..: Mechanická návěstidla mizí i v okolí Prahy :..

810.538 projíždí kolem odj. mechaniky žst. PodlešínKladno - V současnosti probíhá v okolí Prahy hned na několika místech rekonstrukce zabezpečovacího zařízení ve stanicích, při kterých budou mimo jiné nahrazena mechanická návěstidla světelnými. Na trati 093 z Kladna do Kralup nad Vltavou zmizí mechaniky z Kladna Dubí i Brandýska - posledních stanic s mechanickými návěstidly na této trati.

V současné době probíhají výkopové práce v Brandýsku, kde zmizí jednoramenné vjezdové návěstidlo od Kladna Dubí s předvěstí. Také v Kladně-Dubí jsou již provedeny některé výkopové práce.

V současné době probíhají výkopové práce v Brandýsku, kde zmizí jednoramenné vjezdové návěstidlo od Kladna Dubí s předvěstí. Také v Kladně Dubí jsou již provedeny některé výkopové práce a tak se minulostí stane skupinové odjezdové návěstidlo na Brandýsek a jednoramenné vjezdové návěstidlo i s předvěstí od Brandýska. Zajímavostí je, že před několika měsíci dostaly zdejší mechaniky nový nátěr. Pro fotografy doplníme, že návěstidla v Brandýsku a odjezdové návěstidlo v Kladně Dubí jsou nasvíceny v odpoledních hodinách, zbývající návěstidla v Kladně Dubí dopoledne. Oblouk u vjezdové mechaniky do Brandýska býval dobrým fotomístem pro zachycení vlaků od Kralup nad Vltavou, bohužel již bylo znehodnoceno zmíněnými výkopovými pracemi. Vcelku dobře se dají fotit vlaky i s odjezdovou mechanikou v Kladně (vlaky od Kralup n. Vlt.) v odpoledních hodinách.

Další stanicí, kterou dnes zmíníme, je Podlešín, kde mechanická návěstidla mizí postupně od poloviny 90. let a dnešních dnů se dožila již pouze skupinová odjezdová mechanika na Slaný. I zde již najdeme výkopy, ale práce jsou prozatím pozastaveny. V ranních a dopoledních hodinách se s ní dají fotit vlaky od Slaného. Návěstidlo je již ve špatném stavu a je nakloněno.

V nedaleké Zvoleněvsi by měla být mechanická návěstidla nahrazena v příštím roce, vcelku dobře se dá fotit u vjezdového návěstidla od Podlešína (odpoledne vlaky od Kralup n. Vlt.), stejně jako u předvěsti z téhož směru (taktéž vlaky od Kralup n. Vlt.).

Na trati 071 z Nymburka do Mladé Boleslavi v současné době probíhá rekonstrukce zabezpečovacího zařízení ve Vlkavě, při které budou nahrazeny všechny zdejší mechaniky světelnými návěstidly, která jsou již osazena. Fotografovat se dá vcelku dobře jen s oběma předvěstmi.

Poslední stanicí, o které se dnes zmíníme, je Vráž u Berouna. Pravděpodobně v příštím roce by měla být stanice zrušena, kvůli čemuž se stanou nepotřebnými všechna zdejší návěstidla - tedy i předvěst a dvouramenný vjezd od Loděnice a jednoramenné skupinové odjezdové návěstidlo na Loděnici - zajímavostí je jeho umístění vlevo od kolejí. Ostatní návěstidla ve stanici jsou světelná. Najdeme zde i dálkově ovládané mechanické závory s předzváněčem.

vj. n. od Olovnice - Zvoleněves odj. n. na Slaný - Podlešín vj. n. od Kladna-Dubí - Brandýsek

Text: -bp-, foto: Ice-bear


PavelHK | 19.10.2003 (21:28)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže

Další z regionu ČR Středočeský

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko