..: BR 52.8055 NG :..

52.8055 v Konstanz, foto: Tommy Je spousta fandů, co by chtěli mít vlastní parní mašinku. Jsou tací, kteří by si rádi novou postavili, nebo alespoň zrekonstruovali. A jsou i tací, kteří to udělali. Tiše jim závidím a nahlas je obdivuji. Pro zasvěcené není tajemstvím, že švýcarská lokomotivka SLM v první polovině 90. let minulého století vyvinula a vyrobila novou parní ozubnicovou lokomotivu H 2/3 pro švýcarskou Brienz Rothorn Bahn a rakouskou Schafbergbahn. A na stejném místě na sklonku 90. let vznikla i zajímavá rekonstrukce lokomotivy 52.8055, uplatňující řadu soudobých poznatků techniky a technologických možností. Stroj byl poté značně medializován, ale určitou dobu o něm nebylo příliš slyšet – musel zpátky do dílen, „k lokomotivnímu lékaři“.

52.8055 v Schaffhausen se zvl. vlakem, foto: Tommy Letos na jaře mašinka 52.8055 (NG), mezi tím v majetku švýcarské firmy DLM Winterthur (působí v prostorách druhdy slavné SLM), vyjela opět na koleje SBB se zvláštním vlakem. Stroj byl vyroben roku 1942 v lokomotivce Grafenstaden a v následujícím roce byl převzat a uveden do provozu v RAW (dílny) Offenburg, přiděleno číslo 52.1649. Po válce se stroj dostal do stavu DR (bývalá NDR). Zde byl, obdobně jako dalších asi 200 strojů, modernizován. Zejména byl dosazen nový parní kotel se se spalovací komorou a směšovacím předehřívákem, upraven vnitřní rozvod parního stroje a přiděleno nové číslo 52.8055. Po ukončení provozního nasazení byl stroj přidělen do rezerv DR a v roce 1992 odprodán Eisenbahnfreunde Zollernbahn, kde sloužil jako provozní muzejní lokomotiva do roku 1995. Poté byl převzat lokomotivkou SLM s cílem rekonstruovat jej na „nejmodernější parní lokomotivu světa“.

Rekonstrukce využila nových poznatků technických a technologických, využila původní rám i kotel, ale zaměřila se zejména na tepelnou účinnost a klidný chod stroje při snížení jízdních odporů. Byly využity zkušenosti z vývoje a stavby ozubnicových lokomotiv H 2/3. Zároveň došlo ke zvýšení výkonu z 1.600 PS na cca 2.200 PS a nejvyšší povolené rychlosti z 80 km/h na 100 km/h. Formální označení 52.8055 bylo ponecháno, „NG“ se neformálně používá pro odlišení, že jde o stroj „nové generace“.

Modernizace (Retrofit) zahrnuje především:

  • valivá ložiska na nápravách i tyčoví,
  • změna vytápění z uhlí na LTO (s využitím poznatku z vývoje a provozu stroje H 2/3),
  • mazání uzavřených ložisek tukem, namísto olejem (snížení ekologické zátěže v důsledku odkapu oleje),
  • nová, účinná tepelná izolace kotle, parních válců a parovodů ke snížení tepelných ztrát,
  • zlepšené vyrovnání oscilujících hmot pojezdu v zájmu zvýšení povolené max. rychlosti na 100 km/h,
  • nová konstrukce křížáku a jeho nosiče, jakož i vnějšího rozvodu – vylehčení za účelem snížení vlivu vratných pohybů těchto součástí na klid jízdy,
  • nová dyšna, resp. zařízení pro řízení proudění (kouřových) plynů,
  • nové dýmniční dveře, úprava budky strojvůdce, částečná kapotáž pojezdu,
  • úprava tendru – dosazena nádrž na LTO.

52.8055 v Schaffhausen se zvl. vlakem, foto: Tommy V březnu 1999 byla lokomotiva uvedena do provozu, absolvovala jízdy s Nostalgie Orient Expres, i s nákladními vlaky a měřící jízdy se strojem „Lok 2000“ jako zátěž. Po ujetí více než 10.000 km projevila se zásadní závada na (původní) nosné konstrukci tendru a stroj musel být odstaven. Po posouzení stavu bylo rozhodnut zkonstruovat dožité části znovu, ne jen původní opravit. Zároveň čas využít pro úpravy a vylepšení stroje dle dosavadních provozních zkušeností.

Tyto práce a úpravy zahrnuly především:

  • nová nosná konstrukce tendru,
  • kontrola všech nápravových ložisek a jejich vedení,
  • výměna kloubových kotelních rozpěrek,
  • úpravy vymývacích otvorů,
  • osazení mazání okolků,
  • úprava kapotáže v přední části stroje,
  • úprava topeniště – klenba,
  • osazení prvků ke snížení dunění a hučení (snížení hluku olejového vytápění).

Instalováno je „zabzař“ Indusi (D, A), Integra-Signum (CH) a od roku 2012 i Eurobalise pro provoz na tratích s ETCS-LS (CH). Pro další provoz v Německu, v síti DB Netz, musí být Indusi upraven na standard PZB 90.

Práce provedla firma DLM. Letos vyjel stroj znovu na trať ve Švýcarsku, v okolí Schaffhausen. Díky Tomymu přinášíme fotky z této akce. Lokomotiva 52.8055 (NG) nemá v současnosti povolení k provozu na DB Netz, protože neodpovídá v Německu platným normám – zejména provedení ložisek, nový spalovací systém a jednomužná obsluha stroje. K tomu by bylo třeba provést nákladná měření a zkoušky v Německu a znalecký posudek, aby Spolkový drážní úřad mohl posoudit, uvážit a rozhodnout.

Pro srovnání se můžete podívat i na fotky původní řady 52.80 DR a na video z jedné z jízd, kde je v jedné části dobře patrný pojezd a tyčoví stroje 52.8055 (NG).

52 8117 Bln. Ostbahnhof, 2011, foto: Pavel Vondrášek 52.8080, ilínkov - Jeřmanice, foto: topič 52.8009, Radebeul West, foto: Drahos Svestka 52.8117 – detail pojezdu, foto: Pavel Vondrášek 52.8055 – detail pojezdu, foto: Tommy

Poděkování Tomymu za doplňkové informace a zejména aktuální fotografie.


stoupa Poslat mail autorovi | 22.6.2013 (8:00)
Související zprávyopen/close

Další z rubriky Vozidla

Další z regionu Švýcarsko


24.06.2013 (22:24)  
>Walbun: Tohleto je jen rekonstrukce / modernizace. To Angličané nedávno (2008) postavili zbrusu nové Tornádo, což je vlastně novostavba podle řady A1 LNER (kotel dělali v německém Meiningenu) a parta nadšenců chce tamtéž postavit úplně novou mašinu 5AT.
registrovaný uživatel Keprt 
24.06.2013 (14:48)  
Anowis: všechny vstupní údaje jsou dostupné na http://de.wikipedia.org/wiki/DR-Baureihe_52
24.06.2013 (14:36)  
Nikdy jsem nevěřil, že se dnes může postavit parní lokomotiva. Ti, že není úplně nová ničemu nevadí. Pořád je to zázrak. To bylo asi dost drahé, že?
registrovaný uživatel Anowis 
24.06.2013 (14:20)  
Mohl by mi někdo odpovědět kolik má obsah tento parní stroj v cm3. Děkuji.
22.06.2013 (11:24)  
Někde jsem viděl snímek vnitřku kabiny, to by se některé naše elektrické či motorové stroje mohli za tu čistotu stydět, dokonce tam měl fíra i Palmtop (laptop)... čistá a dílensky povedená práce, akorát mne zarazilo, že když už modernizovali, že nepoužili třeba servo rozvodů či stupňovitého regulátoru, předehřívače vody anebo když už, tak alespoň z části kondenzátor páry, viděl jsem prototyp, kde byl po stranách kotle jakýsi chladič či co, prý to fungovalo ale neujalo se to...
Když na to tak koukám, tak stejnak naše 498.1 už v té době když opouštěla brány škodovky byla na špičce a oni teprve po xy letech jen předělali BR52, no i tak zajimavá práce...

Komentáře vyjadřují názory čtenářů.
Redakce nenese žádnou zodpovědnost za jejich obsah.

- dopisovatel nebo člen ŽP, - editor nebo admin ŽP

Přidat komentář
Komentáře mohou vkládat pouze registrovaní uživatelé.
Před vložením komentáře je nutné se buď přihlásit, nebo zaregistrovat.
Přihlášení
 
 
  
 
   Zaregistrovat

© 2001 - 2024 ŽelPage - správci


Info
informacni okenko