..: Sport Karta Vltava-Dunaj: nová jízdenka pro turisty i cyklisty :..

Spěšný vlak z Českých Budějovic do LinzeČeské Budějovice - V rámci 2. změny jízdního řádu došlo k významným úpravám TR10 spojených s představením nové koncepce síťových jízdenek ČD. Trochu ve stínu těchto změn zůstaly další novinky zaměřené na podporu turistického ruchu v příhraničí. České dráhy ve spolupráci s ÖBB uvedly novou nabídku zacílenou na výlety v Jihočeském kraji a regionu Oberösterreich.

Koncepce okružní jízdenky

Novinkou je samotná okružní koncepce jízdenky. Podobně jako síťové jízenky má vymezenou časovou platnost (4 dny) i územní platnost (3 tratě ČD a 2 tratě ÖBB). Na rozdíl od nich však s novou okružní jízdenkou nelze absolvovat neomezený počet jízd. Během období od 0:00 1. dne do 24:00 4. dne umožňuje Sport Karta Vltava-Dunaj vždy 1 jízdu v každému směru po následujících tratích:

ČD 194: České Budějovice - Volary (spolu s odbočnou tratí z Černého Kříže do Nového Údolí)
ČD 195: Rybník - Lipno nad Vltavou
ČD 196: České Budějovice Summerau
ÖBB 141: Linz Hbf - Pregarten - Summerau
ÖBB 142: Linz Urfahr - Rottenegg - Aigen-Schlägl

Levnější než EURegio do Lince

Taurus ÖBB přejíždí státní hranici

Jízdenku lze využít ve 2. vozové třídě osobních a spěšných vlacích ČD/ÖBB a v sezonním rychlíku Šumava (R 1430/1431). Zahrnuje také bezplatnou přepravu jízdního kola a to jak formou spoluzavazadla, tak i úschovy během přepravy. Sport karta Vltava-Dunaj se vydává ve 2 variantách:

Dospělí cestující bez nároku na slevu ... 16€ = 465 Kč
Držitelé In-Karty ČD (či průkazu s logem Rail Plus) / Vorteilscard ÖBB, psi a děti ve věku 6-15 let ... 8€ = 232 Kč

Jedinou srovnatelnou nabídkou pro cesty do rakousého příhraničí je sleva EURegio vztahující se na zpáteční jízdenku České Budějovice - Linz Hbf. Držitele In-Karty vyjde na 295 Kč, nevlastníte-li žádný slevový doklad, zaplatíte dokonce 683 Kč. Nová nabídka tedy vychází podstatně výhodněji, navíc zahrnuje i přepravu jízdního kola (k jízdence EURegio za poplatek 3€). Cena obou nabídek se odvíjí od směnného kurzu k euru - aktuální cenu v Kč lze zjistit na internetovém kalkulátoru jízdného (v nabídce: 2. Síťové jízdenky / 5. Ostatní).

Přes Linec jedině po vlastní ose

Nová nabídka je rozhodně přínosem pro podporu turistického ruchu na obou stranách hranice, má však určitá omezení. Nevztahuje se na všechny vlaky, a proto v Ex/EC 100/101 Jóže Plečnik ani v rychlíku R 206/R 207 nebude Sport Karta uznána. Zásadnějším omezením se však ukazuje absence propojení mezi tratěmi ÖBB 141 a 142. Zatímco linecké hlavní nádraží leží na pravém břehu Dunaje, nádraží Linz Urfahr se nachází na opačné straně města. Vzhledem k tomu, že jízdenku nelze použít ani na MHD, nezbývá než projít středem města a přemístnit se na druhý břeh Dunaje pěšky či na kole. A kam se lze vlakem ze stanice Linz Urfahr dostat?

Prvních 8 kilometrů trať vede souběžně s Dunajem až do Dürnbergu. Pak se stáčí na severozápad proti proudu řeky Große Rodl až do obce Rottenegg, kde většina vlaků svou jízdu končí. Vybrané spoje však pokračují až na konečnou do obce Aigen im Mühlkreis, jenž se rozkládá 3 kilometry vzdušnou čarou od hranice s ČR. Nejbližší české nádraží je však mnohem vdálenější. Nabízí se možnost výletu přes Moldaublick (rozhledna na hoře Sulzberg) a Zvonkovou do Horní Plané, což po turistických trasách vyjde téměř na 25 kilometrů.

zdroje: Sdělení ČD, Route Planner Scotty, Turistická mapa Rakouska


Rastislav Štangl Poslat mail autorovi | 28.6.2007 (9:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Pozvánky Tarify

Další z regionu ČR Jihočeský Rakousko


28.06.2007 (21:42)  
I jednou jsem si chtel vychutnat sluzby CD.Vrsovicke nadrazi skytalo bohuliby pohlad na nove leseni,podpirajici strechu u peronu.Neco, co se nazyva rychlik do Tanvaldu,nebylo vubec na dohled.Opodal lelkujici zamestnanec utrusil cosi v tom smyslu,ze se ceka zpozdeny motor /OPET RYCHLIK Z TANVALDU-TA NAHODA/,posleze se pripoji a pojede nazpet. Takze po 50 minutach zpozdeni jsme vyrazili.Doporucuji dorostencum, blize se seznamit s tradici CD,kdy jde bezesporu o zaruceny ADRENALIN bez privlastku.
28.06.2007 (19:34)  
Jízdenka je sice zajímavá, ale nezajímavé je spojení do Rakouska … první vlak v 5.32 je dostupný akorát pro občany z ČB, pokud nehodláte přespávat někde před nádražím, z Prahy se tam dostanete za cenu cca 2,5 hodiny pobytu, na vlak v 9.11 ze Summerau se z ČB nedostanete, další spojení ČB – Rakousko ve 12.09 … Od vlaku 8503 (z Prahy stejně nedostupný) se možná přes turistickou stezku Český Heršlák – Deutsch Hörschlag možná dostanete na vlak 3861 do Pregarten (dle kursbuchu ze Summerau 30 km).

V Linz je to mezi Hbf a Uhrfahr cca 30 minut chůzí, žádná tragedie. Z Aigen se dá dojet buď na hraniční přechod Zadní Zvonková (8.00 - 20.00), přívoz jede 18.35 (dá se stihnout Sp do PHA) nebo v 19.35 do ČB. Pak existuje možnost cesty přes přechod Přední Výtoň – Guglwald (6.00 - 22.00, je to 10 km z Lipna nad Vltavou) nebo turistické hraniční stezky Ježová - Iglbach, Koranda - St. Oswald
28.06.2007 (14:02)  
Babilon: Ano, zmiňované "okružní" chápu také spíš v uvozovkách, na druhou stranu je to oficiální teminologie ČD, takže jsem se rozhodl jí držet.

Co se týče platnosti, je to skutečně pouze pro jednu jízdu v každém směru i na oněch třech tratích ČD (píše se o tom také v jiných zdrojích).

Nicméně, to ještě nemusí nutně znamenat, že by MfD uváděla chybnou informace: od doby vydání článku do 10.6. se ještě podmínky nabídky mohly upravit...
28.06.2007 (13:57)  
Mne jen fascinuje jak drahy, nejen CD, nejsou schopny lakat rozumne zakazniky. Misto aby bylo dostupne zakladni jizdne, plus jednoduchy system slev, tak delaji tisice jednorazovych nabidek, ktere se kazdy rok meni a normalni clovek tak radeji jede autem ci busem, nez aby travil nekolik dni jen vyhledavanim vhodne varianty.
registrovaný uživatel Oto 
28.06.2007 (12:51)  
Nezmínili jste Einfach-Raus-Ticket (28€ pro 5 lidí), to může vyjít i výhodněji než tahle nabídka.
28.06.2007 (14:02)  


To je ovšem nabídka úplně jiného zaměření (tady jde hlavně o podporu přeshraničního turistického ruchu), úplně jiné cenové relace a navíc ji nelze pořídit na ČD...
28.06.2007 (11:44)  
A ještě - proč se tomu říká okružní jízdenka, když s ní žádné kolečko nejde udělat??
28.06.2007 (11:40)  
Původní informace (jihočeská MfDnes 1. června) říkala, že na českých tratích (těch třech vyjmenovaných) platí neomezeně, pouze pro Rakousko jen jednou. To mi dávalo smysl - někde se ubytuji, čtyři dny jezdím na výlety, z toho jednou mohu do Rakouska.
Zde (a na stránkách ČD) popisovaná pravidla mi umožňují výlety jenom dva (dvěma směry z místa ubytování). Průšvih u mimotarifních nabídek spočívá v tom, že nikdo pořádně neví, co platí.
28.06.2007 (9:11)  
Konečně nějaká rozumná nabídka. Jen víc takových kolečkových jízdenek.

Bylo by také pěkné rozšířit nabídku typu jízdenka+vstupenka na akci, podobně jako je v Rakousku

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko