..: Jak se řídí lokomotiva aneb strojvedoucím snadno a rychle (1. díl) :..

A vzhůru na štreku!Také vás vždy zajímalo, jak vůbec vypadá řízení lokomotivy? Jestli se strojvedoucí rozjede, zapne „autopilota“ a jde si uvařit kávu, anebo zda má celou cestu plné ruce práce? Pokud jste někdy měli možnost nahlédnout do kabiny, jistě vás udivilo množství pák, páček a „budíků“, a pokud jste technicky zaměření, nepochybně vám i problesklo hlavou, co se děje uvnitř, za dveřmi se strohým nápisem Strojovna, Vysoké napětí či Nebezpečí úrazu. Opusťme na chvíli pohodlí (či nepohodlí) vagonu a pojďme se podívat do čela vlaku - „na mašinu“...

V prvním díle se zaměříme na stanoviště strojvedoucího – objasníme si uspořádání stanoviště, řídicího pultu, funkci jednotlivých ovládacích prvků a ukazatelů.

Lokomotiva je za jízdy obsluhována ze stanoviště strojvedoucího. To je právě ta komůrka, které běžně říkáme kabina. Stanoviště strojvedoucího rozdělujeme na koncová a věžová. Koncová stanoviště nalezneme na skříňových lokomotivách, což jsou vlastně všechny traťové lokomotivy – od „bobin“ přes „banány“ až po „peršingy“ a „šestikola“ a jejich obdoby v motorovém podání. Tyto lokomotivy mají na obou koncích stanoviště a mezi nimi strojovnu, přístupnou blokovanými dveřmi ze stanovišť. Naopak s věžovými stanovišti se setkáme u kapotových lokomotiv – „žehliček“, „kocourů“, „veselých krav“ atd., kde je stanoviště umístěno buďto uprostřed lokomotivy nebo blíže k některému konci jako věž a po obou stranách jsou zvenku přístupné kapoty, ukrývající strojní zařízení.

Ale pozor, zase si nemyslete, že strojvedoucí stráví celou šichtu pěkně v křesle na stanovišti – naopak, před odjezdem musí pěkně obejít celou mašinu, potom šup do strojovny, zkontrolovat ji nebo provést drobnou údržbu, pěkně v montérkách a s rukavicemi.

Řada z vás si jistě někdy všimla, že vedle dveří na stanoviště je číslice 1 nebo 2. Není to náhoda – stanoviště skrývající se pod těmito číslicemi mají svá specifika. Platí, že na 1. stanovišti jsou umístěny jističe, případně i vany s elektronikou, zatímco na 2. stanovišti na jejich místě (zpravidla v mezistěně, někdy i ve strojovně) nalezneme hygienické zázemí strojvedoucího – umyvadlo, vařič, zrcadlo a šatník. Služba je dlouhá a tak musí být pohodlí... Dělení stanovišť na první a druhé má význam především u skříňových lokomotiv, protože kapotové lokomotivy mají obě řídicí stanoviště v jedné kabině. I zde ale nalezneme rozdíly ve výbavě „hlavního“ a „pomocného“ pultu.

Stanoviště nebývá obyčejně moc velké, ale u traťových lokomotiv není nouze o sedadla – kromě dvou základních sedaček pro strojvedoucího na pravé straně a jeho pomocníka na straně levé jsou obyčejně k dispozici i sklopné sedačky. Jak již jsem zmínil, strojvedoucí sedí napravo, za mohutným řídicím pultem, s nohama na vytápěném stupínku.

Ačkoliv řídicí pulty se podle řady lokomotivy podstatně liší (zvláště mezi první a druhou generací el. lokomotiv ŠKODA), určitý standard dodržují – ovladače používané k regulaci lokomotivy se umisťují uprostřed (přímo před strojvedoucího), zatímco ovládání brzdových zařízení se nachází vpravo. Nalevo jsou potom ovladače pomocných zařízení a pohonů, jako jsou sběrače, kompresory, ventilátory či osvětlení. Zajišťovací brzdu utahujeme pomocí vratidla, umístěného většinou v zadní stěně stanoviště či před sedadlem pomocníka.

Než si podrobně rozebereme řídicí pult, vraťme se ještě na chvíli ke zmíněnému standardu pro rozmístění obslužných prvků. V sedmdesátých letech byly položeny základy teorii „jednotného stanoviště“, které mělo být společné všem trakcím. Pro jednotné stanoviště byla stanovena poměrně striktní pravidla a umístění jednotlivých prvků, diference měly být minimální (jiné ukazatele a ovladače podle trakce). V plánu bylo jednotná stanoviště instalovat zpětně na všechna hnací vozidla, což se záhy (jako jeden z mnoha grandiózních plánů, které tehdejší doba přinášela) ukázalo jako nereálné. Nová vozidla jimi však vybavována byla, což můžeme dobře pozorovat zejména na elektrických lokomotivách druhé generace. Jediným zástupcem jednotného stanoviště v nezávislé trakci byla řada T 478.4 (754).

Zajímá vás, co jsem myslel těmi ovladači používanými k regulaci lokomotivy? Hádáte správně, je to onen legendární „volant“, případně u novějších lokomotiv „rajčáky“. Odborně tomu říkáme řídicí (jízdní) kontrolér. Právě jím strojvedoucí ovládá vysokonapěťovou část lokomotivy – reguluje velikost proudu, kterým jsou napájeny trakční motory, anebo řadí otáčkové stupně spalovacího motoru, jde-li o dieselovou lokomotivu. Poblíž řídicího kontroléru bývá i směrový kontrolér, kterým volíme směr jízdy lokomotivy. U lokomotiv vybavených elektrodynamickou brzdou zde bývá umístěn i kontrolér EDB. Ten může být případně integrován do jízdního kontroléru. S touto skupinou ovladačů úzce souvisí přepínače režimů jízdy (jízda, výběh, brzda) či tlačítka pro start a stop spalovacích motorů. Ačkoliv nesouvisí s regulací lokomotivy jsou při jízdě neméně důležité také ovladače píšťaly, houkačky a pískování. Ty by měly co nejvíce na dosah, což se také někdy řeší tak, že houkačka a pískování je ovládáno pedálem.

Již jsem předeslal, že ovládání brzd je obvykle situováno do pravé části pultu. Zde najdeme tzv. brzdiče – ovládací prvky, kterými volíme různé režimy pneumatické brzdy. Ta je zastoupena dvěma typy – samočinná tlaková brzda slouží k brždění celé soupravy, zatímco přímočinnou brzdou brzdíme jen hnací vozidlo (lokomotivu). U novějších lokomotiv, vybavených elektrickým brzdičem pro samočinnou tlakovou brzdu, najdeme na stanoviště pouze ovladač brzdiče, přičemž brzdič samotný je pouze jeden a je umístěný ve strojovně.

Proslulým prvkem stanoviště strojvedoucího je „živák“ – odborně řečeno tlačítko kontroly bdělosti, základní a velmi primitivní zabezpečovací zařízení. Na pultě bývají dvě tato tlačítka. Strojvedoucí je povinen jedno z nich stisknout, když se ozve zvuková signalizace, jinak dojde k zastavení vlaku. V případě, že je lokomotiva vybavena vlakovým zabezpečovačem a na následujícím návěstidle je signál Volno, nevyžaduje tento systém obsluhu.

Pokud byste v řídicím pultu hledali rychloměr, asi byste neuspěli. Většina našich lokomotiv dosud používá mechanický rychloměr v podobě rozměrné skříňky, umístěné nad pultem mezi čelními okny. Za jízdy se tento typ rychloměru vyznačuje cvakáním a trhavými pohyby ručičky. Záznam průběhu jízdy je pořizován na papírovou pásku, kterou je strojvedoucí povinen před jízdou doplnit. Zaznamenává se graf v/t (závislost rychlosti na čase), tlak v brzdovém potrubí, činnost houkačky, jízda na odporových stupních apod. Vyhodnocování průběhu jízdy se provádí v depu. Elektronické rychloměry se svou zobrazovací částí příliš neliší od těch automobilových a lze je tedy snadno začlenit do řídicího pultu. Mají širokou škálu zaznamenávaných údajů, které se po ukončení jízdy přenesou do běžného PC.

Dalším typem ukazatelů, společným pro závislou i nezávislou trakci, jsou brzdové ukazatele – manometry (tlakoměry). Měří se tlak vzduchu v hlavních vzduchojemech, v průběžném (brzdovém potrubí), brzdovém válci a u elektrických lokomotiv s EDB také tlak v převodníku, což je zařízení, určené k regulaci EDB a měnící tlak vzduchu na elektrickou veličinu. Zapomenout bychom neměli také na návěstní opakovač – jde o grafický výstup vlakového zabezpečovače, který pomocí svítilen signalizuje stejný návěstní znak, jaký je na nejbližším návěstidle. Strojvedoucí se tedy nemusí spoléhat na dohled „prostým okem“.

Ostatní „budíky“ mají již elektrické a motorové lokomotivy odlišné. U elektrických lokomotiv je velmi důležitým ukazatelem voltmetr trolejového napětí. Dvousystémové lokomotivy mají samozřejmě voltmetry dva. Další měřenou veličinou na elektrických a dieselelektrických lokomotivách je proud trakčních motorů. Ampérmetrů trakčních motorů je tolik, kolik je motorových skupin – tzn. skupin se dvěma sériově řazenými trakčními motory (obvykle dva). Výsadou lokomotiv s trakčními motory s cizím buzením (tzn. takových, kde magnetické pole ve statoru elektromotoru je vytvářeno nezávislým zdrojem - budičem) je také ampérmetr budicího proudu, naopak výsadou střídavých lokomotiv s regulací pomocí přepínání odboček transformátoru se setkáváme i s ukazateli zařazeného stupně a voltmetry transformátoru.

Motorové lokomotivy mají tyto ukazatele nahrazeny ukazateli souvisejícími se spalovacím motorem – otáčkoměrem, tlakoměrem a teploměrem oleje a teploměrem chladicí vody na vstupu a na výstupu.

Pro úplnost zmiňme také voltmetry a ampérmetry baterií a různých napájecích sítí, které se však většinou umisťují do strojovny, případně k jističům.

Jak vidíte, člověku aby z toho šla hlava kolem. Proto se v posledních letech ujímá nový trend, kdy je v rámci zlepšování přehlednosti stanoviště redukován počet ukazatelů a ovladačů, lépe řečeno jsou logicky integrovány do menšího počtu příslušných prvků. A tak se u nových vozidel, např. u „ešusů“ setkáme s integrovanou jízdní pákou, pomocí které můžeme pohodlně obsluhovat nejen vysokonapěťovou část lokomotivy včetně EDB, ale i samočinnou tlakovou brzdu, řadu „budíků“ nahrazuje jediný monitor s přehledným systémem zobrazování jízdních i ostatních veličin... Tento záměr je bezesporu přínosný, i když srdce nejednoho fandy se asi zachvěje více při pohledu na mohutné černé kolo kontroléru, spoustu hadic, ukazatelů, ventilů a přepínačů, než na uhlazený pult se dvěma pákami a monitorem...

Jistě mi dáte za pravdu, že žádná lokomotiva nemůže být 100% spolehlivá, a že když se sem tam vyskytne nějaká menší závada, není to až taková tragédie. Důležité ale je, aby o ní strojvedoucí věděl a mohl tak provést opatření vedoucí k odstranění příčiny závady a případně se vhodně pokusit o opravu. K tomu však potřebuje tzv. diagnostický systém. Základní signalizaci poruchových stavů a indikaci zásahu jednotlivých ochran již uměly signalizovat i elektrické lokomotivy první generace a jejich dieselové kolegyně, s vyspělejšími systémy se však setkáváme až u elektrických lokomotiv druhé generace a „čtyřkových brejlovců“. Výstupy diagnostických zařízení jsou instalovány zpravidla nad čelní okno, některé kontrolky i do řídicího pultu před strojvedoucího.

Odděleně od „důležitých“ ovladačů jsou umístěny ovladače s nižší ergonomickou prioritou – obsluha topení, rozmrazování oken, ovladače stěračů a ostřikovačů či vyřazování motorových skupin.

Snad vám tento článek pomohl proniknout do tajů stanoviště strojvedoucího a pochopit funkci základních ovládacích prvků. V příštím díle již nebudeme tolik teoretizovat, lokomotivu skutečně rozjedeme, vyzkoušíme řadu režimů řízení i jízdních režimů a snad přijde i na základy techniky jízdy.

Stanoviště lokomotivy řady 141 Stanoviště lokomotivy řady 150 Stanoviště jednotky řady 471 Stanoviště lokomotivy řady 742 Panel provozní diagnostiky na lokomotivě řady 150

DavidŠ | 19.10.2006 (21:57)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Stan 
18.02.2008 (18:06)  
Vážený příteli,nechci si hrát na chytrého,ale mám pocit,že na
fotografii stanoviště 141.004-2 ČD došlo k chybě v popisu a to
č.4 kohout lokomotivní brzdy ale dle mého se jedná o kohout pískovačů. Pokud se mýlím opravte mne prosím. Stan
registrovaný uživatel Kříča  mail  
03.04.2007 (14:48)  
je to moc zajímavé ale zajímá mě kdy bude další díl dík autorovi
05.12.2006 (20:15)  
No měn se to líbí,ale zajímalo by mě,kdy bude další díl........
23.10.2006 (19:11)  
A když se fírovi chce na záchod za jízdy, tak do kýble.Pokud nějaký má.Když žádný nemá, tak se hold po....
22.10.2006 (14:13)  
No jedině ve stanici.
registrovaný uživatel HonzaJ  mail  
21.10.2006 (14:52)  
Parádní článek. Díky za něj. Už se těším na pokračování.
P.S. Mám takový nevšední dotaz. Vždycky mě zajímalo, kam chodí strojvedoucí na WC. :-)
dopisovatel nebo člen ŽP topič  mail  
21.10.2006 (1:17)  
Zlatá pára. Lednička: studená voda v tendru. Vařič: kastlík na kastrůlek na skříňovém kotli nebo rychlovařič na rozmetací desce v peci. Gril: v peci, ovšem pouze při pobytu ve stanici, jinak to vyletělo komímen. Hygienické zařízení: vypouštěcí kohout u tendru = studená voda, lehce natrhnutý napaječ = teplá voda. Větrání: zatahovací okna v budce, větrací klapky a světlík ve střeše. Topení: permanentní od kotle + topení na nohy na bocích budky. U modernějších parních lokomotiv polstrovaná polohovací a sklápěcí sedačka s polstrovaným opěradlem. Stanoviště strojního personálu tzv. "kuchyně" u turnusových mašin vysmejčená a čistá. Vystříkávala se horkou vodou i několikrát za šichtu. Jo ještě jsem zapoměl na zapalovač cigaret v klapkách u pecních dvířek. Téměř dokonalé. Tak kde je pokrok?
21.10.2006 (0:53)  
Chcem sa pripojiť ku chvále. Toto ma vždy zaujímalo a nedarilo sa mi nájsť niečo v ucelenej forme. Štýl je primeraný, obsah pútavý. Už sa teším na ďalšie diely a prajem veľa zdaru! Len tak ďalej...
20.10.2006 (18:48)  
Rychloměr nezaznamenává graf v/t ale v/s, což není totéž.
20.10.2006 (15:33)  
Pěkné odpoledne, děkuji za ohlasy. Vezmu to popořadě:

<strong>Piški:</strong> Ano. Klimatizace na x63 ve většině případů nefungují, nepočítám-li těch pár mašin, co mají nové klimatizační jednotky. Ano, umyvadla jsou často plná zažrené špíny a v nádrži není voda. Lednice často nefungují. Není tomu tolik dávno, co se jeden ze strojvedoucích DKV Praha PJ Vršovice za jízdy otrávil, když z ledničky unikly freony. Na stanoviště řady mašin zatéká, knihy předávek jsou jen snůškou vlhkých listů, pokud se tyto skladují před pultem pod okny. Rolety zejména na řadě 150/151/350 jsou něco hrozného, buď je to zaseklé a nikdo s tím nepohne, nebo nejdou aretovat. Okna není možné aretovat, buďto je zavřeno a na stanovišti 50°C anebo otevřeno, což ale způsobí solidní meluzínu. Často tak vypomůže provázek, držící okno v nějaké "mezipoloze". Leckde jsou ještě ty nejstarší sedačky. Stanoviště na 141 jsou velmi prašná, hrozný hluk. Řídicí kontroléry na většině mašin nelze pořádně ovládat, zatlačíte, nic, nic a pak to přeskočí o X poloh dopředu. Ty nové otočné ovladače jsou sice pěkné na pohled, ale nejde s nimi otáčet - mají moc krátkou "rukojeť", výstupek, co se bere do ruky (což lze i pěkně exaktně dokázat, M = Fd, pro shodný moment je potřeba větší síla). Strojovnu nikdo nikdy neuklízí, stačí někdy jen projít a oblečení může rovnou do pračky. Na takřka žádné mašině nejdou dveře na stanoviště/do strojovny zavřít klikou, člověk se do toho musí opřít a praštit dveřmi vší silou, aby se zavřely. Na x63 při rychlostech cca 70kmh-1 a více vzniká na stanovišti infrazvuk, způsobující zdravotní problémy.

Toť jen krátký výčet... Ano, máš jistě pravdu, nelze než souhlasit, pohodlí je skutečně na tebou zmiňovaných 680 (a já bych ještě dodal 471, 755, docela i 371 a 714), jinak to za nic nestojí. Ale obávám se, že jsi až tak úplně nepochopil smysl článku. Nechtěl jsem napsat elegii na žalostné pracovní podmínky strojvedoucích, to se dá najít jinde na internetu. Chtěl jsem návštěvníky ŽelPage populárně-naučnou a alespoň trochu poutavou formou seznámit s tím, co všechno na stanovišti můžeme najít, co k čemu slouží a jak to vypadá. Snad uznáš, že to, co jsem napsal výše, se do takovéhoto článku opravdu nehodí.

S pultem na 451/2 máš pravdu, jsou vlevo, pro úplnost dodám, že 471 a 680 mají pult vpodstatě na střed a 704 průběžný pult se sedadly po obou jeho stranách (podobně jako starší malé posunovací lokomotivy).

<strong>Martens:</strong> Áno, máš samozřejmě pravdu... Rád bych se všemu věnoval podrobněji, ostatně např. o brzdičích by se dalo napsat také spousty věcí, ale to až tak úplně nespadá do tohoto článku, resp. spadá, ale narostl by do nestvůrných rozměrů :-) Možná těch témat nakonec udělám víc, než jsem původně předpokládal a snad dojde i na podrobnější popisy i takovýchhle přístrojů...
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko