..: Od nového jízdního řádu vlaky obslouží tři nové zastávky :..

KolejeČeská republika - Jízdní řád 2008/2009 s sebou nepřináší jen tolik diskutované nové či zrušené vlakové spoje, nové řazení vlaků či tarifní změny. Počínaje 14.12.2008 začnou vlaky zastavovat i ve třech nových zastávkách na Chebsku, Jihlavsku a Kroměřížsku. Po osmi měsících od slavnostního otevření tak budou moci vlaky začít využívat i obyvatelé a návštěvníci Pomezí nad Ohří. Nová vlaková zastávka potěší také (nejen) zaměstnance Kosteleckých uzenin či obyvatele kroměřížského sídliště Oskol.

Největší pozornost médií byla věnována zastávce Pomezí nad Ohří. Ačkoliv obec samotná čítá pouze 110 stálých obvyvatel, velký význam má především turistický ruch - obcí prochází mezinárodní cyklostezka a v těsné blízkosti nové zastávky se nachází přehradní nádrž Skalka. K výstavbě přispěl rovněž veliký zájem ze strany přeshaničního sdružení obcí. Nástupiště je dlouhé celkem 110 metrů, což umožní zastavení i soupravě 2 motorových jednotek "Desiro" (BR642). Dále na zastávce naleznete osvětlení, betonový prefabrikovaný přístřešek či stojan na kola. Investice ve výši 2,16 mil. Kč byla financována prostřednictvím Státního fondu dopravní infrastruktury.

Očekávání kontra realita

Vlaky budou v Pomezí nad Ohří zastavovat na znamení - podobně jako v nedaleké zastávce Cheb-Skalka, která byla otevřena v květnu 2006. Nicméně, z vlaků na trati Cheb - Schirnding (- Marktredwitz), jich v nové zastávce zastaví jen polovina. Tyto spoje navíc projedou zastávku Cheb-Skalka, jejíž dopravní obslužnost se tak výrazně zhorší. Pro cestující bude nová změna znamenat, že každý vlak zastavuje někde jinde a žádné přímé vlakové spojení mezi Pomezím a Chebem-Skalkou není k dispozici. S ohledem na to, že v obou zastávkách budou vlaky zastavovat na znamení, nabízí se otázka, nakolik je toto omezení nutné?

Cheb - Skalka

Ani očekávání lepšího večerního spojení Pomezí nad Ohří s Chebem nezůstane naplněno. Při slavnostním otevřením Ladislav Dolný, starosta obce, médiím sdělil: "(...) Ale umožní to i pro naše lidi z obce jezdit do Chebu. Poslední autobus odtud jezdí před půl osmou večer a pak už nejede nic." Jaká je tedy skutečnost? Dle nového GVD bude poslední vlak do Chebu odjíždět z Pomezí již v 18:44 (v pracovní dny ještě dříve). Přitom tudy kolem půl osmé i půl desáté večer pojedou vlaky ze SRN do Chebu. Jedná se však o spoje zastavující pouze v Chebu-Skalce.

Zastávky v Kostelci a Kroměříži

Zastávka Kostelec u Jihlavy masna je určena především pro zaměstnance tamního masokombinátu - nachází se totiž hned naproti vrátnici závodu. Zastavovat v ní budou veškeré vlaky jedoucí na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice, je proto vhodná zejména pro dojíždějící z Třeště a Telčska. V horizontu několika let by zastávka měla být místo dosavadní úvratě napojena přímou kolejovou spojkou na trať do Jihlavy. „Kostelecké nádraží čeká přestavba kolejového systému. Úpravy vyloučí přestupování a vlaky od Jihlavy pojedou po trati na Slavonice se zastávkou u masny,“ sdělil Vojtěch Kocourek, náměstek ministra dopravy.

Náklady na novou zastávku podle Kocourka dosáhnou téměř 4 mil. Kč. I v tomto případě jde o druhou zastávku na stejné trati otevřenou v krátkém časovém sledu - v roce 2005 byla do užívání předána zastávka Telč-Staré Město. O poslední z trojice zastávek, Kroměříž-Oskol, se mi mnoho informací zjistit nepodařilo. Nachází se na okraji stejnojmenného sídliště poblíž prodejny Kaufland. Nově v ní budou zastavovat všechny vlaky jedoucí na trati Kroměříž - Zborovice.


Doplňující informace: Přehled nových a připravovaných zastávek (Společnost pro veřejnou dopravu)

Zdroje: České dráhy, Časopis Stavebnictví, Železničář, Chebský deník, Telčské listy, Jihlavský deník, Kroměřížský deník


Rastislav Štangl Poslat mail autorovi | 2.12.2008 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty Jízdní řád

Další z regionu ČR Karlovarský ČR Vysočina ČR Zlínský


  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   
14.06.2012 (8:22)  
Výborné, podobné informace jako http://jizdniradyvlaku.info
04.12.2008 (21:29)  
miker a další: zastávka Řípec mohutně finišuje, vypadá to, že jí chybí jen slavnostní otevření. :-))
registrovaný uživatel Qaws 
04.12.2008 (7:34)  
happy: Takže klasika:(
Ale díky za info=)
registrovaný uživatel happy 
04.12.2008 (1:10)  
ad Qaws: Není o čem mluvit.Toto už definitivně padlo do historie.Pokud bude nutnost spojit Rakousy s Telčí či jinými městy,potom pojedou speciální busy.Z Rakouské strany není ochota přebudovat úsek z Widhofenu na státní hranici a znovu tam objednat dopravu.Čili politikové po několika kladných memorandech dospěli k tomuto závěru.Takže odloženo at akta.
registrovaný uživatel Mara  mail  
03.12.2008 (18:57)  
To JardaPce: Kdyby zůstalo u tohoto, tak bych se zaradoval... :-) Dle návrhu IDOLu tam jsou i mnohem horší věci, např. zastávka Jizerský most (ano to je v těch lesích mezi Kořenovem a Harrachovem) a celkově tam je v plánu mnoho zastávek např. na 030 zast. Rakousy, na 070 zast. Přepeře, na 035 zast. Velké Hamry sídliště... :-) Ale je třeba i trocha optimismu, má se rekonstruovat trať č. 036 v úseku Liberec-Tanvald, neb ty rychlostníky o číselné hodnotě 10 asi trápí i někoho jiného... :-)
registrovaný uživatel Kakov 
03.12.2008 (18:34)  
to Twix:
v Droužkovicích budou zastavovat 4 vlaky denne v obou smerech
registrovaný uživatel karosa  mail  
03.12.2008 (17:40)  
JardaPce : Loni se také přejmenoval Chlum u Třeboně na Majdalenu, a původní Majdalena dostala přívlastek zastávka. A na trati 040 také vznikla zastávka Hostinné-město.
registrovaný uživatel DJ 
03.12.2008 (16:53)  
JardaPce: K tomu přejmenování došlo už při změně letošního JŘ!
registrovaný uživatel Qaws 
03.12.2008 (15:25)  
Tak mě napadá, už se nějak dlouho nemluvilo o dobudování Slavonice - Rakousy. Že by nám opět utichly vody?:D
03.12.2008 (15:14)  
Jo, a všiml si někdo, že se zastávka Františkovy Lázně- Seníky přejmenovala na Žírovice- Seníky ? (To víte, já se zajímám jen o významné stanice)
  1 2 3 4 5      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko