..: Mezinárodní ceníky Českých drah v GVD 06/07 - podrobnější info :..

Logo ČD (web)Praha - Jak Vás již ŽelPage informovala, na internetových stránkách Českých drah se objevily ceníky jízdného v mezinárodní přepravě. V průběhu dnešního dne do nich byly zapracovány rovněž informace o cenách lůžkových a lehátkových příplatků. Co nového nám mezinárodní ceníky přináší?

Zřejmě nejvýznamnější změna v oblasti mezinárodního jízdného přišla již v polovině uplynulého roku s nástupem bezkontaktních čipových In-karet, které v sobě integrují také slevu na mezinárodní jízdné RailPlus. Průkaz RailPlus v současnosti již nelze zakoupit samostatně. Pokud však jste držitelem In-karty, máte nárok na slevu 25% v mezinárodní přepravě - v ceníku uváděno jako zákaznické jízdné. Při započítání rozdílu jízdného na území ČR proto může být jednosměrná obyčejná mezinárodní jízdenka až o 50% dražší než zákaznická mezinárodní jízdenka.

Při využití slevy v některých relacích zaplatíte více

Ilustrační obrázek

Nicméně, tyto změny se nijak nepromítly do slevy CityStar. V důsledku to znamená, že v některých zemích (především v Německu), je cena 2 zákaznických jednosměrných jízdenek na stejné úrovni, jako v případě zpáteční jízdenky se slevou CityStar. Podle údajů v cenících vyjde například jednosměrná jízdenka v relaci Praha - Berlín držitele slevové In-Karty na 36 €, zatímco zpáteční jízdenka se slevou CityStar stojí ve stejném případě 73 €. Paradoxně tak při využití slevy zaplatíte více, než při nákupu mezinárodní jízdenky bez využití této slevy. Nicméně, pokud In-Kartu nevlastníte, sleva CityStar Vám může přinést opravdu výraznou úsporu. Zatímco, jednosměrná obyčejná mezinárodní jízdenka Praha - Berlín (bez In-Karty) stojí 50 €, obyčejná zpáteční jízdenka vyjde při použití slevy CityStar 78 €.

Ceny mezinárodních jízdenek jsou uvedeny v samostatných přehledech z Prahy, Brna, Ostravy a Ústí nad Labem. Největší pozornost je věnována cenám jízdného do okolních zemí, avšak zjistit lze i cenu jízdenky do vzdálenějších destinací: například do Moskvy, Paříže nebo Atén (celkem 14 zemí). Ze států, kam jsou směřovány z České republiky přímé vlakové spoje naopak chybí Dánsko, Slovinsko či Chorvatsko (v letní sezóně). V cenících jsou zahrnuty i některé slevy platné vždy při koupi mezinárodní zpáteční jízdenky. Pro vybraná evropská města je nabízena sleva CityStar, dále lze využít slevy "Most ČD-PKP" při cestách do Polska, respektive relační slevu do Maďarska. Jediným omezením je v případě slevy CityStar zkrácení doby platnosti jízdenky na 1 měsíc.

Cenu vypočítá také tarifní kalkulátor jízdného

Přes výše zmíněnou absenci některých zemí, kam zajíždí přímé vlakové spoje z České repubiky, splňují čerstvě zveřejněné mezinárodní ceníky svůj účel. Cestujícímu umožní snadno získat alespoň orientační představu o ceně mezinárodní jízdenky do hlavních evropských destinací. Pokud Vámi hledaná mezinárodní relace není v ceníku uvedena, lze k jejímu vyhledání použít tarifní kalkulátor na internetové adrese jizdenka.cz. Pomocí nej lze například zjistit cenu jízdenky i do opravdu exotických destinací. Například projížďka po transsibiřské magistrále až do Vladivostoku u Tichého oceánu stojí v jednom směru 4898 Kč. Vlakem lze dojet i k Vanskému jezeru v Turecku, které se rozkládá u hranic s Irákem, Íránem a Sýrií - tato jízdenka Vás vyjde na 6090 Kč.

V případě, že plánujete po delší dobu cestovat v zahraničí, jsou pro tento účel vhodnější síťové jízdenky. Pro cesty do zahraničí je nabízena buď síťová jízdenka EuroDomino (platí 3 až 8 dní ve vybrané zemi) anebo InterRail (platí 16 či 22 dní na území více zemí; ve variantě Global 1 měsíc téměř po celé Evropě). V rámci mezinárodní přepravy lze využít i dalších slev. Informace o možnostech cestování v příhraničí Vám ŽelPage přinesla v samostatné zprávě, článek o akčních cenových nabídkách pro Vás připavujeme.

zdroj: České dráhy - Ceníky mezinárodního jídného, Tarifní kalkulátor jízdného


Rastislav Štangl Poslat mail autorovi | 20.1.2007 (7:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Tarify

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
20.01.2007 (12:22)  
Musim rici, ze s tim RailPlus jsou ty ceny uz lepsi (i kdyz ne zdaleka prijatelne). Ale nepovedlo se mi na jizdenka.cz z toho vytahnout citystar.

Plus by me zajimalo, zda CD planuji opravdu dobre relacni slevy typu XXX-Spezial, jake nabizi DB & kde se daji najit, prip. zakoupit...
registrovaný uživatel M 
20.01.2007 (11:02)  
Autor asi predpokladal (dle meho soudu logicky), ze do Berlina malokdo jezdi na otocku
registrovaný uživatel Semík  mail  
20.01.2007 (8:44)  
No nevím jestli je příklad Praha - Berlín vhodný, protože nepředpokládám, že v ceně CityStar je započítána i cena ubytování ze soboty na neděli, které musím absolvovat, abych mohl tuto nabídku využít.
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko