..: Fotoreportáž z neveřejné parní akce u Kyjova :..

Kyjov/Zaječí - Jen pětadvacet platících cestujících vezl v sobotu 18. října zvláštní vlak z Brna přes Kyjov do Velkých Pavlovic. Přesto na jízdě České dráhy neprodělaly.

Vlak s parní lokomotivou, zvanou šlechtična a soupravou osobních i nákladních vozů totiž vyjel na objednávku rakouského organizátora nostalgických jízd Petera Haslebnera. Ten dal dohromady potřebný počet fandů nejen z Rakouska ale i dalších evropských zemí. Cesta parním vlakem po jihu Moravy není jediná akce, kterou organizuje. "Každý rok chystám šest jízd po Rakousku a další, kdy jezdíme za vlaky do České republiky," řekl Právu Haslebner. Jízda vlaku s lokomotivou řadového označení 475.101, která má statut Národní kulturní památky, byla podřízena potřebám fotografů. Na trase vlaku byly naplánované fotozastávky. Na atraktivních místech vlak vysadil fotografy, zacouval na určené míst a pak zajímavý úsek projel ještě jednou před objektivy fotoaparátů a videokamer. Na dvoukolejném úseku z Brna do Kyjova i další části cesty po jednokolejné trati tak lokomotiva couvala několikrát.

"V zadání objednávky bylo vlak s nákladními vozy. Takže v soupravě jsou vozy pro fotografy a zbytek tvoří nákladní vozy," vysvětlil důvod vzniku kuriozní soupravy Libor Konečný z brněnského ředitelství Českých drah. Délka soupravy neomezila výkon lokomotivy, ale spíše délka kolejí nádraží na trati z Kyjova do Zaječí. Při každé zastávce vlak vzbudil náležitou pozornost. O to větší, že se jednalo o neveřejnou akci, takže nikdo z cestujících na nádražích neměl tušení o možném příjezdu historické lokomotivy. "Dráhy by si měly parních lokomotiv sakra hledět a jezdit s nimi co nejčastěji. Je to jediný způsob, jak na sebe mohou obrátit pozornost cestujících, komentoval příjezd parního vlaku jeden z cestujících na kyjovském nádraží. Obyvatelé domku nedaleko nádraží v Kobylí sice zamračeně hleděli na dým a saze, směřující na jejich okna, přesto ale se zaujetím obdivovali naleštěnou lokomotivu. "Příští rok pojedeme znovu. Kterou trať by jste nám doporučil," potvrdil Haslebner dotazem ke Konečnému pokračující zájem cizinců o výlety s českými historickými vlaky.

Fotogalerie


Shalomek Poslat mail autorovi | 29.10.2003 (21:49)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže

Další z regionu ČR Jihomoravský

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko