..: Fotoškola- Flaška :..

peršing s flaškou Již mnoho uživatelů se dotazovalo, jak provést některé základní korekce fotografie, třeba narovnání odstínů, odstranění zašedlosti nebo i srovnání flašky. Množství lidí, tázajících se přes vzkazy, komentáře nebo icq v podstatě stále na ty samé věci, mě přimělo k tomuto kroku. Rozhodl jsem se zde založit jistou „fotoškolu“, protože fotogalerie je výraznou součástí tohoto serveru, a i když lze všechny informace najít na jiných, více fotograficky zaměřených webech, jednoduché kurzy přímo s použitím materiálů s železniční tematikou nemusí být na škodu. Posledním aktuálním problémem byla tzv. flaška, čili sbíhání vertikálních linií. Budiž jí tedy věnována tato pilotní lekce.

Flaška

Flaška je slangové označení pro sbíhání svislých linií, které vzniká deformací širokým ohniskem v souvislosti s podhledem (nebo nadhledem). Přirozená ubíhající perspektiva, z našeho světa známé „koleje do dálky“ nebo pohled na mrakodrap od jeho paty, je normální. Ovšem třeba pohled na bránu TV z místa na úrovni kolejí se již střetává s paradoxní výhodou jedné „vady“ lidského oka – je schopno vidět jen jistý výsek reality najednou. Při pohledu na jeden sloup brány nám ten přijde rovně, po stočení pohledu na druhý sloup je rovně i ten. Avšak široký objektiv je schopen zachytit oba sloupy najednou, ovšem s ohledem na optiku (součást vědního oboru fyzika) dochází ke zkreslení perspektivy a brána jde do flašky. Jelikož je oko zvyklé pozorovat rovné věci rovně a tuto perspektivu nezná, zdá se tento jev nepřirozeným a rušivým. Proto je třeba se s ním vypořádat a jak v zápětí zjistíme, není to vůbec nic těžkého.


Pro zpracování fotografie použiji editor Photofiltre 6.2.6, který je zdarma a v češtině.


Jako pracovní materiál jsem si zvolil fotografii peršingu v bráně, která sama o sobě flašku měla, ale ta byla pro pracovní účely ještě více zvýrazněna. Originál obrázku s flaškou


Prvním krokem je zvětšení pracovního prostoru pomocí příkazu menu>obrázek>velikost plátna na zhruba 150% Zvětšení plátna


Dále pomocí obdelníkového výběru vyberu původní obraz. Obdelníkový výběr


Pravým kliknutím do výběru vyberu v kontextovém menu transformace>deformovat Transformace />deformovat


Tažením za horní rohy roztáhnu flašku do té míry, aby svislice místo tvaru „A“ tvořily spíše „H“. Výsledek můžu porovnat třeba tak, že si k nějaké jasné svislici přiložím například okno kalkulačky. Jsem-li spokojen, kliknu opět pravým tlačítkem myši a dám odsouhlasit. Deformováno


Nyní už zbývá jen obrázek ořezat na potřebnou kompozici a dále zmenšit a doostřit dle standardního postupu. Hotovo


Chary Poslat mail autorovi | 14.10.2006 (0:04)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky ŽelPage

Další z regionu Česká republika (celá)


  1 2      Zpráv na stránku:   
registrovaný uživatel Olda_K  mail  
16.10.2006 (8:55)  
Nevím jaká je přesná definice flašky, ale domnívám se, že se jedná o kombinaci sbíhání linií (perspektiva) a soudku (deformace krátkým ohniskem). Takže když někdo napíše, že to má flašku, hledám ten sloup ještě prohnutý. - No jak odstaňovat soudkovitost se asi dovíte od Charyho někdy jindy.
Worel: podle tvého komentu soudím, že nosíš v ruksaku objektiv s korekcí perspektivy (pevné sklo bratru za 35k). Jenom nevím, jak poznáš, kdy jeho nastavení opravdu odpovídá skutečnosti. :)
editor nebo admin ŽP Chary  mail  
15.10.2006 (21:10)  
Worel napsal, cituji:
Hlavně upravujte, upravujte, upravujte...
Sice pak už žádná fotka nebude odpovídat realitě, ale jen upravujte. Ono třeba ty sloupy jsou vážně leckdy dost nakřivo. Jen si to někteří nejsou ochotni připustit.

Ano, mnoho sloupů je nakřivo, např. zde http://www.zelpage.cz/detail_photo.php?photo=130129 nebo zde http://www.zelpage.cz/detail_photo.php?photo=742361 . Ale sloupy nejsou jediným měřítkem rovnosti, co třeba taková fotka - http://www.chary.3web.cz/foto/hlavak.jpg - ta podle tebe odpovídá realitě?
(fotku jsem si vypůjčil pro dokumentární účely od neznámého autora z cenzury, tímto mu děkuji).

Prosím, Worle, odpověz a vyjádři se.
15.10.2006 (20:30)  
Worel je zase evidentně úplně mimo mísu... Zjevně stále nechápete, o co tady jde, přestože se to tady omílalo nesčetněkrát. Dovolím si to tedy připomenout: cílem úprav je dostat fotku do takového stavu, aby se v maximální míře odstranily vady objektivu, ať už optické či barevné, a podání fotky se tak maximálně přiblížilo realitě. Navíc, kdybyste uvažoval logicky, bylo by vám jasné, že srovnání ve skutečnosti křivého sloupu by se projevilo i na ostatních částech fotky, např. vlaku, který by pak byl deformovaný.
registrovaný uživatel Worel 
15.10.2006 (13:12)  
Hlavně upravujte, upravujte, upravujte...
Sice pak už žádná fotka nebude odpovídat realitě, ale jen upravujte. Ono třeba ty sloupy jsou vážně leckdy dost nakřivo. Jen si to někteří nejsou ochotni připustit.
14.10.2006 (19:06)  
jo chary to je pašák! ;-)
14.10.2006 (14:23)  
Budeme pit? .o) Fakt super...
14.10.2006 (9:10)  
Díky Charymu za parádní návod, který pochopí i absolutní amatér(já) :) Hned jsem začal upravovat některé mé fotky a hned jsou hezčí. Takže ještě jednou děkuju.
14.10.2006 (8:41)  
Super nápad.....
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko