..: Možnosti zlepšení adhezních vlastností lokomotivy při rozjezdu a brzdění :..

Ilustrační obrázek ŽelPage - Čtenáři si už asi zvykli, že ŽP přináší zejména všeobecné železniční zpravodajství a technickou problematiku přenechává jiným periodikům a publikacím. Možná je to trochu škoda. A proto, když jsme byli osloveni s nabídkou zvěřejnit odborný text Ing. Pavla Pivoňky o principech adheze na železnici, byli jsme trošku překvapeni. Zveřejnění si ale jistě zaslouží. Pokud bude zájem, milerádi budeme v této odborné publikační činnosti pokračovat dále.

Redakce ŽP

V tomto článku je popsána možnost regulace prokluzu kol lokomotivy způsobem, který efektivně brání jeho vzniku. K prokluzu vůbec nedochází, což vede k nejkratšímu možnému času rozjezdu na požadovanou rychlost a tím i minimalizaci jízdní doby. Regulace je prováděna porovnáváním skutečné rychlosti lokomotivy a rychlosti na obvodu kol. Rychlost na obvodu kol je následně regulována tak, aby nedocházelo k prokluzu.

Mez adheze udává maximální výkon, který je schopna lokomotiva přeměnit v tažnou sílu, při jeho překročení dochází k protáčení kol a celková tažná síla se prudce snižuje. Mez adheze ovlivňuje spousta faktorů: tvar kolejnic, mechanická konstrukce podvozku, vlhkost, listí, led a další znečištění, které se dostává mezi kolo a hlavu kolejnice. Výzkumy prokázaly, že i při mírném skluzu je ještě adheze dostatečná. S rostoucím skluzem dosáhne vrcholu, a pak prudce klesá, což vede k nekontrolovatelnému prokluzu. Pozorování prokluzu je nutné od samého začátku, protože jen tak se dá docílit včasné regulace a zabránění nekontrolovaného skluzu. K určení velikosti skluzu se používá referenční zdroj, který může být buď skutečný (nehnaná náprava, Dopplerův radar, GPS), nebo matematický model (pozorovatel). Porovnáváním skluzu se snažíme hnanou nápravu udržet na vrcholu μ-λ křivky, kde μ je koeficient tření mezi nápravou a povrchem, λ je skluz kola a Fx je trakční síla. Pracovní bod nemusí být nutně na vrcholu průběhu, může být i v obecně nestabilní oblasti. Hlavní problém při navrhování modelu je průběh Fx, který je silně nelineární a velmi nejistý, protože neznáme předem hodnotu μ. Nejsnadnější k zjištění rychlosti je použiti systému GPS, který má ovšem velkou nevýhodu. Nelze používat v tunelech, kde vlivem srážení vlhkosti je snížena hodnota μ. Je tedy důležité volit systém, který funguje i v tunelech. Proto se s výhodou používá Dopplerův radar, který je součástí ERTMS (European Rail Traffic Management System) / ETCS (European Train Control System). ETCS vyžaduje senzor, který měří rychlost nezávisle na velikosti poloměru kola. Bohužel Dopplerův radar je snadno poškoditelný létajícími kameny a kusy ledu mezi vlakem a kolejemi, protože musí být umístěný na spodní části těla lokomotivy. Dopplerův radar měří skutečnou rychlost lokomotivy. Systém ji pak porovnává s rychlostí kol. Napájení motorů je neustále upravováno tak, aby adheze byla maximální. Efektivní prokluz je v rozmezí 5 – 15%, přičemž vrchol μ-λ křivky se pohybuje kolem 10%. U asynchronních motorů navíc nehrozí nekontrolovaný prokluz, protože se nemůžou točit rychleji, než synchronní rychlosti.

Obr. 1

Dopplerův radar

Pro elektromagnetické vlny platí také Dopplerův jev, na který jsme zvyklí u zvukových vln. Dopplerův jev je změna frekvence vznikající při relativním pohybu zdroje frekvence a přijímače. Velikost jevu závisí na rozdílu rychlostí zdroje a přijímače, frekvenci zdroje a rychlosti vlny (rychlost světla u elektromagnetických vln). Prakticky se jedná o stejný radar, který používá policie k měření rychlosti vozidel. Radar využívá k určení vlastní rychlosti odraz od země. Na základě frekvenční analýzy signálu z Dopplerova radaru jsme schopní velmi přesně určit absolutní rychlost lokomotivy.

Simulace rozjezdu vlaku v oblastech se sníženou adhezi

Simulace rozjezdu vlaku s omezením síly na obvodu kol na 250kN v oblastech se sníženou adhezí.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Z průběhů otáček lze odpozorovat, že v místě, kde není snížená adheze, se kola pohybují ve stabilní oblasti křivky adheze (Obr. 1). Za stabilní lze považovat prokluz do hodnoty přibližně 10%. Žádané otáčky představují právě 10% prokluz. V oblasti se sníženou adhezí se žádané otáčky přibližně rovnají otáčkám skutečným, tedy prokluz je přibližně 10%. Při 10% prokluzu dosahuje  křivka maxima, je tedy zřejmé, že lokomotiva se pohybuje s maximálním možným zrychlením.

Porovnáním žádaného momentu s mezí adheze (Obr. 5) lze říci, že regulace prokluzu je velmi rychlá. Rozkmit žádaného momentu je malý a frekvence kmitání je vysoká. Žádaný moment nemůže být konstantní, protože řízení nezná mez adheze, ale přesto se jí snaží udržet.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Z průběhů je patrné, že skutečná síla lokomotivy kopíruje mez adheze. Nepřesnost je způsobena přijatým zjednodušením při modelování Dopplerova radaru. Pokud by byl model přesný, síla na obvodu kol by přesně kopírovala mez adheze. Zpoždění poklesu tažné síly je způsobeno tím, že model předpokládá konstantní moment setrvačnosti (JC) dokud nedojde k prokluzu. Při prokluzu je pak moment setrvačnosti skokově snížen. Ve skutečnosti, pokud je mez adheze nižší, než tažná síla, dochází k plynulému snižování momentu setrvačnosti. Náprava tedy dříve dosáhne prokluzu 10%, kde už nebude dále urychlována. V této simulaci musí motor urychlit veškerou setrvačnou hmotu na hodnotu prokluzu 10% a tím vzniká zpoždění v poklesu tažné síly. Rozdíl v hodnotě síly je způsoben modelem asynchronního motoru, kde se předpokládá působení třecích momentů přímo na hřídeli motoru. Proto je síla vyšší o hodnotu odpovídající ztrátám v jízdní soupravě. Ve skutečnosti jsou třecí síly rovnoměrně rozložené po celé soupravě a jejich působiště jsou tedy až za místem snížené adheze, tedy stykem kola a kolejnice.

Z výše uvedených průběhů je patrné, že simulovaný princip regulace je plně funkční. Ve všech simulovaných stavech byla vždy adheze maximálně využitá a k prokluzům nedocházelo. Největší výhoda navrhovaného řešení spočívá v tom, že moderní vlaky splňující požadavky ERTMS / ETCS musí být vybaveny čidlem rychlosti nezávislým na rychlosti náprav, tedy čidlem absolutní rychlosti. ETCS, hlavně z důvodů uvedených výše, používá Dopplerův radar. Při použití navrhovaného regulátoru v lokomotivě splňující ETCS se pak jedná o čistě softwarovou realizaci.

Závěrem několik fotografii Dopplerova radaru z provozu.

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek

Zdroje:

1. Kenneth R. Buckholtz: Reference Input Wheel Slip Tracking Using Sliding Mode Control, SAE 2002 World Congress Detroit, 2002

2. Christopher W. Jenks: Improved Methods for Increasing Wheel/Rail Adhesion in the Presence of Natural Contaminants, Transit Cooperative Research Program, 1997

3. Police Traffic Radar Handbook, http://copradar.com/


Ing. Pavel Pivoňka | 13.7.2008 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Hajnej 
07.08.2008 (18:51)  
No jo, ale když je pro účel simulace skluzu J proměnný, tak nemůže být zároveň konstantní pro výpočet Wk. To pak musím pracovat se dvěma různými J, což je přesně ta zrada, na kterou jsem poukazoval. Znovu proto tvrdím, že je lépe pracovat s "poctivým" dvouhmotovým modelem...
07.08.2008 (7:58)  
Aleš Liesk.: Rozumím a děkuji.
Hajnej: Z toho jsem měl původně taky obavy, nicméně není to problém. Pokud předpokládám neměnnou hmotnost vlaku a znalost posuvné rychlosti (Doppler), tak jsem schopný vždy určit kinetickou energii vlaku (1/2mv^2). Celková energie je pak dána 1/2mv^2+1/2Jw^2 (w je omega). J je moment setrvačnosti motoru, převodovky a dvojkolí (taky konstanta), tudíž je to rovnice o dvou proměnných, z nichž jednu znám (Doppler).
registrovaný uživatel Hajnej 
06.08.2008 (15:06)  
Napadl mě v mezidobí poměrně vážný důvod, proč skluz nesimulovat snížení momentu setrvačnosti, ale držet se dvouhmotového modelu: mít přehled o energii v soustavě.
06.08.2008 (14:31)  
Jak chcete toto simulovat na hřídeli motoru jinak než snížením JC? Předem děkuji za radu.
Simulovat to úbytkem J můžete. Pak ale je potřeba napsat ne že "je skokově snížen moment setrvačnosti", ale že "skluz je simulován skokovým snížením momentu setrvačnosti".
registrovaný uživatel Hajnej 
28.07.2008 (16:24)  
Než se A.L. vrátí z dovolené, zkusím odpovědět já:

Fyzikálně "poctivý" model uvažuje zvlášť moment setrvačnosti pohonu (v případě se spojkou u auta J motoru) a zvlášť hmotnost vlaku (resp. zbytek auta), přičemž pohyb obou hmotných částí je svázán právě tou adhezí (resp. třením ve spojce). Rovnice pak vypadají zhruba takto (triviality typu a=dv/dt neuvádím):
Mh-r*Fa = J*epsilon,
Fa = m*a,
Fa = f(r*omega,v), zpravidla v podobě f(r*omega-v,v),
kde Mh je točivý moment pohonu, J moment setrvačnosti pohonu přepočtený na nápravu, Fa je síla přenášená odhezí, r poloměr kola, v posuvná rychlost vlaku, a posuvné zrychlení vlaku, omega úhlová rychlost nápravy a epsilon její úhlové zrychlení.
Takový pohled je typický pro trakčního mechanika (pohon je cosi, co uvádí vlak do pohybu).

Přepočet m soupravy na J pohonu je sice možný, ale v případě problémů s adhezí začíná být obtížně přehledný (oproti celkem jasné rovnici typu "co nepřenese adheze, to urychluje samotný pohon") a hlavně se změna adheze přetransformuje na změnu hmot. Pohled je to typický pro pohonáře (vlak je cosi, co brání pohonu v rozletu).
26.07.2008 (13:54)  
Aleš Liesk.: Děkuji za konstruktivní kritiku. Možná se občas vyjadřuji nešťastně, je jasné, proč GPS nefunguje v tunelu, že to není vlhkem. Bylo to myšleno tak, že právě kvůli vlhkosti je třeba něco fungujícího v tunelu. Zkusím to přeformulovat. Nicméně dovolím si nesouhlasit ohledně momentu setrvačnosti.
Představme si situaci, že motor pohání auto, rozjíždí se a řidič sešlápne spojku. Jak chcete toto simulovat na hřídeli motoru jinak než snížením JC? Předem děkuji za radu.
21.07.2008 (15:20)  
Myslím, že těch terminologických nepřesností je tam víc:

Mez adheze udává maximální výkon, který je schopna lokomotiva přeměnit v tažnou sílu,
Omyl. Mez adheze udává maximální poměr mezi tečnou (tažnou) a svislou silou, při jehož překročení dojde k prudkému poklesu součinitele adheze a dojde k prokluzu dvojkolí. Výkon je v tom až tehdy, když se to celé vynásobí rychlostí. Stejně tak to celé můžete vynásobit třeba i-tou odmocninou z i (neboli e na pí půl) či zítřejším datem, výsledek bude stejný.

Výzkumy prokázaly, že i při mírném skluzu je ještě adheze dostatečná.
Ba co víc. Výzkumy dokázaly, že mírný (tzv. efektivní) skluz je nezbytnou podmínkou pro existenci tažné síly. Není efektivní skluz - není tažná síla.

zabránění nekontrolovaného skluzu.
Jedna jazyková: zabránění čemu? Nekontrolovatelnému skluzu.

Pracovní bod nemusí být nutně na vrcholu průběhu, může být i v obecně nestabilní oblasti.
Nejlepší asi je, když pracovní bod je ve stabilní oblasti kousek před vrcholem. Proč něco pracně regulovat třeba na 90% Fmax se skluzem 5% za vrcholem, když stejných 90% Fmax se samo udrží se skluzem 2% před vrcholem? (čísla jen ilustrační)

Nejsnadnější k zjištění rychlosti je použiti systému GPS, který má ovšem velkou nevýhodu. Nelze používat v tunelech, kde vlivem srážení vlhkosti je snížena hodnota μ.
Vidíte, a já bláhový se domníval, že GPSka mi v tunelu nefunguje proto, že nevidí na družice... :-)
Ale proč mi nefunguje i pod mostem (silničním), kde je sucho a součinitel adheze stejný jako o kus dál, kde už funguje? Nevíte?

Proto se s výhodou používá Dopplerův radar, který je součástí ERTMS
Teorie. Radar jako součást zabezpečovače není přístupný žádnému jinému systému. Chtěli jsme použít nezávislé nepoužité kanály v otáčkových čidlech ETCS a nebylo to dovoleno právě s poukazem na integritu bezpečnosti systému.

model předpokládá konstantní moment setrvačnosti (JC) dokud nedojde k prokluzu. Při prokluzu je pak moment setrvačnosti skokově snížen. Ve skutečnosti, pokud je mez adheze nižší, než tažná síla, dochází k plynulému snižování momentu setrvačnosti.
Pokud tohle napíšete, tak běžte na školu, ať vám vrátí školné. S takovouhle základní neznalostí těžko můžete něco vypočítat či uregulovat. Moment setrvačnosti je u rotačního pohybu ekvivalentem hmotnosti při posuvném pohybu. Vaše věta převedená na posuvný pohyb by teda zněla "model předpokládá konstantní hmotnost dokud nedojde k prokluzu. Při prokluzu je pak hmotnost skokově snížena. Ve skutečnosti dochází k plynulému snižování hmotnosti". Tady už každý vidí, že píšete hlouposti. (To leda u raket, kde se počítá s úbytkem hmotnosti následkem vyhoření paliva)

Závěrem:
1) váš článek je zajímavý jako studentská seminární práce, kde se dají tolerovat jisté nepřesnosti. Jako profesionál byste ale měl dodržovat určitou úroveň technického vyjadřování.
2) co se týče obsahu, myšlenka je zajímavá, ale vaše návrhy realizace mi připomínají právě ty studentské práce (které jsem měl možnost párkrát oponovat) a jejich idealistické vidění světa.
registrovaný uživatel Hajnej 
21.07.2008 (14:57)  
P. Pivoňka: to je ovšem smutné, že nechápete, oč mi jde...

Průběh momentu obsahující frekvence okolo 1 kHz je pravda žádaný (což nikterak nerozptyluje mé pochybnosti o tom, že by to pohon dokázal zpracovat - časová konstanta 78 ms se týká kterého motoru...?), ale pak se nabízí jiná otázka: Kde Váš regulátor bere informaci o obvodové rychlosti kola potřebnou k tak rychlým změnám žádaného momentu? Z čidla na motoru těžko, jeho frekvence je totiž v řádu stovek Hz až jednotek kHz a uvážíme-li nutnost účinné filtrace kvantizačního šumu a šumu vzniklého z geometrické nepřesnosti čidla, dostaneme se někam k desítkám Hz.

Mám tudíž jisté velmi nepříjemné obavy, že je Váš regulátor bere přímo ze simulačního modelu, což je ovšem poměrně zásadní prohřešek proti praktické realizovatelnosti takového zařízení, který dost podstatně snižuje věrhodnost Vámi předkládaných simulací (za jiných okolností - třeba v soutěži - by se dokonce dalo použít mnohem ostřejší označení "podvod").

Kromě již zmiňované dynamické odezvy pohonu jste dále ještě opomenul uvažovat periodu, s jakou Vám EVC (mobilní část ETCS) bude ochoten sdělovat rychlost měřenou Dopplerovým radarem.

Mé doporučení ohledně zpožďovacího článku se týkalo alespoň hrubého namodelování odezvy pohonu, abyste si mohl nasimulovat její vliv na kvalitu regulace.
20.07.2008 (20:22)  
Hajnej: Pořád nechápu o co vám jde. Kde je zobrazen průběh momentu, případně síly na obvodu kola s frekvenci 1kHz? Pokud myslíte průběh momentu žádaného, což je řídící signál, tak ten, jak je uvedeno v článku demonstruje kvalitu regulace. Nikde netvrdím, že moment na hřídeli motoru bude stejně dynamický. Simulovaný motor má, pokud se nepletu, časovou konstantu 78ms. Dále nechápu, proč bych měl do řídicího signálu dávat nějaký setrvačný článek, a už vůbec ne druhého řádu.
17.07.2008 (18:54)  
No, je pravda, že jsem to neviděl na vozidle s ARR či AVV, ale na Bohumínském Pendolínu řady 460, nicméně tento jev je víc než častý, protože se látá tak, jak to jde ... Bo je málo pěněz ...
  1 2 3 4      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko