..: ČD v okolí Prahy stále monopolním dopravcem osobních vlaků :..

Ilustrační obrázekPraha - Cestující na trati 173 se po loňských diskusích o rentabilitě dalšího provozu a objednání vlaků středočeským krajem mohli těšit. Společnost Veolia Transport, známá u nás především z autobusové dopravy a provozováním Železnice Desná pod původní značkou Connex, ohlásila v červnu záměr provozovat na „hrbaté“ v roce 2008 na vlastní účet jeden pár sobotních vlaků vedených jednotkou Siemens Desiro Classic. Akce měla podpořit nabídku společnosti na převzetí provozování osobní dopravy na této trati od dalšího roku. Vlak se objevil i v návrhu jízdního řádu, již v létě ale byla zpráva dementována. Co se vlastně stalo?

Jiří Schmidt, nynější zástupce železniční dopravy Veolia Transport, na tuto otázku dle serveru Ekolist s odvoláním na „rozsáhlé organizační změny ve vedení společnosti“ neodpověděl. V původním plánu společnosti Veolia Transport bylo víkendové zajíždění soupravy z německé Žitavy, kde provozuje osobní dopravu na trati Lausitzbahn (Zittau - Görlitz - Cottbus). Mělo se jednat se o víkendové rychlíky Žitava - Praha a zpět. V čase obratu v Praze by souprava zajišťovala právě vozbu páru vlaků do Berouna přes Rudnou. V tomto duchu se v roce 2007 uskutečnila i prezentační jízda. Z důvodu důsledného zaměření na trh železniční dopravy v závazku veřejné služby a ukončení všech komerčních aktivit však Veolia projekt zastavila a do Berouna tak není čím levně jezdit.

Ke stavu kolem provozu na trati 173 mluvčí Krajského úřadu Středočeského kraje Martin Kupka uvedl: “Pro zatraktivnění železniční dopravy na zmiňované trati a jedním z limitních faktorů přijetí nabídky je kromě nezvyšování finančních prostředků na úhradu prokazatelné ztráty také garance odstranění stávajícího omezení traťové rychlosti na dopravní cestě a dobudovaní stávající drážní infrastruktury nejméně o dvě nové zastávky, a to v Rudné a ve Zbuzanech z důvodu přijatelné docházkové vzdálenosti.”

Dle dostupných informací objednavatel, tedy kraj, žádnou soutěž na výběr dopravce pro provozování železniční dopravy v rámci základní dopravní obslužnosti na této trati zatím nevyhlásil. Zkušenosti ze zahraničí i z jiných krajů přitom naznačují, že je vhodné soutěž vypisovat v době stabilního objemu objednávky (nikoliv ve stavu zvažování dalšího provozu) a pro větší provozně související celky tratí, na kterých lze provozovat dopravu efektivně a náklady na samotné výběrové řízení tak nepřesáhnou dosaženou úsporu. Právě příklad trati 173 ukazuje i na nezbytnou součinnost správce infrastruktury v otázce výstavby zastávek a údržby celkového technického stavu trati. Veolia si svou účast v případném výběrovém řízení jistě nenechá ujít, je však otázkou, zda se odehraje ve středočeském kraji poprvé právě na relativně nevýznamné trati 173, nebo zda by to tak vůbec bylo dobře.

Ilustrační foto: Tomáš Valenta

Zdroje: ŽelPage, Ekolist, Veolia Transport, Dopravní web


Vítek_V | 17.2.2008 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Dopravci

Další z regionu ČR Praha ČR Středočeský


  1 2 3      Zpráv na stránku:   
17.02.2008 (17:47)  
Veolia také navrhovala, že bude jezdit s vlaky z HLN, nikoli pouze ze Smíchova.
Ale jo, zastávka ve Zbuzanech by se mohla postavit na začátku obce při jízdě od Prahy. Ono když tam jdete ze stávající zastávky, tak je to opravdu daleko, resp. pro zákaznictvo směřující do "středu" obce nezajímavé.
Do Zbuzan "střed" sice (zastávka "Obecní úřad") jezdí autobus 352, leč od metra ve Stodůlkách, takže drobátko z ruky resp. s nutným přestupem.
17.02.2008 (17:28)  
No, upřímně také nevím co jsme se z článku vlastně dozvěděli. Jen dodám že StČ kraj pokud vím nikdy neměl v úmyslu vypsat na provoz na trati 173 jako první výběrové řízení, nýbrž to byl návrh Veolie.
Jinak "hrbatá" potřebuje investice nejen do infrastruktury, ale také do provozu - Veolia navrhovala ve špičkách pracovního dne vlak každou hodinu do Berouna a každou půlhodinu do Nučic zastávky, vše samozřejmě z Prahy hl.n., což považuji za adekvátní rozsah provozu. Společnost plánovala zakoupit 4 vozy RegioShuttle (Stadler).
17.02.2008 (10:51)  
Vávra: Ha zrada, ještě asi spím. Já tam viděl ks. :-) Ono to bylo asi také dáno tím podáním 3kv SS...
registrovaný uživatel Vávra 
17.02.2008 (10:23)  
Pavel Z: 3kv SS jednotka znamená el. jednotka na stejnosměrný proud 3000V, ne tři jednotky.
17.02.2008 (10:10)  
Ve Zbuzanech další zastávku? A kde??? Tu Rudnou bych pochopil, protože tam je to nutností.

S 3 jednotkama na 171 určitě nevystačíte. Turnus je stavěn na 4 jednotky, k tomu musíte mít nějakou zálohu. Ještě se tam vyskytuje Kraken a ráno patráky. Další dvě soupravy jsou potřeba na Řevnice.....
17.02.2008 (9:08)  
Chapu umysly Veolie i to, ze StC kraj by to treba chtel napoprve vyzkouset na relativne nevyznamne trati.

Ale pokud se to takhle vlece, stalo by za uvahu do toho slapnout trochu vic a udelat to vyberove rizeni treba na 171 :) aby se soudruzi na nabrezi trochu probrali...

Leasing 3kv SS jednotek proti obejmu vykonu na 171 nemelo by byt slozite sehnat... To by bylo toco...
17.02.2008 (8:56)  
Asi jsem rozespalej, ale po ránu tenhle článek moc nechápu. O čem to je?
  1 2 3      Zpráv na stránku:   

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko