..: Locomotive Grand Prix 2003 :..

budapest04.jpgBudapešť - V sobotu 20.9.2003 proběhla v Budapešti Locomotive Grand Prix 2003. Soutěžilo se v kategoriích malé lokomotivy a velké lokomotivy a v disciplínách Pošta, Pivo a Záchrana. Soutěžilo se po dvojicích a rozřazení probíhalo na základě sprintu lokomotiv na 100m (délka všech soutěží). Vítěze určily body za čas a chyby.

Popis soutěží

  1. Pošta - u trati leží "balík" (dřevěný hranol s kovovým okem) a o cca. 10m dále krabice s nápisem "Post". Topič stoji na schůdkách budky, v ruce má hák na prohrabování uhlí v kotli (dlouhý pohrabáč). Lokomotiva jede co nejrychleji k cíli a topič se snaží zachytit balík hákem a hodit jej do bedny. Vyhrává nejrychlejší s nejmenším počtem chyb
  2. Pivo - Rozhodčí položí na tyčovou spojnici dvě plechovky piva. Pokud plechovka spadne, lokomotiva musí zastavit, topič seskočí a nasadí plechovku zpět, vrátí se do budky a lokomotiva jede dál. Vyhrává nejrychlejší s nejmenším počtem chyb, pokud plechovku lokomotiva přejede - nula bodů.
  3. Záchrana - U trati leží hořící koudel a u něj kbelík, o kus dál stojí dívka přivázaná ke kolejím, na druhé koleji je připravena ruční drezína. Lokomotiva dojede k "požáru" a zastaví, topič seskočí, doběhne pro kyblík, vrátí se pro vodu k tendru, požár uhasí a vrátí se do budky. Lokomotiva dojede k dívce, topič vyskočí, odváže dívku, vyskočí spolu na ruční drezínu a topič ji veze zpět ke startu. Vyhrává nejrychlejší.

Vstupné 900 HUF (cca. 150 Kč)

Výsledky

Malé lokomotivy vyhráli Češi na 313.432 (skvělá akcelerace), ve velkých lokomotivách vyhráli Maďaři na 424, Slováci druzí na 556.036 (ale ve sprintu Maďary porazili)

Závěr

Doporučuji každému. 10 soutěžících lokomotiv (4 malé, 6 velkých) z Čech, Slovenska, Maďarska, Rakouska, Slovinska a Srbska, celodenní zábava, atmosféra výborná, po skončení možnost svézt se na parní lokomotivě za 1000 HUF. Zvlášť sprinty jsou nezapomenutelným zážitkem. Komentář na místě v maďarštině a němčině, ale je to pochopitelně a anglicky mluvících je dost. Navíc zajímavá expozice v Železničním parku.

Fotogalerie

budapest01.jpg budapest02.jpg budapest03.jpg budapest04.jpg budapest05.jpg budapest06.jpg budapest08.jpg budapest09.jpg budapest10.jpg budapest12.jpg budapest13.jpg budapest14.jpg budapest15.jpg budapest16.jpg budapest17.jpg budapest18.jpg budapest19.jpg

Článek a fotografie nám zaslal "ŽSR". Děkujeme.


Zdeněk Michl Poslat mail autorovi | 21.9.2003 (0:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko