..: Chlumecká zahradní železnice :..

obrazekChlumec nad Cidlinou - V sobotu jsem na internetu narazil na stránky Chlumecké Zahradní Železnice (ChZŽ) a v neděli jsme vyrazily toto dílo omrknout a pořídit pro vás reportáž. Sešli jsme se na chlumeckém nádraží a vyrazili podle podrobného návodu na kraj města. Po pár stech metrech jsme narazili na rodinný domek s větší zahradou, na níž byly kolejnice a jiné drážní zařízení a na plotě cedule ChZŽ.

Po chvilce očumování vyšla hodná paní že nám zavolá syna, který nás provede. Tak se také stalo a my stojíme uprostřed zahrady a rozhlížíme se kam až koleje vedou. Celková délka kolejí je 150 metrů, z hlavní tratě odbočují dvě odbočky. Jedna odbočná lokálková trať a druhá do depa s parní mašinkou. Koleje mají rozchod 250 mm a vozidla po nich jezdící jsou smyšlená, zato vesměs vlastní stavby. Trať stojí opravdu za vidění. Jsou na ní patrné známky, že se vše dělalo doma na koleně, což úzkorozchodné trati ještě přidává správnou atmosféru. Pohon je zatím gravitační, tzn. nahoře nasednete a dolů jedete vlastní vahou, případně ruční, ale, jak nám bylo sděleno, počítá se do budoucna s motorizací provozu. Trať vlastní 2 lokomotivy, z toho jednu parní, a několik osobních vozů. V parní mašince je možné zatopit a navodit tak efekt opravdové parní lokomotivy a ještě přitom v dýmnici uvařit čaj. Dodám že většina hnacích vozidel má elektrická světla, brzdu a funkční pískovač! Trať se dále rozšiřuje, ale není snadné získávat materiál na stavbu, hlavně kolejnice. Na trati je hezky vidět použití různého kolejiva tzv. "co dům dal". Je to jedinečné dílo zasluhující úctu. Návštěvu této úzkorozchodné železnice čtenářům vřele doporučujeme.

Všechny informace o trati, otevírací době, vozidlech atd. najdete na oficiálních stránkách http://www.sweb.cz/chzz/.

Nafotil PajaVlk & Hrouda, sepsal PajaVlk.

Děkujeme ChZŽ za umožnění nafocení této reportáže.

pohled ze silnice na zahradu lokomotiva na trati nastupujte odjíždíme .. pohled do depa parní lokomotiva doplňuje vodu celkový pohled na zahradu dkv ještě jednou depo pohled strojvedoucího na trať osobní vagónek směrová tabule a do třetice pohled do depa pohled z trati pohled na 'písečník' depo pro parní mašinku točna z depa na trať hlavní trať výjezd z depa pohled do dýmnice otačení na točně pára dobírá vodu pro srovnání velikosti modelů, vlevo náš průvodce výkolejka funkční návěstidlo ukončení trati u skladu dřeva kolejový spoj polní přejezd mostek do kopce musíme tlačit kolejiště rozchodu o netřeba komentář dobírání vody nasedáme kolejiště rozchodu o rotunda pro parní lokomotivu venkovská zastávka jedeme pára na hlavní trati konec odbočné trati detail parního stroje a táhel brzdíme výhybka mašinka dobírá vodu vozík na dopravu osob vystupujeme takto zahrada vypadala při našem příchodu

Pavel Vlček Poslat mail autorovi | 19.3.2004 (22:50)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Reportáže

Další z regionu ČR Královéhradecký

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko