..: Den TGM aneb zvláštní parní vlak do Stochova a Lužné u.R. :..

obrazekPraha - Lány - Dnes se konala jízda zvláštního parního vlaku z Prahy Masarykova nádraží do Stochova a Lužné u Rakovníka. Ve Stochově vystupovali zájemci o pochod do Lán, kde se uctila památka 154. výročí narození Tomáše Garrigua Masaryka. Této zvláštní jízdy se účastnil i současný český prezident Václav Klaus s chotí Lívií. Před odjezdem z Prahy si prohlédli stanoviště parní lokomotivy 498.022 Albatros a poté již zaujali místo v salónním voze TGM, který Tomáš G. Masaryk kdysi dostal ke svým narozeninám od tehdejších ČSD.

Vůz byl řazen na konci vlaku. Kromě již zmíněného vozu táhl libeňský albatros salonní vůz a pět vozů BAI. Vlak zastavil v Kladně kvůli přidání postrkové lokomotivy 742.115. Během pobytu se lidé šli podívat na parní krasavici a nebo za prezidentem. Někteří si s ním popovídali, pozdravili se s ním. Vlak poté pokračoval do Stochova, kde byl salon TGM odpojen a lidé se vydali na pochod na zámek v Lánech. Poté vlak pokračoval do Lužné u Rakovníka, kde bylo mimořádně otevřeno muzeum. Parní lokomotiva se z Lužné jela otočit na "žatecký triangl"

Akcí bylo ještě daleko více např.: Vzpomínka na TGM a jeho rodinu, vzpomínka na dráhu Praha - Lány a další. Zvláštní parní vlak vyjel z Lužné v půl třetí odpoledne a jel do Stochova, kde byl připojen Masarykův Salonní vůz. Ze Stochova odjel parní vlak v 15:40 a v Praze Masarykově nádraží byl kolem páté hodiny večerní.

Počasí nebylo úplně ideální. Proto prosím omluvte horší kvalitu některých snímků, za které děkujeme Martinu Hanzalovi, Radomíru Jedličkovi, Petru Dubskému a Pacifikovi.


Martin Hanzal | 7.3.2004 (23:40)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže

Další z regionu ČR Středočeský

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko