..: Šotošturc :..

Fotoškola - šotošturc Vážení přátelé, uživatelé galerie, zajisté jste si všimli, že poslední právě zobrazená fotografie v galerii poněkud ne zcela odpovídá standardům, na nichž galerie stojí. Není to samo sebou.

Po myriádě nepovedených fotek, u nichž správci do nekonečna popisují v podstatě stále ty samé výtky, a několika dílech fotoškoly jsme se rozhodli přistoupit k dalšímu kroku. Každou neděli v pravé poledne dostanete k obědu nějakou lahůdku. První kousky budou uměle vytvořené, resp. vybírané z tvorby správců, nicméně v další etapě bychom rádi vybírali přímo díla samotných autorů, kteří nám je vkládají takříkajíc na stůl. Oč jde? Právě o ty notorické zbytečné závady na fotkách.

Řekli jsme si, že když už nám autoři dávají k dispozici takové množství fotek jak pěkných, tak nepovedených, nebudeme si vybírat jen ty skutečně pěkné, ale sem tam použijeme i nějakou tu nepovedenou a na ní ukážeme hlavně začínajícím autorům, co je špatně a čeho se vyvarovat.

Pod první fotkou se můžete vyjádřit, tyto potíže pojmenovat a nastínit i možná řešení. Začínající autoři pak těchto modelových ukázek, těchto slepých uliček vývoje železniční fotografie, mohou využít ke zlepšení svého umu. Abych tak citoval samotného pionýra slepých uliček, Járu Cimrmana, na těchto fotkách se ukazuje: "tudy ne, přátelé". I proto je celá sekce pojmenovaná Šotošturc, neboť slepá ulička na trati je právě zakončena šturcem.

Je obecně známo, že galerie ŽelPage má za cíl něco jiného, než pouze ukazovat fotky, na nichž "je mašina". Správci se snaží vybírat snímky, které jsou jednak technicky na úrovni, a druhak se zohledňuje i estetická a umělecká úroveň. Že se nejedná o žádné novodobé výmysly dokazují mimo jiné i, pravda, volnější optikou posuzované historické snímky autorů Drahoše Švestky, BBvK, Josefa Chvosty a dalších, kteří ten násvit, kompozici a ostatní často promílané aspekty, jak se říká, řešili, dodržovali a ctili už v době, kdy o nějaké ŽelPage neměli ani páru. Samozřejmě, že jako ve všem se i zde najdou výjimky, ale o nich tu teď není řeč.

Na závěr bych jen rád zdůraznil, že celý tento projekt je určen především těm, kteří mají zájem publikovat na našem webu a chtějí s vlky býti. Diskuse pod těmito ukázkovými snímky by se tedy měla ubírat přísně pedagogickým směrem, zcela v duchu jedné z nepsaných idejí naší galerie, a sice, aby ti zkušenější ukázali těm méně zkušeným, jak na to, aby jejich fotky byly povedenější. Veškerý obsah mimo tento rámec, či dokonce se např. vysmívající fotce či autorovi, bude důsledně odmoderován.

Nuže, račte si prohlédnout první skvost, celkem trefně reprezentující docela velkou skupinu nepovedených fotek, pojmenujte případné nedostatky a nastiňte možná řešení, jak by případný autor býval mohl svou fotku udělat lépe, neboli na co by si měl dát pozor, aby ta jeho další byla lepší, hezčí a povedenější. Směle do toho!

Jen pro malé připomenutí, ať nemusíte složitě hledat, pár dílů Fotoškoly: flaška, vrstvy a výpaly, buďte RAW. A určitě je dobré posuzovat fotky na dobře zkalibrovaném monitoru.


Chary Poslat mail autorovi | 14.11.2010 (12:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
24.11.2010 (16:44)  
IR, Holibajda - Co blázníte. Autoři sand zaslali fotky redakci ŽP za účelem jejího zveřejnění. Nikdo nechce začátečníky zesměšňovat, nicméně vystavení v exemplární galerii může mít značný výchovný efekt. Nepůjde o "soukromé" hašteření se o kvalitě s cenzory, ale hezky se to pověsí na nástěnku (kam to autor sám chtěl), kde to každý uvidí a bude mít možnost dané dílo ohodnotit.
registrovaný uživatel Jik 
22.11.2010 (11:03)  
Sice clanky z fotoskoly neni problem dohledat, ale vzdycky to narazi na problem, ze clovek musi chtit a vedet co chce hledat. Bylo by uzitecne pridat polozku "Fotoskola" do leveho menu "Projekty" (i kdyz zatim neni kompletni a clanky vznikaji spise nahodile, maji stale nejakou informacni hodnotu). Mit to pod jednim linkem muze mit vice vyhod, napriklad lze jej pak pridavat k zamitacim komentarum u nepovedenych fotek.
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
18.11.2010 (22:00)  
Ivo, anonymizace byla zavedena

btv, co s týče daně, je to složitější, z původní představy pěti správců jsme na osmi jménech, kteří v rámci možností zvládají svou práci. Šotošturc je spíš možnost, jak sobě i jiným ulehčit práci tím, že se už v předvýběru eliminují nejméně povedené fotky, odbavované bez přirážky rovnou.

Ve věci zamítání ostatních než šesti pěkných je to také mírně jinak, máme tzv. zásobník. Eo nějž padají všechny schválené pěkné fotky, některý den jedna, jiný deset. V celkovém objemu je už pěkně dlouho plno na tři až pět dní dopředu, tj. v každou chvíli čeká na zveřejnění cca 15-35 fotek. Každý den je na veřejnost odlito šest, a kolik je přilito záleží na kvalitě toho, co je předhozeno na stůl. Generalizovat nejde, ale v průměru to vychází právě na těch šest, neboť ten zásobník je skutečně už hodně dlouho ve stavu 15-35 se statisticky zanedbatelnými výkyvy. Aby se zásobník vyčerpal do nuly, to by vyžadovalo nějakou vícedenní mimořádnost, neschopnost většího množství správců. Třeba s takovými SPP počítame a předem plníme zásobník víc než obvykle, aby čtenáři nepoznali, že se v tu chvíli zrovna neschvaluje. O celé mašinerii by se dalo krásně hovořit, ale spíš tak u píva ;-)
registrovaný uživatel btv 
18.11.2010 (17:02)  
Topič: rozhodně jsem nenaznačoval, že by se něco vymykalo z rukou.
Problémy mohou být různého charakteru: systémové, technické... Pokud se vyžaduje věnovat tomu dost svého volného času tak to řadím do skupiny organizační problémy.
Slovo daň jsem použil ve smyslu exogenní náklady - náklady, které musí organizace platit a nemůže je nijak ovlivnit. A v tomto případě ŽelPage žádnou daň nezavádí, ale naopak ji platí v podobě zvýšeného úsilí správců galerie.
Jak jste přesně uvedl, denně je publikováno právě 6 fotografií. Všechny ostatní musí být zamítnuty, protože není místo je zveřejnit. Já tvrdím, že vysoká úroveň ŽelPage přitahuje velké množství autorů. Předpokládám, že rubrika Šotošturc dále zvedne kvalitu tohoto webu, což následně přiláká ještě více autorů. A zde jsem se skutečně dopustil čiré spekulace, protože na základě výše popsané úvahy to ve svém důsledku bude znamenat více zamítnutých fotografií.
dopisovatel nebo člen ŽP IR  mail  
17.11.2010 (10:11)  
Úplně souhlasím s Joskou Holibajdou. Zveřejňování nepovedených fotek pod plným jménem (začínajícího) autora (a jště navíc bez jeho souhlasu!) považuji za poněkud netaktní a za dost odrazující. Jsem jedině pro zveřejňování anonymní. Naopak pokud se někdo ze správců a zavedených autorů odhodlá uvolnit ke zveřejní své nepovedené začátečnické foto (jako v tomto prvním případě), považuji to za velkorysé a velmi užitečné. Myslím, že to funkci správce velmi zlidští. Aspoň na mě působí dost motivačně, kdybyž vidím, že i mistr železniční fotografie nějak začínal (ale protože jsem sám poněkud "netýkavka", tak zveřejnění mého (třeba prvního) nepovedeného pokusu a pod tím ještě diskuse - mnohdy provázená nějakým tím úsměškěm - by mě definitivně a jednou provždy odradila).
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
16.11.2010 (16:05)  
btv: To jsou jen čiré spekulace co píšeš. Nic se se nevymyká z rukou, vše se organizačně zvládá a žádná daň se nezavádí. Proč by nemělo, že? Jen to holt někdy od některých správců vyžaduje věnovat tomu dost svého volného času.
Fotky se odbavují průběžně a ty schválené "padají" do zásobníku, ze kterého jsou uvolňovány v dvouhodinovém intervalu od 8 do 18 hod. každý den. Každý den tedy může návštěvník vidět max. 6 nových kousků, pokud je dostatečný přísun kvalitních fotek. V zimním období přichází fotek méně a tak některý den se může objevit fotek méně.
Šotošturc vůbec nemá za cíl nějak způsobem odrazovat autory od focení a posílání fotek do galerie, ale cílem je ukázat co nejširšímu okruhu lidí jaké fotky nemají šanci na přijetí. Sice jsou zde na stránkách uvedeny nějaké pokyny a vodítka, jak a čeho se vystříhat a jak si při focení počínat, ale kdo by četl návody, že?
Takto je to hezky vidět názorně na obrázku, všichni do toho mohou pindat a správci možná budou mít někdy v budoucnu o malinko méně práce, když se občas některý z dosud neúspěšných autorů chytne za nos a poučí se a vyvaruje se zbytečných chyb a nebude třeba každému indviduálně psát, že to má moc natěsno nebo tmavý apod. Ale to je spíš zbožné přání než kýžená skutečnost. Protože lidi jsou lidi.
registrovaný uživatel btv 
15.11.2010 (21:53)  
Rubrika Šotošturc na mě působí jako jistá forma daně za vysokou sledovanost tohoto webu. Web má dobré jméno a hodně fotografů na něm chce publikovat. S velkou nabídkou fotografií přichází logicky i hodně zamítnutých obrázků. Průměrný návštěvník galerie snese pouze omezené množství nových fotek denně. Zřejmě je to již obtížně organizačně zvládnutelné. Otázkou zůstává, zdali rubrika šotošturc omezí počet nově vkládaných fotografií nebo naopak zvýší sledovanost webu a výsledný efekt bude zcela opačný. Přeji správcům, ať se jim jejich práce daří.
15.11.2010 (18:38)  
A co takhle zařadit nepovedenou fotku do Šotošturcu s tím, že nebude uveden její autor?
Důležité je, aby se ten prozatím nešikovný fotograf nebál. Když bude jméno autora uvedeno, tak to mnozí z nich po své první fotce v této kategorii radši vzdají, aby se už neztrapňovali. Při anonymní metodě budou sice ještě nějaký čas posílat nekvalitní kousky, ale brzy sami zjistí zásadní věc: Ten "chytrák" co to schvaluje měl asi pravdu že je to moc tmavý. Vždyť mi to pod tu fotku napsalo dalších deset lidí.
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
15.11.2010 (11:37)  
btv, musím souhlasit s tou poznámkou o souhlasu, leč obratem dodám, že z principu nečekám, že to vůbec někdo odklikne :D

Co se týče nereagování, pokud se vcelku povedený záběr zamítne jen proto, že je podexponovaný, zelený a neostrý, čili nic, co by nešlo opravit, a autor přesto zarytě mlčí a raději naleje další záběrem povedenou ale editem zmršenou fotku, pak už nevím, co si o takovém přístupu k věci myslet. Co by sis v danou chvíli myslel ty?

Dodávám, že přátelsky sarkastickou formu jednání začínám až v době, kdy autor prokazatelně dělá opakovaně tutéž chybu znovu a jakoby ho veškeré předchozí snažení ani neráčilo polechtat na mysli. Třeba když jednou řešíš, že to má fialový, učíš ho, jak to odfialovět, on nechápe, dělá to opačně, ještě fialovější, pak pochopí až je ten záblesk vidět nad celou republikou... a za čtrnáct dní ale nééémlich to samý, némlich! Včetně toho opravování opačně!
Co by sis v danou chvíli myslel ty?

Dale Coopere, kategorie odpad to sice je, ale její podstatou není zesměšňovat autorovo počínání, ale ukazovat, jak se to nemá dělat a co se dá zlepšovat. I proto jsme začli nejprv střelbou do vlastních řad ;-)

Teď ještě aby se tu pod tou fotkou vyrojilo víc komentářů co je na té fotce blbě a co by se s tím dalo dělat...
registrovaný uživatel btv 
15.11.2010 (7:10)  
Chary: autoři nám poskytují fotky ke zvěřejnění v galerii to je pravda (autor nemá nárok na stížnost), ale také bez autorova vědomí byla fotka přeřazena do jiné kategorie (etická stránka věci). Rozšířit přidávání fotografií o kolonku "souhlasím se zveřejněním v Šotošturc" by bylo dle mého názoru vhodné. Mám pocit, že nadměrný sarkasmus při komunikaci s vybranými jedinci zbytečně odrazuje málo zkušené fotografy od další tvorby.
To že Některý autor ani nezareaguje na výtku při schvalování nemusí být nutně výraz pocitu ublíženosti, prostě souhlasí s hodnocením a uznal, že dílo je neopravitelné.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko