..: Curyšská „Durchmesserlinie“ v částečném provozu :..

Podzemní nádraží Zürich HB Löwenstrasse (DML), foto: whatson.ch Švýcarsko — 15. červen byl letos dnem změn jízdních řádů. Ve švýcarském Curychu došlo při této příležitosti k částečnému zprovoznění největšího vnitroměstského infrastrukturního projektu celého Švýcarska, tzv. Durchmesserlinie (DML). Tato nová městská železniční trať spojuje curyšská nádraží Oerlikon a Altstetten, umožňuje bezúvraťový průjezd linek regionální a v budoucnu i dálkové osobní dopravy skrze hlavní nádraží Zürich HB a výrazným způsobem zvyšuje kapacitu hlavního nádraží.

S drobnou nadsázkou se uzel Curych, zejména z pohledu regionální dopravy, stal obětí svého vlastního úspěchu. V roce 1990 vznikl S-Bahn Zürich v souvislosti s dokončením páteřní trati a nové podzemní čtyřkolejné stanice Zürich HB Museumstrasse pod současným hlavním nádražím. Přes průjezdný systém a až 300metrové soupravy regionálních vlaků bylo již na konci devadesátých let jasné, že nárůstu cestujících tehdejší infrastruktura nebude stačit a bylo rozhodnuto o dostavbě dalšího, v pořadí již čtvrtého rozšíření systému S-Bahn Zürich, jehož součástí je i DML.

Tato spojnice bude zároveň sloužit i dálkové dopravě a umožní současně zkrátit jízdní dobu ve východozápadním směru a zejména dosáhnout systémovou jízdní dobu 60 minut mezi Curychem a St. Gallenem, což v kombinaci s dalšími investicemi zkrátí do roku 2025 cestování mezi St. Gallenem a Ženevou ze 4 h na 3,5 h. Tím konečně dojde k naplnění politického slibu z roku 1986.

Nová trať

Schéma DML, autor: SBB Klíčovým prvkem stavby DML se stává nové podzemní nádraží Zürich HB Löwenstrasse, ležící opět pod současným hlavním nádražím. Čtyři koleje mají nástupiště dlouhá 420 metrů, aby u nich mohly zastavovat i dálkové vlaky, samozřejmostí jsou i vjezdy a odjezdy z jednotlivých kolejí plnou traťovou rychlostí. Podzemní nádraží přímo navazuje na 4,8 km dlouhý Weinbergtunnel, který, trasován ve tvaru písmene S, nejprve podchází současnou staniční budovu, poté řeku Limmat a tunel Hirschengraben prvního městského diametru S-Bahn v Curychu (úsek Museumstrasse—Stadelhofen) za pomoci obrátky téměř o 180 stupňů vyústí po několika kilometrech do současného koridoru před nádražím Oerlikon. V úzkém zářezu, do něhož ústí ještě další dva dvoukolejné tunely, jsou navíc vybudovány dva přesmyky pro bezkonfliktní jízdy vlaků do jednotlivých směrů. Následuje nádraží Oerlikon, pro jehož rozšíření o jedno ostrovní nástupiště měla být odstraněna poslední historická tovární budova z 19. století. Ta byla nakonec „pouze“ o cca 60 metrů odsunuta a tak památka, postavená kdysi jako sídlo společnosti MFO (Maschinenfabrik Oerlikon), výrobce známého švýcarského Krokodýla, existuje dál.

Z podzemí hlavního nádraží opačným směrem trať vystoupá na povrch a následují jednokolejné mosty Kohlendreieckbrücke (394 m) a Letzigrabenbrücke (1 156 m), které poslouží pro bezkonfliktní výjezdy do regionálních a dálkových kolejí trati na Bern a Basilej.

Schématické zobrazení uzlu Curych včetně DML, autor: SBB Směrové a výškové vedení DML, autor: SBB Zářez trati před vjezdem do tunelů v Oerlikonu, foto: SBB

Celková délka stavby činí 9,6 km, maximální rychlost 120 km/h, v podzemí je použita výhradně pevná jízdní dráha i pevné trolejové vedení, pravidelným směrem pojížděné koleje dosahují maximálního stoupání 35 ‰ a maximálního klesání 40 ‰. Celá stavba zároveň obsahuje několik dalších „nej“, například most Letzigrabenbrücke se stává nejdelším mostem v celé síti SBB. Kromě samotné infrastruktury je součástí stavby i výrazné rozšíření podzemí hlavního nádraží, kde mimo jiné vznikají dvě nové pasáže se 45 obchody. Nedílnou součástí je také odstranění čtyř provizorních povrchových nástupišť v oblasti Sihlpost z roku 2002, která budou, díky výhodné poloze v rámci města, zastavěna další etapou obchodní čtvrti Europaallee. Stavba DML trvala sedm let s celkovými předpokládanými náklady 2,031 miliardy švýcarských franků (cirka 45 miliard korun).

Slavnostního zprovoznění se DML dočkala už v sobotu 14. června, kdy bylo možné navštívit podzemní nádraží a také se každou půlhodinu svézt speciálním vlakem Löwenstrasse—Oerlikon. Celkem bylo k dispozici zhruba 10 000 míst, která byla zcela vyčerpána. Není divu, neboť v tento den si samotnou stanici přišlo prohlédnout na 200 000 lidí.

Změna linkového vedení

Do prosince 2015 budou podzemní nádraží využívat v půlhodinovém taktu linky S2 a S8 (s průjezdy po kolejích 32 a 33), linka S14 (s obraty na koleji 34) a ve špičkách jezdící posilové vlaky InterRegio Zürich HB—Luzern (obraty na koleji 31). Od GVD 2016 přibudou další linky regionální dopravy a dálkové linky Genève Aéroport—St. Gallen, Brig—Romanshorn a přesměrovaná linka Basel SBB—Zürich Flughafen, zajišťující jako jediná přímé spojení Basileje a curyšského letiště. Kromě změn linkového vedení dochází zároveň i k výměně vozového parku mezi linkami S5 a S7/S14 s cílem zajistit celkovou vyšší stabilitu provozu a omezit zpoždění.

Drobné komplikace

Uvedení do provozu, na rozdíl od velkých infrastrukturních projektů v jiných zemích, neprovázely doposud zásadní komplikace ani během výstavby, ani při zprovozňování, časový harmonogram byl a je dodržován, stejně jako náklady. Tedy až doposud. Problém však představují mosty. V posledních dnech vyšlo najevo, že oba, a zejména jejich pilíře, nejsou dostatečně dimenzovány, aby unesly uvažovanou trať se štěrkovým ložem. Proto na nich bude zřízena lehčí, ale dražší pevná jízdní dráha a současně dojde k zesílení pilířů. Kdo a jak zaplatí dodatečné a nemalé vícenáklady, zůstává zatím nejasné.

Zlepšení? Výrazné, s drobnou výjimkou…

Protesty obyvatel čtvrti Wipkingen, foto: Quartierverein Wipkingen Srovnání starého jízdního řádu pro zastávku Wipkingen do 14. června (vlevo) a nového, platného od 15. června (vpravo), autor: bahnhofreisebuero.ch Wipkingenu, zastávce uprostřed stejnojmenné městské čtvrti, zůstane v ruce černý Petr. Třebaže již v roce 2012 ji používalo v průměru 5500 cestujících denně, zůstane zde v provozu místo dosavadních tří regionálních linek v půlhodinovém taktu jediná, navíc minimálně do roku 2016 jen jako uměle prodloužená trasa z centra na nádraží Oerlikon, čímž dále dojde ke ztrátám významných přímých spojení (letiště, město Winterthur, Schaffhausen atd). To se neobešlo bez protestů místních obyvatel, bohužel s jediným výsledkem, a tím je typická úřednická odpověď: Nedá se nic dělat. Zlepšení se podle současných plánů nedá očekávat před rokem 2030… Celkově však stavba posunuje curyšský a v budoucnu i celý švýcarský systém veřejné dopravy výrazně kupředu a stává se dalším, nikoli však ojedinělým střípkem mozaiky neustále vznikající a expandující veřejné dopravy této alpské země.

Zdroje: Schweizerische Bundesbahnen (SBB), Quartierverein Wipkingen, whatson.ch


Martan | 27.6.2014 (6:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Stavby a projekty

Další z regionu Švýcarsko


  1 2      Zpráv na stránku:   
29.06.2014 (14:45)  
Když mohou mít Švýcaři v Zürichu dvě podzemní nádraží, mohla by se Praha zmoci alespoň na dvě podzemní nástupiště nádraží hlavního, kam by letištní vlaky zajely a lidé nebyli hnáni na stovky metrů přestupování. Vyšlo by to určitě levněji než třeba vyhlídkové metro na letiště nebo megalomanské městské dálnice. Ale chtělo by to i tramvaj k tomu nádraží.
28.06.2014 (17:33)  
Pro Farkače:
Letišťní železnice může na Masaryčku dojet, tam přejet na tramvajové těleso, pokračovat na Gorkáč a k hlavnímu nádraží a potom kousek pěšky přes Šervůd do haly na další dálkový spoj. U nás není nic nemožné.
registrovaný uživatel pacey  mail  
28.06.2014 (14:43)  
stoupa: To mám jít na 4 hodiny spát do hotelu?
Na to nemám :)
27.06.2014 (17:53)  
U nás je tak 1:1. Postavilo se Nové spojení, na druhou stranu se už asi od roku 1993 hovoří, někdy i na "odborné" úrovni o spojení Letiště Václava Havla se středem města a někdy snad i návazností na dálkové spoje (to ale určitě ne při zaústění do Masaryčky).
27.06.2014 (16:30)  
Tak jistě, v Brně platí specifické fyzikální zákony - například Pendolíno vykolejuje zásadně směrem k Tescu. (Dovnitř oblouku? Já si to nevymyslel). Dokonce prý není možné v Brně kopat tunely... Teda až na ty silniční a tramvajové. :P

Brněnský paradox: K přestavěnému Dolnímu nádraží je nutno vybudovat diamter. Pokud diametr vybudujeme, nemusíme přestavovat Dolní pro osobní dopravu.
registrovaný uživatel stoupa  mail  
27.06.2014 (14:28)  
pacezy:

slušný člověk spí v hotýlku, Gasthausu a pod.
registrovaný uživatel pacey  mail  
27.06.2014 (12:16)  
Je normální, že jsou čekárny na velkých nádražích v noci zavřené? (Zürich hb)
dopisovatel nebo člen ŽP Zlámalík  mail  
27.06.2014 (11:07)  
Jenže Brno není Curych...
27.06.2014 (9:40)  
Závidím, u nás na to nejsou "koule" a raději se budou vymýšlet všelijaké paskvily.
registrovaný uživatel stoupa  mail  
27.06.2014 (6:52)  
tudy na to! Libí se!
  1 2      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko