..: Kterak jsme jeli do Karviné :..

V Karviné-městě, foto: Adam SvěchovskýBohumín — Již delší dobu jsem si všímal různých aktivit ŽelPage, které směřovaly k pořádání zvláštních jízd. Bohužel pro mě, většinou šlo o akce konané v Čechách. I proto jsem se již před delší dobou rozhodl uspořádat nějakou zvláštní jízdu v Moravskoslezském kraji. A to se mi letos splnilo! V sobotu 14. 11. 2009 totiž vyjel pro železniční nadšence mimořádný vlak s motorovým vozem 810.191-7 v historickém laku vzoru 1982. Šlo o první zvláštní vlak ŽelPage mimo Čechy a první vlak našeho sdružení po necelých dvou letech. Jak akce probíhala, se můžete dozvědět v této krátké reportáži.

Infotabule, foto: Pavel Kopec Předpověď na ten den hlásila slunečno. Vzhledem k pokročilému podzimu a počasí v předchozích pěti dnech mě opravdu potěšilo, do jak krásného rána jsem vstal. Po dokončení posledních příprav jsem vyrazil na nádraží v Bohumíně. Zde se již hromadili první účastníci naší akce, včetně Adama Svěchovského a Zdeňka Michla, kteří zastupovali ŽelPage, o.s. Jestli nás však něco příjemně překvapilo, byly to informace o zvláštním vlaku ve stanici. Jméno ŽelPage se tak asi poprvé dostalo na oficiální nádražní elektronický informační systém a do staničního rozhlasu.

Náš vlak se vydal na cestu na minutu přesně v 8:40. Z 48 přihlášených lidí se dostavilo pouze cca 30 účastníků. Co naplat, chřipka zřejmě řádila i v kruzích šotoušských. Zajímavé překvapení na nás však čekalo ve stanici Petrovice u Karviné — babička se šla s vnoučkem podívat na vláčky a natrefila právě na náš mimořádný vlak. S radostí jsme je vzali s sebou. Výlet s bandou šotilů jim snad nezpůsobil žádné větší psychické újmy.

Na trati, foto: Samir Lepara To už jsme ale ukrajovali první desítky metrů ze samotné vlečky. Slunce svítilo a my vyhlíželi místa na fotozastávky při zpáteční cestě. Cestou jsme viděli i několik necestujících fotičů, kteří se pohybovali nejen kolem trati, ale zjevně i na blízkých sloupech VN. Pořízení takové fotky pro ně bylo jistě velmi napínavé. Ani jsme se nenadáli a 5kilometrová trasa byla za námi. Vlak začínal brzdit do dopravny Karviná město, kde byla plánována zastávka na focení. Po několika záběrech se motorový vůz posunul o kousek dál, aby si mohl každý pořídit další fotografie. V 9:14 jsme se s mírným předstihem vydali zpět, protože jsme chtěli stihnout i několik fotek na trase.

Našli se ovšem i tací, kteří se rozhodli v Karviné zůstat. S těmi jsme se rozloučili a pokračovali dál. Po absolvování další fotozastávky kousek za Karvinou jsme se vrátili přes Petrovice do Bohumína. Bohužel ale musíme poznamenat, že ne všichni cestující se chovali podle pravidel slušnosti. Našlo se i pár takových, kteří velmi sprostě nadávali babičce s malou vnučkou jen kvůli tomu, že jim zrovna vadila v záběru. I přes tento incident byla akce úspěšná. Počasí se vydařilo a naši cestující byli, doufám, spokojení.

My jsme již začali plánovat další ŽelPage akce pro příští rok. Máte–li jakékoliv návrhy na další jízdy nebo setkání, kontaktujte nás. Pokud půjde o výlet zajímavý a proveditelný, rádi se budeme na jeho organizaci podílet. Jestliže jste jízdu nestihli, nesmutněnte. Již v únoru vyjede další vlak ŽelPage, tentokrát v okolí Brna. Více informací se již brzy dovíte na tomto webu.


Samir Lepara | 2.1.2010 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu ČR Moravskoslezský


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel IC540  mail  
02.01.2010 (12:20)  
Já se sice nemohl z důvodu pracovní vytíženosti zůčastnit, ale dovolím si navrhnout tip na další podobnou akci.
Motoráčkem z Havířova po vlečce OKD do míst bývalého dolu Dukla. Odtud přes nákladní stanici v Prosřední Suché do prostoru dolu František, kde již povstala částečně nová průmyslová zóna. Ti, kdo viděli toto místo předtím, tak by zírali, co se dá udělat s územím zvaným brownfields. Odtud dále na důl 9.Květen, dnes tuším důl Karviná, závod x?. Pokud by bylo možno alespoň částečně prohlédnout prostor v okolí šachty i s odborným výkladem, věřím, že pro mnohé by to byl nevšední zážitek. Pak zpět do Havířova, neboť koleje do Albrechtic jsou již sneseny. Vystoupit by se po dohodě a účasti nějakého pověřeného pracovníka, určitě dalo i v místech dolů Dukla i František a pořídit pár fotografií. Území mezi Duklou i Františkem, již dnes doznalo značných změn, no a právě území Dolní Suché a Prostřední Suché čekájí co se Havířova týče jedny z největších změn, obnovení po důlní činnosti.
02.01.2010 (11:57)  
Združení.. to vypadá reprezentativně :D
02.01.2010 (10:58)  
Kuba: máš pravdu, napsal jsem to špatně. Mělo to být, že tabule umí jen 5 číslic.
02.01.2010 (10:46)  
Pro mě to bylo příliš z ruky abych se přijel svézt, ale každopádně si vážím snahy uspořádat zvláštní jízdu. Byť se jedná o krátký polodenní výlet, vždycky to stojí hodně času a námahy, nemluvě o nejistém ekonomickém výsledku.
registrovaný uživatel Kuba 
02.01.2010 (10:40)  
A koukám, že odjezdová tabule dokáže zobrazit maximálně šesticiferná čísla vlaků.

A kolik by jako měla umět zobrazovat, když číslo vlaku může mít max. 6 čísel!!!
02.01.2010 (10:06)  
Ta informační tabule nemá chybu...
02.01.2010 (9:45)  
kteří velmi sprostě nadávali babičce s malou vnučkou jen kvůli tomu, že jim zrovna vadila v záběru. Takoví "fotografové" nejsou normální. Měli by se nad sebou zamyslet....

Jinak ocňuju Samirovu snahu vůbec něco takového uspořádat!
02.01.2010 (9:06)  
Ale teda "združení", to se mohli v tom Bohumíně taky někoho optat, jak se to píše správně. :-)
A koukám, že odjezdová tabule dokáže zobrazit maximálně šesticiferná čísla vlaků.
02.01.2010 (8:51)  
Toz hezka akcicka, na to, ze je prvni. Jen tak dal! :)
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko