..: České dráhy čelí trestnímu oznámení kvůli oddílům pro ženy :..

Interiér vozu B v designu Najbrt, foto: České dráhy Praha — České dráhy ve svých vlacích poměrně nedávno zavedly novinku ve vyhrazení některých speciálních kupé ve vozech druhé třídy – kromě místa pro invalidy nyní najdete také oddíl klidový nebo pro ženy. Právě poslední jmenovaný se stal v poslední době terčem mediální pozornosti a kritiky. Dopravce nyní čelí trestnímu oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu diskriminace skupiny lidí, které podalo Občanské sdružení Unie otců a Aleš Hodina, šéfredaktor portálu Střídavka. Argumentují tím, že „…tímto způsobem dochází k posilování obrazu mužů bez rozdílu jako osob nebezpečných ženám, potenciálně je ohrožujících, před kterými je nutno ženy chránit. Takový obraz mužů bývá ve společnosti někdy účelově vytvářen a zneužíván.“ Někteří s jednáním sdružení souhlasí, jiní ne. Dámské oddíly vyvolaly negativní reakci ve společnosti a zastínily tak i snahu o zvýšení bezpečnosti v nádražích a ve vlacích komplexně, kdy dráhy nedávno vybraly pro ostrahu svých obchodních prostor agenturu Securitas. České dráhy potvrdily svou inspiraci dámských oddílech u Rakouských spolkových drah, které byly zavedeny před 15 lety. "Výroky, které Unie otců použila v trestním oznámení, jsou vytržené z kontextu," komentoval obvinění mluvčí drah Petr Šťáhlavský. Zajímavost budí i další ze služeb, tzv. klidový oddíl, který se nachází v blízkosti oddílu pro matky s dětmi do 10 let.

Zdroj: ŽelPage, Střídavka.cz, idnes, Respekt


Dominik Jaroš | 16.2.2012 (0:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4 5 ... 12      Zpráv na stránku:   
05.01.2016 (10:31)  
Jsem pro změnu dámského na oddíl sukničkářů, bude to neutrální pro ženy i muže. Jednou mě ve vlaku obtěžovala žena, otázka zní, co by se stalo, kdyby vstoupila do dámského oddílu? Chtěla rozměnit 200 Kč, vypadalo to na nějaký podvod stejně. Začala i vyhrožovat a nadávat po celém voze. Byl s ní ještě frajer, který sice nemluvil, ale vypadal že je připraven někoho skoro zmlátit. Oba měli kalhoty a neměli lístek. Průvodčí je pak rázně a razantně vyhodil.

S nadsázkou upravený text SPPO 91. 2. 2. Pokud je místo v sukničkářském oddílu obsazeno někým v sukňovém oděvu, která/který si nepřeje cestovat s někým v kalhotách, smí další volná místa obsadit pouze jiné ženy, muži nebo děti v sukňovém oděvu.
22.02.2012 (19:14)  
Miroslav Zikmund

To je to samé jako by jste napsal v Rakousku vám rozřežou auto na půl, na čtrvt na desetiny, nikdy vám nic nezaplatí a nikomu to nevadí ... Přitom jde o flagrantní zásah do práva vlastnit majetek ... vlasrnické právo dané ústavou.

Vy je všechny znáte, že víte, že jim to nevadí?

Já právě vím, že v Rakousku se skupina lidí, která bojuje proti privlegiím žen, protože ty privilegia došla dost daleko a Rakousko má teď problémy, které si nadělalo samo.

To o čem se bavím není kupé ve vklaku, ale kdyby Vás to zajímalo, stačí se zajímat a nepsat tu za všechny Rakušany. To co píšete LOGICKÝ KLAM. ... proč?
registrovaný uživatel Pazzy 
21.02.2012 (21:40)  
Miroslav Zikmund A proto je v každém vlaku jen jedno kupé, abychom mohli všichni sedět s opilými muži :-D
21.02.2012 (19:46)  
Blahoslavení chudí duchem ... v Rakousích tyhle oddíly existují několik let nikomu to nevadí ...

Na druhou stranu nejen ženy se obávají cestovat ve stejném oddíle s neznámými muži.

Já a nebudu asi jediný se taky obávám cestovat v jednom oddíle s neznámými opilými "muži" z řad "taky fanoušků" jistých sportovních klubů ...
21.02.2012 (19:32)  
mib2

ten článek je MANIPULACE ... prostě Čisté P.R., které stíní - zastiňuje skutkovou podstatu trestného činu diskriminace pohlaví a nadržování. Kdyby to byly oddíly pro Romy, to bys viděl tu naši pendrekovou demokracii v praxi. Protože jde o ženy zakrýva se to velebnými snahami a bohulibými úmysly.

Tohle je počátek pekla ... Každá cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly.
registrovaný uživatel mib2 
21.02.2012 (1:50)  
tartene, s tím hledáním jste měl pravdu, zas tak těžké to opravdu nebylo :-)
Na štěbetalky by měla stačit tichá zóna - no vlastně je to krásný příklad. Ženy prokazatelně více mluví než muži, a pro muže je to prokazatelně a měřitelně unavující a obtěžující. Zřídí se tichá zóna, kam ženy smějí, jen nesmí mluvit.
Jak už jsem psal níže, ano, ženy mohou být obtěžovány nevhodně se chovajícími muži, udělá se zóna, kam muži nesmějí. Rozdíl posuďte sám.

Zajímavé počtení je toto:
http://ona.idnes.cz/diskriminace-nebo-sluzba-zenam-specialni-damska-kupe-budi-vasne-ps9-/spolecnost.aspx?c=A120216_115245_spolecnost_job

Povšiměte si prosím, jak toto komentují samotné ženy - žádná z nich to nechápe jako vstřícný krok gentlemansky se chovající části mužské populace, pouze vnímají nárok, právo, které jim tím vzniká. Nebo ještě obecnější principy, že když se to dělá pro ženy, tak je to správné.
Tam kde si jako muži a ženy nejsme rovni, by podle mě měla fungovat ona společenská dohoda, obyčejná slušnost, ne pravidla. Poměr počtu žen ve správní radě akciovky nebo dámská kupé, to je stejné, obojí se snaží narovnat rozdíly mezi muži a ženami úplně stejně nevhodným způsobem. Nevhodným, diskriminujícím, nemajícím s rovnoprávností nic společného a zhoršujícím společenské soužití.
Velmi se mi líbí, jak to v závěru článku komentuje psycholožka Marta Boučková. O něco podobného mi jde. Taky vnímám, že bych si sám před sebou připadal poněkud trapně a nemístně, když bych podával žalobu, ale to jsou principy vnucené mi dnes převážně ženskou společností.
Ano, převážně ženskou společností - je toho spousta, co se dělá pro ženy. Co dělají ženy pro sebe, muži pro ženy. Nejde ale tolik o to, co se pro ženy dělat nemá, ale co jako muži můžeme udělat pro sebe.
A jen tak pro odlehčení, hle hned jedna z žen popisuje situaci, kdy bylo místo až v dámském kupé.
registrovaný uživatel tarten 
20.02.2012 (11:23)  
?huřfâh?:
Na to by měla stačit tichá zóna. To bychom zanedlouho mohli mít také velmi rychle po jednom extra kupé pro: gaye, lesby, trans tam, trans onam atd...
registrovaný uživatel tarten 
20.02.2012 (11:16)  
stridavka:
Je mi v zásadě sympatická vaše snahu ohledně svěřování dětí do péče, a pokud vím, už tonení tak jednoznačně jednostrané, jako to bývalo. U těch kupé mi ale přijde, že chcete být s prominutím stejně praštění jako feministky a s tím mohu souhlasit těžko.
18.02.2012 (23:35)  
Byl bych pro, aby se zavedl oddíl pro muže. Před nějakým časem jsem jel z Prahy po téměř probděné noci. Co si myslíte, že se stalo? Přisedly si do kupé dvě krávy a začal nezadržitelný slovní průjem, zastavit je nešlo... Vůbec nechápu, že takovým prodají jízdenku. :-(
18.02.2012 (23:06)  
www.stridavka.cz

Bojujete s větrnými mlýny, ... Tu bandu komoušskejch soudců žijící na prahu 19 století by jste musel rozmetat. Soudí na objednávku veřejnosti a těch co je platěj. Vážím si toho, že jste se pustil do nerovného boje za kupé ... a přeji Vám aby Vám to vyšlo.

tato společnost jde díky nátlakovým skupinám do ha.j.zlu a věřím, že lidi jako Vy budou na tyto skutečnosti čím dál hlasitěji upozorňovat, protože není možné, aby někdo makal na dráze, za lokomotivou měl 20 wago plných lidí a za ně zodpovědnost a druhý se za stejné peníze válel doma, pobíral sociálnku 25 litříků, protože je nějaký - nejlépe obyvatel "Říma". A když se ti to nelíbí, tak tě policie za tvé názory zmlátí ... to samé byly stromy Šumavy ... SOUD ŘEKL ŽE TO POLICIE PŘEHNALA A INSPEKCE KAMARÁDÍČKŮ TO POKRYLA Bože kam jsme to došli. Demos - Kratos jsme vyměnili za ulhané politky kteří naslibují a pak nás konfiskačně daní a vymýšlí zákony jak nás obyvatele ještě více ožebračit. Lžou, že pojištění je pojištění, ale pojištění placené procentem přijmu je jen další daň. Žijeme ve světě lží, kdy prasata si na nás udělali živnost a když žerou tak ještě mlaskají.
  1 2 3 4 5 ... 12      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko