května 2013.

Hlasování uživatelů ŽelPage

Současný (nejen) železniční svět se zmenšuje. Lokomotivy jednoho typu jsou běžně dodávány do řady zemí. Vozidla našich i cizích dopravců jsou k vidění na území mnoha států. Rakouské lokomotivy zdomácněly v Praze, brzy snad budeme moci fotografovat vlaky Českých drah na rakouském Semmeringu. Ztrácí tedy již smysl rozlišovat na vozidla tuzemská a zahraniční. Proto v letošním ročníku je pro zařazení do kategorie důležitá trakce. Například do kategorie elektrických lokomotiv je možno zařadit fotografii banána na Štrbě, německou řadu 185 ve Švýcarsku, stejně jako historický snímek gorily v Doulních Loučkách. Opouštíme tedy kategorie zahraničních vozidel, historických vozidel, nostalgických vozidel, stejně jako noční fotografie.

Naopak zůstávají kategorie Modelová železnice a Tvůrčí fotografie. Do druhé jmenované kategorie je možno nominovat všechny fotografie, u kterých je hlavní důraz dán na estetickou hodnotu. Tyto snímky mohou být ze všech kategorií galerie ŽelPage. Definitivní zařazení snímku do této kategorie podléhá schálení organizátorů soutěže.

Do každé kategorie může každý fotograf nově nominovat až dvě fotografie.

Kategorie letošní fotosoutěže jsou:

  • Elektrické lokomotivy
  • Elektrické jednotky a vozy
  • Motorové lokomotivy
  • Motorové jednotky a vozy
  • Parní lokomotivy a vozy
  • Pracovní mechanismy
  • Modelová železnice
  • Tvůrčí fotografie

Pokud se v některé kategorii sejde 5 a méně snímků, nebudou v této kategorii uživatelé hlasovat. Tyto snímky se ale účastní hlasování o Cenu odborné poroty.

Cena odborné poroty

Odborná porota hlasuje letos ve složení: Frank Bachmann, Alžběta Jungrová, Jan Langer, Pavel Scheufler a Jindřich Štreit.

Porotci vybírají ze všech fotografií bez rozlišení kategorií. Každý porotce má přidělen počet bodů, který je roven počtu nominovaných fotografií, a který může zcela dle svého uvážení rozdělit mezi snímky. Porotci se s námi rovněž slovně podělí o postřehy k vybraným fotografiím.

Časový harmonogram soutěže

  • Uzávěrka nominací: 14. května 2013 24.00.
  • Uzávěrka hlasování uživatelů ŽelPage: 30. května 2013 24.00.
  • Následně budou vyhlášeny výsledky hlasování uživatelů ŽelPage.
  • Výsledky hlasování poroty budou vyhlášeny na přelomu června a července.

Nominovat fotografie je možno ze stránky s jejím detailním popisem.

Těšíme se na Vaše nominace.


Martin Válek , Tomáš Kubovec Poslat mail autorovi , topič Poslat mail autorovi | 28.4.2013 (23:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
14.05.2013 (18:58)  
Michal Kupsa: Od začátku píšu, že se uvidí po hlasování, zda to soutěži prospělo či nikoliv. Jedni mají obavy, že zahraniční fotky převálcují tuzemské, ty máš dojem, že tomu bude naopak. Počkáme na výsledky i když ani ty nebudou nějak příliš hodnověrné, protože se nakrásně může stát, že vyhraje jedna zcela mimořádná fotka a jedni budou říkat: "Však jsem to říkal, že to tak dopadne" a druzí budou spokojeni s tím, že to tak dopadlo. Těžko se zavděčit všem a těžko dopředu odhadnout, co to se soutěží provede. Proč bych to měl brát osobně? Já bych přivítal širší debatu po soutěži, které se mnohdy odbyly, hlavně ty po vyhlášení výsledků odborné poroty, několika stručnými komentáři na rozdíl od těch pod tímto článkem.
14.05.2013 (18:45)  
Topiči, já ale nic řeším a už vůbec ne stylem coby-kdyby, jen jsem prostě vyjádřil svůj názor na to, že si myslím, že toto přeskupení kategorií je něšťastné a taky jsem to zdůvodnil. Jestli s mým názorem nesouhlasíš, tak to samozřejmě respektuji - každý máme nárok na své mínění a holt to každý vidíme jinak, což je v podstatě dobře, protože kdybychom viděli všichni všechno stejně, tak by to byla dost nuda a nikdy bychom se neposunuli nikam dál.

Nic víc v tom nehledej a rozhodně to prosím neber osobně - v podstatě vám pořadatelům děkuju a tak jako tak se na soutěž a fotky těším.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
14.05.2013 (15:34)  
Michal Kupsa: To platí pro všechny diskuse, které "řeší" co by bylo kdyby bylo aniž je známo co se událo.
Podobně je tomu i v případě, že někdo tvrdí, že se v zahraničí fotografuje jinak než doma. Názor na fotografování v zahraničí, tak jak jej prezentuješ považuji za silně subjektivní a jednostranný. Já mám poznatky značně odlišné. V tom se bohužel asi těžko shodneme.
14.05.2013 (15:00)  
Topič: Cituji váš komentář: Michal Kupsa: Vidím, že je zbytečné se snažit něco vysvětlovat. Rozebírat dopředu, co se stane, jaké budou výsledky soutěže apod., považuji za plýtvání časem.

Jenže já tu ale nerozebíral nic dopředu, ani jsem neřešil co se stane a už vůbec ne jaké budou výsledky.
Jen jsem vyjádřil svůj názor na věc, nic víc ale ani nic míň.

Takže vlastně ano, souhlas, tahle diskuze je opravdu ztráta času ....
dopisovatel nebo člen ŽP Payus  mail  
14.05.2013 (13:46)  
Neprokousával jsem celou diskuzi, tak nevím, jestli to bylo už řešeno...pravidla jsou mi jasná, jen mi trochu přijde nefér sloučení kategorií. Zahraničí (ne lokomotivy, ale územně) mělo zůstat samostatné, protože např. peršing v Bezpráví nemůže ani při nejlepší vůli konkurovat visutému taurusu v Tyrolsku. Nicméně ony pravidla soutěže jsou daná pořadatelem, jsou daná hodně čitelně a tak to tady myslím úplně zbytečně řešíte. Kdo chce hrát, tak ať se přidá, kdo nechce, ať jde na pivko (mám za sebou obě varianty a nebolí ani jedna)...Teď jsem víceméně taky jen pár kousky spíš naplnil soutěžní zásobník, než abych očekával nějaký progresivní úspěch :) Takže, bando, hodně štěstí
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
14.05.2013 (12:35)  
Oprava: Oprava lokomotivy AJ proběhla v Kambodži.
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
14.05.2013 (9:46)  
optus: Stále mi není jasné, co chceš sdělit. Předpokládat mnohdy znamená nic nevědět.
Odborná porota je železnicí tknutá více než 20%, jelikož jeden člen, Frank Bachmann, fotí železnici a zástupkyně něžného pohlaví v odborné porotě fotila, mimo jiné, železniční provoz ve Vietnamu, kde také opravila porouchanou bangli. Očekáváme, že odborná porota nebude fotografie hodnotit jako krajinky či dokumetační fotky s vláčky, ale bude nahlížet na soutěžní snímky fotografickým pohledem a proto hodnotí všechny fotografie v "jednom pytli" na rozdíl od autorů či uživatelů, kteří vybírají a hlasují pro fotky v jednotlivých kategoriích.
To vše je uvedeno v úvodním článku.
registrovaný uživatel optus 
14.05.2013 (8:59)  
Topič: Myslím, že to určitě víš, co jsem chtěl říci. Nicméně zkusím to vysvětlit.

Předpokládám, že odborná porota je železnicí téměř netknutá... Z toho soudím, že je jim srdečně jedno jestli je na fotce diesel, elektrika nebo pára... notabene jestli je to v St. Jodoku nebo Bezpráví... Předpokládám, že ji budou hodnotit spíše jako určitý typ krajinářské nebo dokumentární fotografie...

Čili dohadování jestli dát tolik či tolik kategorií není zcela na místě... Spíš bych se zamyslel zda dát max. 2 kategorie ... "Normál" a Art, kde by mohl každý nominovat třeba 6 fotek... Tím by ten, který víc fotí páry, například jako ty, byl na tom stejně, jako ten co fotí třeba "Baruny"....

Rozdělení do několika kategorií mě přijde jako třeba soutěž 101 Aktů, kde by byla kategorie modelka štíhlá, modelka plnoštíhlá, blonďata... atd... :)
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
14.05.2013 (8:43)  
Michal Kupsa: Vidím, že je zbytečné se snažit něco vysvětlovat. Rozebírat dopředu, co se stane, jaké budou výsledky soutěže apod., považuji za plýtvání časem.
Doporučil bych si přečíst můj komentář ze dne 30.4.2013 v 8:30.
editor nebo admin ŽP Vlad  mail  
14.05.2013 (7:51)  
Michal Kupsa: Pravidla u vyhlášené soutěže se nedají měnit. Letošní ročník soutěže proběhne podle daných pravidel. Tato diskuze, společně s tím, jaký je/byl průběh letošní soutěže, pak povede po skončení letošního ročníku k zamyšlení organizátorů, zda (a pokud ano, tak potom co) měnit do budoucna.
  1 2 3 4 5 6      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko